ΙΛΙΑΣ ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ

Περιγραφή μαθήματος

Διδάσκει Δημοτική Ποίηση και Νεοελληνικό Θέατρο. Ξεκινάει πάντοτε το πλάνο μαθημάτων της από την αγωγή λόγου της διαφραγματικής αναπνοής καθώς και την κατανόηση του νοήματος των κειμένων. Δεδομένου ότι ο λόγος είναι η βάση του Θεάτρου αφού είναι η επικοινωνία του ηθοποιού με τον θεατή, προτρέπει πάντα τους μαθητές της ν’ασχοληθούν τόσο με την άρθρωση τους όσο και με την κατανόηση και τη σωστή χρησιμοποίηση των εκφραστικών τους μέσων

Βιογραφικό

Απόφοιτος της Δραματικής σχολής του θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν. Στο Κ.Θ.Β.Ε. έπαιξε: με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Θάνο Κωτσόπουλο την Κορδέλια («Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ), την Αντιγόνη («Φοίνισσες» του Ευριπίδη), με σκηνοθέτη το Σπύρο Α. Ευαγγελάτο τη Μαργαρίτα («Φάουστ» του Γκαίτε), την Ερμία («Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» του Σαίξπηρ), την Ιουλιέτα («Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ). Με το θίασο του Χρήστου Πολίτη έπαιξε την Πανώρια («Γύπαρις»).
Με το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου έπαιξε: την Αρετούσα («Ερωτόκριτος» του Β. Κορνάρου), πρώτο γυναικείο ρόλο στα έργα «Επιτρέποντες» του Μένανδρου, «Το σακάκι που βελάζει», «Ο γάμος του Κουτρούλη» και πολλά άλλα. Στο Εθνικό Θέατρο έπαιξε: την Κασσάνδρα («Τρωάδες» του Ευριπίδη), την Λαουρένθια («Φουέντε Οβεχούντα» του Λοπέ δε Βέγα), την Ευανθία («Φιάκας» του Συμιτζή) και πολλά άλλα. Σε διασκευή της «Λυσιστράτης» από το Γ. Σκούρτη έπαιξε τη Μυρίνη (στον ομώνυμο ρόλο η Ρένα Βλαχοπούλου σε σκηνοθεσία Γ. Δαλιανίδη). Συμπρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ «Μάγκες και κούκλες» στο θίασο Σμαρούλας Γιούλη – Τίτου Βανδή και τον πρώτο γυναικείο ρόλο στο «Τούτσι» στο θίασο Κώστα Βουτσά. Συνεργάστηκε επίσης με το θίασο του Γ. Φέρτη και Ν. Κούρκουλου σε μεγάλους ρόλους. Στην τηλεόραση έπαιξε σημαντικούς ρόλους στα σήριαλ: «Ταξίδι», «Έγκλημα στο Ψυχικό», «Μυθιστόρημα των 4», «Είμαι ο πρωθυπουργός» κ.α. Επίσης πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα της σειράς «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» της ΕΡΤ.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής