EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΖΙΚΩΦ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Φθινοπωρινή βόλτα στην Πλάκα, Σάββατο μεσημεράκι με απίστευτο κέφι και χαρούμενη διάθεση. Ο λόγος; Επίσκεψη σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο, το μουσείο λαϊκής τέχνης, ένα μάλλον παρεξηγημένο μουσείο, μιας και η λαϊκή παράδοση δεν είναι μόνο η φουστανέλα και το δημοτικό τραγούδι, αλλά ο τρόπος ζωής των Ελλήνων μέχρι τώρα δα που ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή, η καθημερινότητα και οι απόψεις μας έτσι όπως διαμορφώθηκαν από το παρελθόν και έφτασαν μέχρι σήμερα. Έτσι πίσω από μια όψη που αλλάζει, ανακαλύπτει κανείς την αμετακίνητη παρουσία πραγμάτων που πιστεύαμε και πιστεύουμε, θαυμάζουμε, αγαπάμε και προστατεύουμε, θέματα που παραμένουν ανέγγιχτα και προσδιορίζουν το ποιοι αληθινά είμαστε μέσα στην οικουμένη, και τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τους άλλους λαούς.

Μελετώντας την ομορφιά της Πλάκας, μπήκαμε στο όμορφο νεοκλασικό σπίτι του Νίκου Τριβουλίδη, όπου μας φιλοξένησαν με φαγητό και πολλά γέλια και καταλήξαμε στα Λουτρά των Αέρηδων για να μελετήσουμε τις επάλληλες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στα τουρκικά κτίσματα του 1600 και στον τρόπο που η Αθήνα αντιμετώπιζε τα λουτρά όχι απλώς σαν ανάγκη καθαριότητας, αλλά και συναναστροφής και επικοινωνίας των κατοίκων μεταξύ τους.

Γιάννης Μετζικώφ

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής