Η ΠΕΓΚΥ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

Ζητήσαμε από τη νέα μας καθηγήτρια Πέγκυ Σταθακοπούλου να μας περιγράψει το μάθημα της και ήταν αναλυτικότατη!

Εκφραστική ανάγνωση κι απόδοση κειμένων
Η  σπουδή στην Τέχνη δεν μπορεί παρά να είναι μια διεργασία και κυρίως μια εμπειρία ενδιαφέρουσα, διεγερτική και ιδιαίτερα συγκινητική. Προετοιμάζω και δοκιμάζομαι σημαίνει αναζητώ και προχωρώ, ερευνώ αδιάκοπα.
Γι’ αυτό άλλωστε και η διδασκαλία δεν μπορεί παρά να είναι ένα τοπίο πλατύ και αόριστο. Ο δάσκαλος οφείλει, πιστεύω, να ενθαρρύνει τον σπουδαστή να ξεπερνά τον εαυτό του αναζητώντας την ΑΛΗΘΕΙΑ των κειμένων, των ρόλων, των έργων.
Οι μεγάλοι σκηνοθέτες και δάσκαλοι του Θεάτρου επιμένουν ότι υπάρχει ένας χρυσός κανόνας. Ο ηθοποιός δεν πρέπει  ποτέ να ξεχνά ότι το ΚΕΙΜΕΝΟ είναι πάντα ΑΝΩΤΕΡΟ από αυτόν. Εκεί κρύβονται όλα τα μυστήρια, όλα τα συναισθήματα, όλα τα συγκρουόμενα ρεύματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει και να ανακαλύψει. Στο κείμενο και μόνο εκεί βρίσκονται όλα τα πρωταρχικά υλικά με τα οποία μπορεί ένας ηθοποιός να δημιουργήσει και να υποστηρίξει έναν ρόλο.
Στόχος, λοιπόν, του μαθήματος «Εκφραστική ανάγνωση κι απόδοση κειμένων» είναι να ταξιδέψουμε μαζί –δάσκαλος και σπουδαστές– μέσα από το λόγο και τα κείμενα της λογοτεχνίας, της ποίησης και του θεάτρου. Θα προσπαθήσουμε  κυρίως να αντιμετωπίσουμε το πυκνό σώμα του λόγου σαν το απόλυτα κυρίαρχο στοιχείο. Θα μάθουμε να ακούμε και να διαβάζουμε ακούραστα μέχρι το ίδιο το κείμενο να μας αποκαλύψει τον πολυδιάστατο κόσμο που κρύβει.
Μια άλλη αλήθεια που με τα χρόνια ανακάλυψα μέσα στο Θέατρο είναι ότι ένας ηθοποιός, πολύ πριν βρεθεί μπροστά σ’ έναν ρόλο η σε μια συνεργασία μ’ έναν μεγάλο σκηνοθέτη, αξίζει να έχει έρθει αντιμέτωπος με όλα εκείνα τα εμπόδια που ο ίδιος του ο εαυτός συχνά θα του δημιουργήσει.
Δουλεύοντας, λοιπόν, πάνω σε κείμενα που μαζί θα διαλέξουμε και προσπαθώντας να αποκαλύψουμε τις προθέσεις ή τις εμμονές ενός συγγραφέα μέσα από το λόγο του θα αναζητήσουμε παρέα την διαφορετικότητα του καθενός δοκιμάζοντας να την μετατρέψουμε σε εργαλείο αποτελεσματικό μέσα στην θεατρική διαδικασία.
Με πολλούς τρόπους θα διερευνήσουμε πως μπορούμε μέσα από τις συναισθηματικές μεταβολές ενός ήρωα ή ενός ρόλου να σκιαγραφήσουμε ένα χαρακτήρα με ακρίβεια αλλά και οικονομία. Θα μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη διαίσθηση μας χωρίς να παραδινόμαστε απόλυτα σ’ αυτήν και κυρίως να ψηλαφούμε τα συναισθηματικά γεγονότα του κειμένου που συνήθως είναι και το πιο επικίνδυνο κομμάτι μιας ερμηνείας.
Ονειρεύομαι πολλά που θα ήθελα να μοιραστώ με όλους αυτούς τους νέους καταπληκτικούς ανθρώπους που διάλεξαν τη Σχολή μας για να αρχίσουν το ταξίδι τους μέσα στον κόσμο της ψευδαίσθησης και της μαγείας του Θεάτρου. Κι είναι πολλά αυτά που κι εγώ ξέρω ότι έχω να μάθω κοντά τους.
Με λαχτάρα τους  περιμένω στο πρώτο μας μάθημα!

σεμιναρια

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ – ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2023-24

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ & ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η Ανωτέρα Δραματική Σχολή ΙΑΣΜΟΣ ξεκινάει τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού (2023-24) για ενήλικες (αρχάριους και μη)

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Α ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΣΜΟΣ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ!

Καθώς έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» για τη νέα χρονιά 2023 – 2024 σας ενημερώνουμε πως οι αιτήσεις γίνονται είτε δια ζώσης στη γραμματεία της Σχολής είτε μέσω αποστολής email στο ath@iasmos.net

καταθέτοντας τα εξής δικαιολογητικά:

1. Συμπληρωμένη η αίτηση που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας

2. Φωτοτυπία του απολυτηρίου Λυκείου

3. Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΗΣ:

1. στην ερμηνεία ενός μονολόγου της επιλογής τους

2. στην απαγγελία ενός ποιήματος της επιλογής τους

3. στην ερμηνεία ενός τραγουδιού σε ελληνικούς στίχους της επιλογής τους χωρίς συνοδεία μουσικού οργάνου

4. σε αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα τους δοθεί εκείνη τη στιγμή

5. σε στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας θεάτρου

Όταν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων, τότε ειδοποιείται ο υποψήφιος προκειμένου να δηλώσει την επιθυμητή ημερομηνία εξέτασής του.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ Τη φορμα