ΕΙΡΗΝΗ-ΣΑΛΑΜ ΑΜΠΟΥΜΟΓΛΙ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Παντομίμα: Αποτελεί εισαγωγικό μάθημα στον κόσμο της κίνησης και της εκφραστικότητας του σώματος. Περιλαμβάνει τεχνικές παντομίμας τύπου Μαρσέλ Μαρσώ, όσο και τη λευκή παντομίμα, είδος που αναπτύχθηκε στη Γαλλία το 19ο αιώνα, μετεξέλιξη της Commedia dell’ arte. Στο μάθημα μελετάμε τις διαφορετικές ποιότητες της κίνησης, τα στοιχεία της φύσης σε κίνηση, τα επίπεδα σωματικής ενέργειας. Δουλεύουμε την τεχνική της παντομίμας μέσα από τέσσερις περιοχές: του φανταστικού αντικειμένου, του φανταστικού χώρου, της φανταστικής άσκησης δύναμης και του φανταστικού προσώπου.
Μάσκα: Ο ρόλος της μάσκας είναι κομβικός στην εκπαίδευση του ηθοποιού. Η λειτουργία της είναι τόσο θεατρική όσο και παιδαγωγική. Βοηθάει να αναπτυχθεί ένα υψηλό επίπεδο υποκριτικής που διατηρείται κι όταν η μάσκα αφαιρεθεί. Αποκρύπτουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου για να αποκαλύψουμε την εκφραστικότητα του σώματος. Μέσω της μάσκας μπορεί ο σπουδαστής να απελευθερώσει το σώμα του και να δημιουργήσει νέους ενδιαφέροντες χαρακτήρες.
Στόχοι του μαθήματος: Οι σπουδαστές μαθαίνουν να συνεργάζονται όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με το χώρο και τα αντικείμενα που τους περιβάλλουν. Αποκτούν συνείδηση του σώματός τους, αναπτύσσουν ευχέρεια στον αυτοσχεδιασμό και τη σωματική ανταπόκριση σε ερεθίσματα και ταυτόχρονα εξασκούνται στη δημιουργικότητα μέσα από περιορισμούς. Καλλιεργείται η πειθαρχία, η ακρίβεια, η απομόνωση της κίνησης, η φαντασία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ειρήνη Αμπουμόγλι είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στη Σκηνοθεσία από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Εξέλιξε και εμπλούτισε τις γνώσεις της στο σωματικό θέατρο στις Βρυξέλλες, στη Lassâad Ecole Internationale de Théâtre, όπου διδάχτηκε την παιδαγωγική του Jacques Lecoq. Έχει παρακολουθήσει από κοντά τις μεθόδους διάσημων θεάτρων της Ευρώπης, (Odin Teatret στη Δανία, Jerzy Grotowski στην Πολωνία, Bιομηχανική Θεάτρου του Meyerhold απο τον Gennadi Bogdanov στην Ιταλία) και έχει εκπαιδευτεί στην εμψύχωση και την κατασκευή μάσκας, εκτός από την παιδαγωγική του Lecoq, από το γερμανικό θίασο μάσκας Familie Flöz στο Βερολίνο και την Ιταλία. Έχει διδάξει εμψύχωση μάσκας και παντομίμα σε σεμινάρια σε διάφορους φορείς, όπως το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ο σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου και ιδιωτικά θέατρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το 2014-15 δίδαξε παντομίμα και μάσκα στη Δραματική Σχολή «Βασίλης Διαμαντόπουλος» στη Θεσσαλονίκη. Ως ηθοποιός/σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ, το θέατρο της Ημέρας, το θέατρο Τόπος Αλλού, το θέατρο Αυλαία κ.α.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής