ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στο πρώτο έτος κάνω ένα εισαγωγικό μάθημα με τον τίτλο: “Οκτώ (8) στοιχεία συνειδητοποίησης”. Οι μαθητές μέσα από την παρατήρηση της καθημερινής τους ζωής, συνειδητοποιούν οκτώ στοιχεία πολύτιμα για το Θέατρο. Αυτά είναι ο χώρος, ο χρόνος, το υποκείμενο, οι σχέσεις με πρόσωπα, αντικείμενα και ρούχα, ο σκοπός, το εμπόδιο και η δράση. Αυτά τα 8 στοιχεία συνειδητοποίησης γίνονται κατόπιν εργαλεία και δουλειάς κατ’ αρχήν σε αυτοσχεδιασμούς και κατόπιν σε μικρές σκηνές από θεατρικά έργα. Κατόπιν προστίθεται ένα μάθημα με τίτλο “Οι πέντε (5) αισθήσεις” για να συμπληρωθεί το βασικό οπλοστάσιο ενός μαθητή ανάμεσα στην λογική και την ευαισθησία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε  στην Αθήνα με καταγωγή από τη Σέριφο και τη Σμύρνη. Σπούδασε Νομικά και στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη από την οποία και αποφοίτησε το 1975. Έχει συνεργαστεί με διάφορους θιάσους και σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων o Αντώνης Αντύπας (Απλό Θέατρο) και ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (Αμφι-Θέατρο). Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας θεάτρου «Η Σκηνή» και του θεάτρου «Εμπρός» ( θεατρικός οργανισμός «Μορφές» ) στου Ψυρρή, το οποίο με τη λειτουργία του συνέβαλε στην αναμόρφωση της γύρω περιοχής. Και οι δύο αυτές ομάδες υπήρξαν από τους σημαντικότερους θεατρικούς πυρήνες της εποχής τους. Διαλύθηκαν τη δεκαετία του 1980 και το 2000 αντίστοιχα.
Παράλληλα, σκηνοθετεί στο θέατρο από το 1998 («Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο», Θέατρο Εμπρός) και διδάσκει χρόνια σε σχολές μεταξύ των οποίων η Δραματική σχολή του Εμπρός (του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος), του Εθνικού Θεάτρου του Ωδείου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον κινηματογράφο σημαντικές εμφανίσεις του υπήρξαν μεταξύ άλλων: «Τα πέτρινα χρόνια» (1985) του Παντελή Βούλγαρη και ο «Θεόφιλος» (1987) του Λάκη Παπαστάθη – για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στο θέατρο για τη διετία 2002-2004 («Ο ξεριζωμός», «Τρία βήματα πριν») τιμήθηκε με το Πρώτο Έπαθλο Αιμίλιος Βεάκης. Για την ερμηνεία του ως Χιού Ο’Ντόνελ στο έργο «Ο ξεριζωμός» (2003) με το Δεύτερο Βραβείο Ανδρικού Ρόλου, για τον Πάστορα Μάντερς στους «Βρικόλακες με το Πρώτο Βραβείο Ανδρικού Ρόλου, και για τον «Επιστάτη» (2010-11) με το Πρώτο Βραβείο Ανδρικού Ρόλου του περιοδικού «Αθηνόραμα». Σημαντικότερες εμφανίσεις του στην τηλεόραση υπήρξαν το «Μινόρε της αυγής» (1983-4) του Φώτη Μεσθεναίου και το «10» της Πηγής Δημητρακοπούλου, για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου, «Πρόσωπα 2008».
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και τα τελευταία χρόνια ζει στο Παγκράτι.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Α ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΣΜΟΣ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ!

Καθώς έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» για τη νέα χρονιά 2023 – 2024 σας ενημερώνουμε πως οι αιτήσεις γίνονται είτε δια ζώσης στη γραμματεία της Σχολής είτε μέσω αποστολής email στο ath@iasmos.net

καταθέτοντας τα εξής δικαιολογητικά:

1. Συμπληρωμένη η αίτηση που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας

2. Φωτοτυπία του απολυτηρίου Λυκείου

3. Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΗΣ:

1. στην ερμηνεία ενός μονολόγου της επιλογής τους

2. στην απαγγελία ενός ποιήματος της επιλογής τους

3. στην ερμηνεία ενός τραγουδιού σε ελληνικούς στίχους της επιλογής τους χωρίς συνοδεία μουσικού οργάνου

4. σε αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα τους δοθεί εκείνη τη στιγμή

5. σε στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας θεάτρου

Όταν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων, τότε ειδοποιείται ο υποψήφιος προκειμένου να δηλώσει την επιθυμητή ημερομηνία εξέτασής του.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ Τη φορμα