ΜΕΛΙΝΑ ΜΠΟΤΕΛΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα , σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου με καθηγητές τους: Μαίρη Αρώνη, Στέλιο Βόκοβιτς, Ελένη Χατζηαργύρη, Νίκο Τζόγια, κ.α. Αριστούχος απόφοιτος (1978).

Εργάστηκε στο Εθνικό θέατρο, θέατρο Τέχνης, Αμφιθέατρο, Σκηνή κ.α. σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, Ζυλ Ντασέν, Γιώργου Λαζάνη, Λεωνίδα Τριβιζά, Γιώργου θεοδωσιάδη, Μίμη Κουγιουμτζή, Κώστα Καζάκου, Διαγόρα Χρονόπουλου, Γιώργου Μιχαλακόπουλου, Σπύρου Ευαγγελάτου, Σταμάτη Φασουλή, Λευτέρη Βογιατζή, Γιάννη Μαργαρίτη, Βασίλη Νικολαϊδη και Δημήτρη Έξαρχου και ξένων σκηνοθετών, όπως ο John Sharpe και η Jane Howell. Έπαιξε δίπλα σε πρωταγωνιστές όλων των θεατρικών γενεών, ερμήνευσε ρόλους τραγικούς, δραματικούς, ή κωμικούς σε εντελώς διαφορετικά είδη θεάτρου, από αρχαία τραγωδία έως μιούζικαλ, από κλασσικό θέατρο, όπως Σαίξπηρ και Ιψεν, μέχρι επιθεώρηση του Μπόστ.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως “Ψίθυροι Καρδιάς” του Μανούσου Μανουσάκη (Αφροδίτη μάνα της Ερατώς), ο “Απών” της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, “Έναν ελληνικό” του Σταμάτη Φασουλή, “Ψάθινα Καπέλα” του Γιάννη Λαπατά, “Παράλληλοι Δρόμοι” του Φράνσις Καραμπωτ κ.α., καθώς επίσης και σε κινηματογραφικές ταινίες.

Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό με καθηγητές τους: Λεωνίδα Ντεπιάν, Λεωνίδα Ερενίδη, Γιάννη Μέτση, θάλεια Ανωμερίτου, Ολυμπία Γελοδάρη, Terry Sleigny, Tίμo Παππά. Επαγγελματίας χορεύτρια από τα σχολικά της χρόνια στο Μπαλέτο της εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Κλασσικού Μπαλέτου του Λεό Ντε Πιάν και στο Πειραματικό Μπαλέτο του Γιάννη Μέτση. Διπλωματούχος καθηγήτρια χορού (1975), δίδαξε σε σχολές Μπαλέτου και στη Δραματική Σχολή του θεάτρου Τέχνης (1980-1990), όπου και επιμελήθηκε χορογραφίες παραστάσεων, όπως “Ειρήνη” και “0δυσσέα γύρισε σπίτι”.

Έχει κάνει μαθήματα τραγουδιού με τους καθηγητές Κική Μορφονιού, Έλλη Νικολαϊδη, Φραγκίσκο Βουτσίνο και Athenaeum. Έχει πάρει μέρος σε μουσικές συναυλίες, ρεσιτάλ τραγουδιού και στο One Woman Show “H γυναίκα και το πιάνο” σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή (1991) και “Στων Κεριών To Φως” με τον Μιχάλη Σουρβίνο (1999).

Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες μας, Μίκη θεοδωράκη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ελένη Καραϊνδρου, Θάνο Μικρούτσικο, Νότη Μαυρουδή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα, Νίκο Κυπουργό, Σταμάτη Κραουνάκη, Χριστόδουλο Χάλαρη, με τους μαέστρους Διαμαντή Διαμαντόπουλο, Άλκη Μπαλτά, Συμεών Κόγκαν, Γιώργο Παγιάτη, αλλά και με συνθέτες της νεότερης γενιάς.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής