ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΑΛΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Πώς ο αυτοσχεδιασμός γίνεται κείμενο. Στο μάθημα διδάσκονται βασικές αρχές αυτοσχεδιασμού με σκοπό να εξασκηθεί η φαντασία και η δημιουργικότητα των σπουδαστών. Ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία του ηθοποιού. Τον βοηθά αρχικά να αποκτήσει μεγάλη άνεση με την παρουσία του στη σκηνή και στη συνέχεια να προσεγγίσει με αναπάντεχο τρόπο τα θεατρικά κείμενα. Οι απρόβλεπτες καταστάσεις, η πολύπλευρη εξέταση μιας κατά τα άλλα κοινότυπης συνθήκης και το στοιχείο της έκπληξης είναι τα συστατικά που κάνουν μια ερμηνεία κατ’ αρχάς ιδιαίτερη και κατόπιν μοναδική. Ο σπουδαστής καλείται να σκεφτεί ανατρεπτικά πάνω σ’ ένα κείμενο και να φέρει στην επιφάνεια τις πιο απρόσμενες αρετές του. Τα κείμενα που χρησιμοποιούνται προέρχονται απ’ τη λογοτεχνία του θεάτρου και της ποίησης. Το μάθημα ξεκινά με σειρά δομημένων ασκήσεων οι οποίες εξελίσσονται καλύπτοντας ποικίλες ενότητες και μόλις επιτευχθεί η πρωταρχική γνωριμία – κατανόηση του λεξιλογίου, οι σπουδαστές καλούνται να γράψουν το κείμενο που γεννιέται από τους αυτοσχεδιασμούς τους. Η προσδοκία του μαθήματος είναι να δημιουργηθούν αυτούσιοι θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί που θα μπορούν να σταθούν ως μικρές παρουσιάσεις – παραστάσεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και από τη δραματική σχολή Ίασμος. Εργάζεται αδιάλειπτα ως ηθοποιός από το 2000 σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση. Ενδεικτικά αναφέρονται «Τομ Σόγιερ» σκην. Ν. Νικολάου, «Φιλοκτήτης» σκην. Κ. Φιλίππογλου, «Υπέροχο μετά» σκην. C. Grauzinis, «Ορέστης-Ηλέκτρα 0-1» σκην. Κ. Φιλίππογλου, «Δον Ζουάν» σκην. Α. Χειλάκης, «Ζορμπάς» σκην. C. Grauzinis, «Ο Άρντεν απ’ το Φέβερσαμ» σκην. Μ. Μουμούρης, «Δάφνις και Χλόη» σκην. C. Grauzinis, «Μόλις Χώρισα» σκην. Β. Μυριανθόπουλος, καθώς και στις παραστάσεις «R.I.P. Romeos Ioulietta Panta», «Πολιτική ανυπακοή», «Ηγέτης», «Τι θα κάνουμε τώρα;» που δημιούργησε με την εταιρεία So7 της οποίας αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος. Στο σινεμά έχει πάρει μέρος στις ταινίες «Alter ego» και «180 μοίρες» σε σκην. Ν. Νικολόπουλου, «Τεστοστερόνη» σκην. Γ. Πανουσόπολου και στην τηλεόραση στις σειρές «Πολυκατοικία» σκην. Β. Θωμόπουλου, «Big Bang» σκην. Γ. Σιούγα, «10 Λεπτά Κήρυγμα» σκην. Κ. Λυχναρά, κ.α. Έχει αναλάβει την παραγωγή και την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, Θέατρο Παλλάς, Ηρώδειο κ.α (ΣΑΜΠΟΤΑΖ+, Πλάτωνος ’08, Άρντεν απ’ το Φέβερσαμ). Έχει γράψει θεατρικά έργα στα ελληνικά και στα αγγλικά, για την σκηνή και το ραδιόφωνο, τα οποία έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία (R.I.P. Romeos Ioulietta Panta, Το τέλος του κόσμου, Πολιτική ανυπακοή, Ηγέτης, Τι θα κάνουμε τώρα;, Εσείς πώς ζείτε, καλά ή καλύτερα;, Διαχείρηση εικόνων εαυτών, Two very polite characters κ.α). Ηγήθηκε του διεθνούς καλλιτεχνικού προγράμματος με την υποστήριξη του CULTURE 2007-2013 σε συνεργασία με εταιρείες από Λιθουανία, Κύπρο, Αγγλία και Μεξικό κάτω από το γενικό τίτλο: MYTHS AND BELIEFS ABOUT THE BEGINNING AND THE END OF THE WORLD (www.mybe.gr). Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην ΑΘήνα.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής