ΜΑΡΛΕΝ ΚΑΜΙΝΣΚΙ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ο ηθοποιός έχει τέσσερα εργαλεία για να υπάρχει στη σκηνή, για να εκφράζει μια δραματική στιγμή, για να δημιουργεί έναν χαρακτήρα. Τα τέσσερα αυτά εργαλεία είναι: η φωνή, το σώμα, η φαντασία και η ενέργεια. Και τα τέσσερα αυτά είναι κατά έναν τρόπο συνυφασμένα μεταξύ τους. Και τα τέσσερα μπορούν να διδαχτούν.

Το μάθημα του «Σωματικού ηθοποιού» επιδιώκει να προσφέρει στους σπουδαστές μια βαθύτερη γνώση του σωματικού εαυτού τους, του σώματός τους και των δυνατοτήτων του∙ εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η συνειδητή εργασία με το σώμα θα εξελίξει τις ικανότητές τους και θα διευρύνει την ερμηνευτική τους δεινότητα.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων παρατηρούμε και διερευνούμε τη σχέση μυαλού και σώματος, τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σχετίζεται με το χώρο ή με άλλα σώματα, καθώς και τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα από το υποσυνείδητο στο συνειδητό – προκειμένου να ξεκλειδωθεί η φαντασία.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής