ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στο πρώτο εξάμηνο διαβάζοντας και ακούγοντας κείμενα και όχι ρολους θα ψηλαφίσουμε μη θεατρικά κείμενα που θα δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα να μην “παίξουν” αλλά να “είναι”. Στο δεύτερο εξάμηνο… Έλληνες συγγραφείς και ελληνικά έργα. Οι μαθητές θα πάρουν μια γεύση από ενα πιο προσφιλές θεατρικό πεδίο, όπου θα αναγνωρίσουν χαρακτήρες και συμπεριφορές των τελευταίων 70 χρόνων στη χώρα μας που στην ουσία παραμένουν διαχρονικοί και οικουμενικοί…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1976. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Συμμετείχε σε σεμινάρια των Μ. Μαρμαρινού, Δ. Οικονόμου, Αντ. Γύρα, Τ. Παπανικολάου, J. Tornabene και C. Gravzinis, ενώ πήρε μέρος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Κέντρου Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί» μεταξύ άλλων με τους Λ. Κονιόρδου, Σ. Σακκά, Κ. Γεωργουσόπουλο, Φ. Κακριδή, Έ. Πήττα. Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με την Χαρά Κεφαλά.
Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης: «Άλκηστις» του Ευριπίδη (Χορός, σκην. Γ. Λαζάνη, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή (Αγγελιοφόρος) και «Η αποθέωσις και η σούβλισις του Αθ. Διάκου» (Άγγελος, σκην. Μ. Κουγιουμτζή), «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και «Πέρσες» του Αισχύλου (Κορυφαίος, σκην. επιμ. Μ. Κουγιουμτζή και Γ.Λαζάνη), «Όνειρο θερινής νυκτός» του Σαίξπηρ (Θησέας, Όμπερον, σκην. Ν. Μαστοράκη), με το Εθνικό Θέατρο: «Νεφέλες» του Αριστοφάνη (Κορυφαίος, σκην. Γ. Ιορδανίδη), «Μιζερέρε» (Βέρνερ, σκην. Κ. Τσιάνος), «Άμλετ» του Σαίξπηρ (Λαέρτης, σκην. Μ. Κακογιάννης), «Οι εξόριστοι» (Ρόμπερτ, σκην. Χρ. Λύγκας), «Ματωμένος Γάμος» του Φ. Γκ. Λόρκα  (Γαμπρός, σκην. Σ. Χατζάκης), με το Κ.Θ.Β.Ε: «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου (Κλεόντ), «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (Κορυφαίος, σκην. Γ. Ιορδανίδη), «Τέλος καλό, όλα καλά» του Σαίξπηρ (Μπερτράμ, σκην. Γ. Μιχαηλίδη). Επίσης με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: «Σαββόραμα» (Χοροί) σκην. Α. Σπυράτου, «Βάκχες» του Ευριπίδη (Διόνυσος, σκην. Ισ. Σιδέρης), με το Ανοιχτό Θέατρο: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη (Κορυφαίος, σκην. Γ. Μιχαηλίδη), με το θέατρο Βέμπο: «Grease» των Jacobs – Casey (Κenickle, σκην. Gilmore). Με το θέατρο Προσκήνιο: «Το ημέρωμα της Στρίγκλας» του Σαίξπηρ (Λουτσέντιο, σκην. Γ. Μπέζου), «Μήδεια» του Μποστ (Ιάσονας, σκην. Στ. Φασουλή). Με τον Λάκη Λαζόπουλο «Πλούτος» του Αριστοφάνη (Νέος, σκην. Ν. Μαστοράκη). Με το θέατρο Άνεσις: «Η Μαργαρίτα Γκοτιέ ταξιδεύει απόψε» του Άκη Δήμου (Αρμάνδος,  σκην. Αντ. Καλογρίδη), με το θέατρο Kάτια Δανδουλάκη: «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» των Ρήγα-Αποστόλου (Αλέξης, σκην. Αλ. Ρήγας), με την 5η Εποχή: «Η όπερα της πεντάρας» του Μπ. Μπρεχτ (Κομπέρ) και «Λοκαντιέρα» του Κ. Γκολντόνι (Φαμπρίτσιο, σκην. Θ. Μουμουλίδη), με το Απλό Θέατρο: «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Έ. Άλμπη (Νικ, σκην. Αντ. Αντύπας), με την Culture Factory: «Οθέλλος» του Σαίξπηρ (Κάσσιος, σκην. Γ. Κιμούλη – Κ. Μαρκουλάκη), με το θέατρο Μουσούρη: «Υπηρέτης με δύο αφεντικά» του Γκολντόνι (Άντζελο, σκην. Π. Φιλιππίδη) καθώς και στην παράσταση «Τώρα που γυρίζει» του Ντ. Μάμετ (Φοξ, σκην. Γ. Μόσχου). Με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Πάτρας: «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλλιαμς (Στάνλεϋ, σκην. Β.Νικολαϊδη). Με το θέατρο Badminton: «Αναζητώντας τον Αττίκ» (Αττίκ, σκην. Σ. Σπυράτου), «Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον Παράδεισο» (Σακελλάριος, σκην. Δημ. Μαλισσόβας). Το καλοκαίρι παρουσίασε στο Παρίσι τη μουσική παράσταση «Στα χνάρια του Οδυσσέα» βασισμένη σε δική του ιδέα και σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα και πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Συνέντευξη με τη Δανάη» στο Προαύλιο του Badminton. Το φετινό χειμώνα πρωταγωνιστεί στο μιούζικαλ «Πριν το χάραμα» στο θέατρο Βέμπο (σκην. Θ. Παπαθανασίου – Μιχ. Ρέππα), καθώς και στη μουσική παράσταση «Μια Ελλάδα θέατρο» στο θέατρο Badminton (σκην. Δημ. Μαλισσόβα).
Στην τηλεόραση έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Κ. Αριστόπουλο Γ. Διαμαντόπουλο, Γ. Πετρινιώτη, Α. Κόκκινο, Α. Τέμπο, Ε. Χρονοπούλου, Α. Μορφονιό, Χ. Δήμα, Αλ. Πανταζούδη, Ρ. Εσκενάζυ, Αλ. Ρήγα, Ρ. Πετρινιώτη, Π. Γκράβα, B. Ντούρος, Ν. Κρητικό, Γ. Τσιάκκα, Ν. Ζαπατίνα. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Ο. Μαλέα, Γ. Τσεμπερόπουλος, Αλ. Αριστόπουλος, Κ. Βούλγαρη, Δ. Νάκο, Th. Chaubert.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής