ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

Ο βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη του θεατρικού λόγου σε συνδυασμό με την έκφραση και την ενέργεια του σώματος.

Ο θεατρικός λόγος, επειδή είναι λόγος έντεχνος, μπορεί πολύ εύκολα να αποβεί στείρος, άμα αναπτυχθεί σαν ένα κλειστό κύκλωμα μεταξύ μυαλού και στόματος.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί καλλιτέχνες -ηθοποιοί, μουσικοί, performer- παρατήρησαν τη σχέση σώματος-στόματος. Το δεύτερο μιλάει όταν ενεργεί το πρώτο. Παλιές φυλές στις θρησκευτικές τους δοξασίες και απομονωμένες σημερινές στις αντίστοιχες δικές τους, έδωσαν το έναυσμα σε δημιουργούς όπως ο Μπρουκ στις αρχές του ’60 να αρχίσουν να ασχολούνται με τον λόγο, όπως αυτός πηγάζει από το σώμα και την ουσιαστική δύναμη της αναπνοής στην πρόκληση και τη διατήρηση μιας σωματικής ενέργειας.

Ασκήσεις εκφραστικότητας και λόγου:

  1. Ασκήσεις τοποθέτησης φωνής
  2. Αυτοσχεδιασμός ήχου
  3. Αυτοσχεδιασμός χορού και κίνησης σε συνδυασμό με λόγο
  4. Ασκήσεις απόλυτης σωματικής ακινησίας με παράλληλη εκφορά λόγου.
  5. Ασκήσεις αναπνοής.

Ένας δεύτερος στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη της φαντασίας του μαθητή σε συνδυασμό με την αίσθηση εκείνης της συντροφικότητας που θα χαρίσει στην ομάδα ασφάλεια και θετική ενέργεια την ώρα της δράσης πάνω στη σκηνή.

Ο σκηνικός εγωισμός του ηθοποιού πολλές φορές δρώντας αμυντικά ή επιθετικά δημιουργεί αναχώματα στη δημιουργία ή στο παιχνίδι του με τον ρόλο. Κοινός τόπος είναι πια η πεποίθηση ότι ο ηθοποιός πρέπει να νιώσει ελεύθερα και δημιουργικά και αργότερα παραγωγικά, αντιμετωπίζοντας το θέατρο αρχικά ως παιχνίδι.

Πάνω στο θέμα της αφύπνισης και της φαντασίας του δημιουργού έχουν προταθεί χιλιάδες ασκήσεις και μπορεί να εφευρεθούν άλλες τόσες.

Ασκήσεις ετοιμότητας και φαντασίας:

  1. Προσωπικές συνεντεύξεις των μαθητών.
  2. Ένα αντικείμενο και οι πολλές «θεατρικές» του χρήσεις.
  3. Αλήθεια ή ψέματα: ένα παιχνίδι βασισμένο σε πραγματικά ή φανταστικά περιστατικά.
  4. Αυτοσχεδιασμός.
  5. Ασκήσεις ομαδοποίησης.
  6. Ασκήσεις μνήμης και συγκέντρωσης.
  7. Ασκήσεις ετοιμότητας.
  8. Ασκήσεις ανάπτυξης εσωτερικού λόγου.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής