ΦΙΛΑΡΕΤΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

Η Φιλαρέτη Κομνηνού είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου στη Δράμα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου αποφοίτησε από το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος με Άριστα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο(φιλοσοφική σχολή).Επίσης είναι καθηγήτρια στο εθνικό θέατρο και επίκουρη καθηγήτρια υποκριτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε σε αρκετές δραματικές σχολές, ανάμεσα στις οποίες και η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες.Έχει ένα γιό επίσης ηθοποιό τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

Για 14 χρόνια συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πρωταγωνιστώντας σε έργα όπως η Πενθεσίλια του Κλάιστ, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή και η Ερωφίλη του Χορτάτζη.Ερμήνευσε το ρόλο της Ανδρομάχης στις Τρωάδες του Ευριπίδη και πολλούς ακόμη ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου (σε έργα Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Τένεσυ Ουίλλιαμς, Στρίντμπεργκ κά.).

Στο Εθνικό Θέατρο ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν, τη Λυσσασμένη Γάτα του Τένεσυ Ουίλλιαμς , τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη και την Νινα στο Τρίτο Στεφάνι του Ταχτσή.

Στο ελεύθερο θέατρο ερμήνευσε την Έλενα στο Θείο Βάνια του Τσέχωφ (με το θίασο των Δημ. Παπαμιχαήλ – Αλ. Αλεξανδράκη) και τη Λάουρα στον Πατέρα του Στρίντμπεργκ (με το θίασο του Γ. Κιμούλη). Για την ερμηνεία αυτού του ρόλου πήρε και το θεατρικό βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη». Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Γιώργο Σεβαστίκογλου, Ανδρέα Βουτσινά, Γιάννη Χουβαρδά, Σπύρο Ευαγγελάτο, Νικαίτη Κοντούρη, Βασίλη Νικολαΐδη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Σωτήρη Χατζάκη και άλλους.

Τηλεόραση

Εκτός από θεατρο έχει εμφανιστεί και στις παρακάτω σειρές:
10η εντολή : Εν λευκώ,
Αθήνα-Θεσσαλονίκη,
Ανατομία ενός εγκλήματος : Σόνια Κρίλοβιτς,
Γιούγκερμαν,
Η εκτέλεση,
Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα,
Η ζωή μας μια βόλτα,
Κόκκινος κύκλος : Διπλή εκδίκηση,
Ματωμένα χώματα,
Οι μάγισσες της Σμύρνης,
Σκιές στο περιστύλιο,
Τμήμα ηθών: Ένα δώρο από τον Θεό,
Το γελοίον του πράγματος: Μηχανικοί έρωτες,
Το γελοίον του πράγματος: Το πειραματόζωο,
Το νησί,
Τυφλόμυγα

Κινηματογράφος

Βιοτεχνία Ονείρων (1990)

Ενδεικτικές συνεργασίες

Γιώργο Σεβαστίκογλου, Ανδρέα Βουτσινά, Γιάννη Χουβαρδά,Γ.Κιμούλη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Δημήτρη Παπαμηχαήλ, Κώστα Κουτσομύτη, Νένα Μεντή, Μαρια Καβογιάννη,Μαρία Τσομπανάκη,Στάνκογλου, Άννα Συνοδινού και άλλους πολλούς.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής