ΑΝΝΑ ΜΑΣΧΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στόχος του μαθήματος είναι, μέσα από ασκήσεις και δράσεις, να οραματιστούμε, αρχικά, και στη συνέχεια να βιώσουμε το πως λειτουργεί μια ομάδα. Να δουλέψουμε με βάση τη συλλογικότητα, την εμπιστοσύνη, τη συμμετοχή. Να μάθουμε πως το να αφήνεσαι, να δέχεσαι και να αντιδράς είναι εξίσου σημαντικό με το να επιβάλλεσαι και να δρας. Με βάση την πεποίθηση οτι το θέατρο είναι μια συλλογική τέχνη να δημιουργήσουμε μια ομάδα που, όντας ικανή και δυνατή, αναδεικνύει τις διαφορετικές προσωπικότητες των ατόμων που τις απαρτίζουν. Μια ομάδα που όλοι είναι ισότιμοι και ξεχωριστοί.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Απο το 1992 ως το 2008 υπήρξε μέλος του Θεάτρου του Νότου. ΄Εχει παίξει σε έργα των Ευριπίδη, Γκαίτε, Μολιέρου, Πούσκιν, Δ. Δημητριάδη, Ν. Κάουαρντ, Μ. Τσβετάγεβα, Α. Τσέχωφ, Σαίξπηρ, Μ. Ρέιβενχιλ, Π. Μάρμπερ, Χ. Τζέημς, Ρ. Κάρβερ, Μαριβώ, Καλντερόν, Χόφμανσταλ σε σκηνοθεσίες των Γ. Χουβαρδά, Θ. Μοσχόπουλου, Ν. Κοντούρη, Β. Μαυρομάτη, Σ. Λιβαθινού, Μ. Λυμπεροπούλου, Ν. Χατζόπουλου, Α. Ηirche, J. Lassalle, Μ. von Hoening. Σε συνεργασίες με το La MamaTheatre της Ν.Υόρκης, το Τeater Mahagony, το Κ.Θ.Β.Ε., το Μέγαρο Μουσικής, το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Θέατρο.

Αγαπημένοι ρόλοι: Λούλου («Shopping and fucking»), Άλις  («Τόσο κοντά»), Γκουβερνάντα  («Το στρίψιμο της βίδας»), Βάρια  («Βυσσινόκηπος»), Ροζάουρα  («Η ζωή είναι όνειρο»), Ισαβέλλα («Με το ίδιο μέτρο»), Ηλέκτρα  («Ηλεκτρα» του Χόφμανσταλ), Κόμησσα  («Η τέλεια στρατηγική»), Λαίδη Μάκμπεθ  («Μακμπέθ»), οι ρόλοι της στο Μιστέρο Μπούφο του Ντάριο Φο, Διηάνειρα («Τραχίνιες»). Συμμετείχε στις κινηματογραφικές ταινίες: «Βασίλισα Μαϊμού» του Χριστόφορου Χριστοφή, «Ριζότο» της Όλγας Μαλέα, «Μπραζιλέιρο» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Ολο το βάρος του κόσμου» του Θάνου Αναστόπουλου, «Αλεμάγια» του Ηλία Γιαννακάκη, «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά, «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, καθώς και στην τηλεοπτική σειρά: «Ματωμένα χώματα» του Κώστα Κουτσομύτη βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου. Έχει αποσπάσει Βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή», Βραβεία Αθηνοράματος για το «Η ζωή είναι όνειρο» και «Με το ίδιο μέτρο», βραβείο Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου της  Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία «Χρυσόσκονη». Από το 2006 διδάσκει Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής