ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ/ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Και κάπως έτσι η δεύτερη εξόρμηση του ΙΑΣΜΟΥ στο εξωτερικό έγινε πραγματικότητα! Παρακολουθήσαμε παραστάσεις, γνωρίσαμε σκηνοθέτες και ηθοποιούς που ζουν και εργάζονται εκεί, επισκεφθήκαμε ιστορικούς χώρους συναφείς με το θέατρο… και βέβαια, περπατήσαμε στους γοητευτικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Ευρώπης, ζήσαμε για λίγο στους ρυθμούς της και να ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στους σπουδαστές μας.

———————————————————————————————————————————-

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΕΝ

Στο γλυκό απόηχο της εκπαιδευτικής εκδρομής του ΙΑΣΜΟΥ στο Λονδίνο και προσπαθώντας να ιεραρχήσουμε τα συναισθήματά μας… σκέφτομαι πως υπήρξαμε τυχεροί που ζήσαμε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Και πώς όχι, όταν αυτή ήταν τόσο πολύπλευρη! Μια έντονη περίοδος που κοιμηθήκαμε ελάχιστα, περιπλανηθήκαμε ατελείωτα, ζήσαμε τον παλμό μιας πόλης πανέμορφης και ανοιχτής στις αντιθέσεις, και κυρίως είδαμε εκ των έσω τη θεατρική πράξη μιας χώρας που φημίζεται για τους άρτια εκπαιδευμένους ηθοποιούς της.

Ανεπανάληπτες ώρες στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης αλλά και στο Θέατρο “Σφαίρα” του Σαίξπηρ… παραστάσεις υψηλού επιπέδου (“Δωδέκατη νύχτα”, “Το φάντασμα της όπερας”, “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;”…), η συνάντησή μας με την αφοπλιστική σκηνοθέτη Αναστασία Ρεβή και η διαφωτιστική συζήτηση για το πώς “δουλεύει” το θέατρο στη Βρετανία, η περιήγησή μας στην Εθνική Πινακοθήκη που μας πλημμύρισε εικόνες… όλα αυτά είναι πολύτιμες εμπειρίες που μας πλούτισαν, που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες μέσα μας και αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για κάθε εκκολαπτόμενο ηθοποιό.

Τώρα, σε ανθρώπινο επίπεδο: η ομάδα μας έδεσε ακόμη πιο πολύ, και μας όπλισε με δύναμη ώστε να ριχτούμε με όρεξη στις παραστάσεις που ετοιμάζει ο ΙΑΣΜΟΣ τους επόμενους μήνες. Δύναμη, παιδιά! Μας περιμένουν ατέλειωτες πρόβες, αλλά και ο σχεδιασμός του επόμενου ταξιδιού μας το 2018! Ως τότε… πάμε πρόβα!

—————————————————————————————————————————

Διοργανωτής της εκπαιδευτικής μας εκδρομής στο Λονδίνο ήταν και φέτος ο απόφοιτος μας, επιτυχημένος σκηνοθέτης και προικισμένος δάσκαλος Αλέξανδρος Κοεν. Όταν, λίγες μόνο ημέρες πριν την εκδρομή, τον πετύχαμε πάνω ακριβώς στην οργάνωση της εκδρομής και του ζητήσαμε πληροφορίες ήταν αναλυτικότατος:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (RADA)

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 θα είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική μέρα για τους σπουδαστές του ΙΑΣΜΟΥ που θα βρίσκονται στο Λονδίνο. Οι μαθητές θα επισκεφτούν τη Βασιλική Θεατρική Ακαδημία. Η RADA, η ιστορική σχολή που ιδρύθηκε το 1904, αναμόρφωσε πανευρωπαϊκά την αντίληψή μας για την υποκριτική τέχνη, θεωρείται ως μια από τις πιο φημισμένες Δραματικές Ακαδημίες, και τροφοδοτεί το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση με διεθνούς φήμης σπουδαίους καλλιτέχνες.

Η εμπειρία των σπουδαστών του ΙΑΣΜΟΥ στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο (RADA) προβλέπεται μοναδική. Οι εξειδικευμένοι καθηγητές της σκοπεύουν να μας μιλήσουν για την ιστορία της Ακαδημίας – από το ξεκίνημά της στη σοφίτα του Θεάτρου His Majesty’s έως τη σημερινή λαμπερή παρουσία της στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της οδού Γκόουερ.

Τυχεροί οι σπουδαστές μας που θα βρεθούν στις αίθουσες διδασκαλίας και θα ζήσουν από κοντά τον παλμό της κορυφαίας (σε παγκόσμιο επίπεδο) σχολής επαγγελματικής κατάρτισης ηθοποιών, που ιδρύθηκε το 1904 και εξελίχθηκε σε επίκεντρο της θεατρικής εκπαίδευσης τροφοδοτώντας με καλλιτέχνες τη βαριά «βιομηχανία» του θεάματος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ

Εκτός από την επίσκεψη στη Βασιλική Θεατρική Ακαδημία, ο ΙΑΣΜΟΣ θα περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του ξακουστού Θεάτρου Σφαίρα (Globe Theatre) του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ.. Το θέατρο Σφαίρα είναι μια πιστή ανακατασκευή του υπαίθριου θεάτρου που πρωτοχτίστηκε το 1599. Εκεί εργάστηκε ο Σαίξπηρ και έγραψε πολλά από τα μεγαλύτερα έργα του. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται εκεί παραγωγές έργων του Σαίξπηρ και των σύγχρονών του. Κοντά τετρακόσιες χιλιάδες θεατές απολαμβάνουν την εμπειρία των παραστάσεων στο ξύλινο θέατρο. Καθισμένοι σε μια από τις εξέδρες του ή όρθιοι στο μέσον του θεάτρου – όπως ακριβώς συνέβαινε πριν από τετρακόσια χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως κι άλλα αντίγραφα του θεάτρου βρίσκονται σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο.

Αξίζει να κάνουμε μια ιδιαίτερη μνεία σ’ έναν από τους κορυφαίους ποιητές του θεάτρου, που τη χρονιά που μας πέρασε συμπληρώθηκαν τετρακόσια χρόνια από το θάνατό του.

Τα μόνα στοιχεία που ξέρουμε για το σημαντικότερο πρόσωπο των αγγλικών γραμμάτων που μάς άφησε κληρονομιά περίπου ένα εκατομμύριο λέξεις είναι πως γεννήθηκε στο Στράτφορντ, όπου και έκανε οικογένεια, πήγε στο Λονδίνο, έγινε ηθοποιός και επέστρεψε στο Στράτφορντ, όπου πέθανε.

Δεν ξέρουμε πόσα έργα έγραψε και με ποια σειρά. Σώζονται έξι υπογραφές με το όνομά του και οι λέξεις «από εμένα» στη διαθήκη του. Δεν υπάρχει γραπτή περιγραφή σύγχρονού του για το πώς έμοιαζε. Δεν είμαστε σίγουροι για τη σωστή ορθογραφία του ονόματός του, αλλά δεν πρέπει να ήταν ούτε ο ίδιος σίγουρος, καθώς στις υπογραφές του το όνομα δεν απαντάται ούτε δύο φορές με τον ίδιο τρόπο. Είναι άγνωστο επίσης αν έφυγε ποτέ από την Αγγλία, με ποιους ανθρώπους έκανε παρέα ή πώς διασκέδαζε. Άλυτο μυστήριο παραμένουν και οι σεξουαλικές του προτιμήσεις. Μόνο για ελάχιστες ημέρες της ζωής του μπορούμε να πούμε με σιγουριά πού βρισκόταν.

Ο Σαίξπηρ παραμένει ακαδημαϊκή εμμονή παρά ιστορικό πρόσωπο. Αν αναζητήσει κανείς πληροφορίες για τον Σαίξπηρ στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, θα συναντήσει 13.858 καταχωρίσεις, και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον 7.000 μελέτες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

«…αν είναι η μουσική του έρωτα η τροφή,
συνέχεια να παίζετε…»

Το Σάββατο 25 Μαρτίου θα είναι μια φορτωμένη μέρα για τους σπουδαστές του ΙΑΣΜΟΥ που θα βρεθούν στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα πρόκειται να επισκεφτούν (εκτός όλων των άλλων) το Εθνικό Θέατρο, όπου στη Σκηνή Ολιβιέ θα παίζεται το αριστούργημα του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ «Δωδέκατη νύχτα».

Μια κωμωδία παρεξηγήσεων με έντονο το στοιχείο της τραγικότητας. Ο Σαίξπηρ έγραψε αναμφισβήτητα ακόμη έναν ύμνο για τον Έρωτα. Μέσα από τη μεταμφίεση της αρχοντοπούλας Βιόλας ως Σεζάριο και την εκπληκτική της ομοιότητα με τον αδερφό της ονόματι Σεμπάστιαν, ο ποιητής δημιουργεί μια κατάσταση παρανοήσεων και υπογραμμίζει το υποβόσκον χάσμα ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι.

Ο ΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ

ΤΟ Σάββατο 25 Μαρτίου το πρόγραμμα για τους σπουδαστές του ΙΑΣΜΟΥ που θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο περιλαμβάνει εκτός από τη ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ στο Εθνικό Θέατρο και ένα από τα μακροβιότερα μιούζικαλ στην ιστορία του Γουέστ Εντ.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ που ξεκίνησε ως νουβέλα του Γκαστόν Λερού και κατέληξε στο διάσημο μιούζικαλ του Άντριου Λόυντ Γουέμπερ. Το κλασικό πλέον μιούζικαλ παρακολουθεί τον παράφορο έρωτα του Ραούλ (μιας μυστηριώδους, παραμορφωμένης μουσικής ιδιοφυΐας) με την (όμορφη σοπράνο) Κριστίν.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές θεατρικές επιτυχίες στο Λονδίνο αλλά και παγκοσμίως. Το φημισμένο μιούζικαλ πρωτοπαίχτηκε στο Her Majesty’s Theatre στο Λονδίνο το 1986.
Το πιο θεαματικό σκηνικό που χρησιμοποιήθηκε και που χρησιμοποιείται ακόμα στο ανέβασμα του μιούζικαλ στο Her Majesty’s Theatre είναι η αναπαράσταση του πολυελαίου της Όπερας του Παρισιού, που ζυγίζει έναν τόνο, έχει πλάτος τρία μέτρα και έξι χιλιάδες χάντρες. Η σκηνή της πτώσης του πολυελαίου βασίζεται σε αληθινό περιστατικό που συνέβη στην Όπερα του Παρισιού το 1896 όταν ένα αντίβαρο οκτακοσίων κιλών έπεσε κατά λάθος καταπλακώνοντας μια γυναίκα.

Το έργο αποτελεί μια αστυνομική περιπέτεια και μαζί ιστορία μυστηρίου και ρομαντική ιστορία αγάπης. Εκατό χρόνια μετά την γέννησή του καθηλώνει ακόμα το κοινό και τους αναγνώστες με τον αρχετυπικό μύθο του κυνηγημένου, άσχημου εραστή που αναζητά την αγάπη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Από την πρώτη μέρα άφιξής μας στο Λονδίνο θα ξεκινήσουν για τους σπουδαστές μας οι περιηγήσεις και οι επισκέψεις σε χώρους άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένους με τη θεατρική δημιουργία. Μια τέτοια επίσκεψη είναι και αυτή. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία και ταυτόχρονα ένα από τα πιο αξιόλογα του κόσμου, καθώς φιλοξενεί περισσότερα από δύο χιλιάδες έργα τέχνης. Ιδρύθηκε το 1824 και αρχικά φιλοξένησε μία συλλογή 38 πινάκων που αγοράστηκε από τον τραπεζίτη Τζων Τζούλιους Ανγκερστάιν. Η συλλογή εκτέθηκε αρχικά στο σπίτι του τραπεζίτη, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο κτίριο για τη στέγασή της. Τελικά το 1831 αποφασίστηκε η κατασκευή κτιρίου στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη. Αν και αρχικά το κτίριο καταλάμβανε πολύ μικρότερη έκταση, με διάφορες προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν, πλέον οι αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου καταλαμβάνουν συνολικά 46.396 τ.μ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 18 αίθουσες, όπου εκτίθενται έργα χρονολογούμενα από το δέκατο τρίτο έως και τον εικοστό αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από μεγάλους ζωγράφους του δυτικού πολιτισμού, πολλών διαφορετικών καλλιτεχνικών ρευμάτων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΕΒΗ: Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Κυριακή 26 Μαρτίου – και οι σπουδαστές μας έχουν την τύχη να συναντούν κάπου στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας την ταλαντούχα και ιδιαίτερη σκηνοθέτη Αναστασία Ρέβη, η οποία ζει και εργάζεται κατά κύριο λόγο στο Λονδίνο. Στόχος: να συνομιλήσουν μαζί της για τη ζωή ενός Έλληνα καλλιτέχνη που επιλέγει να εκφράζεται καλλιτεχνικά σε μια ξένη χώρα. Κατά πόσο είναι εφικτό; Ποιες οι προϋποθέσεις; Ποιες οι εργασιακές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας; Ποια τα προνόμια και ποια τα εμπόδια; Πώς μεθοδεύει κάποιος τη «μεταφορά» του σε μια επαγγελματική πραγματικότητα του εξωτερικού;

Η Αναστασία Ρεβή ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης στο Λονδίνο τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης ομάδας Theatre Lab Company και συνεργάζεται κυρίως με τον πολυχώρο τέχνης RIVERSIDE STUDIOS. Τα τελευταία χρόνια προωθεί μέσα από τις αγγλόφωνες πάντοτε παραστάσεις της το αρχαίο Ελληνικό δράμα στο Λονδρέζικο κοινό, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί εναλλακτικές παραστάσεις εικαστικού και σωματικού θεάτρου εμπνευσμένες κυρίως από τη γοτθική λογοτεχνία. Συμμετέχει με παραστάσεις της σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου και συνεργάζεται με θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα όταν προκύπτουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μεταφράζει και έχει παρουσιάσει (πάντοτε στα αγγλικά) μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων στην πολυεθνική λονδρέζικη σκηνή είτε ως κανονικές παραγωγές είτε ως αναλόγια. Οι σπουδές της περιλαμβάνουν Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δίπλωμα Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Άριστα), τη θεατρική σχολή École Philippe Gaulier, τη σχολή London Theatre Conservatory και τη συμμετοχή της σε σεμινάρια των Simon McBurney (Complicite), Dominic Cook (RoyalCourt) Auguste Boal (Forum Theatre), Tage Larsen (Odin Theatre), Ozzie Rodriguez (La Mama Theatre, New York) και Rufus Norris (National Theatre). Προτάθηκε το 2009 στα Θεατρικά Βραβεία της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου για το Βραβείο Νέων Δημιουργών, ενώ το 2007 πήρε το Βραβείο καλύτερης παράστασης στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Πράγας και το 1997 μαζί με τη νεοσύστατη τότε ομάδα της το Theatre Lab Company πήρε το Hellenic Foundation Award.

Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Επίσκεψη στη RADA, περιήγηση στο Θέατρο Σφαίρα του Σαίξπηρ, παράσταση στο Εθνικό Θέατρο… Ε, η νύχτα του Σαββάτου (25 Μαρτίου 2017) πρέπει να είναι αντάξια με τη μέρα. Οι μέρες στο Λονδίνο για τους σπουδαστές του ΙΑΣΜΟΥ θα κυλήσουν το ίδιο συναρπαστικά με τις νύχτες. Γι’ αυτό οι περίπατοι στο Σόχο, στο Κόβεντ Γκάρντεν και στο Πικαντίλλυ έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζονται. Οι πολυσύχναστες αυτές περιοχές είναι γεμάτες καταστήματα, εστιατόρια, παμπ και μπαρ κάθε γούστου. Σε κάθε μέρος και γωνιά η νυχτερινή ζωή συνεχίζει να ακούγεται δυνατά όσο ποτέ πριν.

Σύντομα θα έχετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτική μας εκδρομή.

Οι φωτογραφίες είναι από την περασμένη εκπαιδευτική μας εκδρομή στο Λονδίνο.

σεμιναρια

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ – ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2023-24

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ & ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η Ανωτέρα Δραματική Σχολή ΙΑΣΜΟΣ ξεκινάει τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού (2023-24) για ενήλικες (αρχάριους και μη)

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Α ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΣΜΟΣ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ!

Καθώς έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» για τη νέα χρονιά 2023 – 2024 σας ενημερώνουμε πως οι αιτήσεις γίνονται είτε δια ζώσης στη γραμματεία της Σχολής είτε μέσω αποστολής email στο ath@iasmos.net

καταθέτοντας τα εξής δικαιολογητικά:

1. Συμπληρωμένη η αίτηση που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας

2. Φωτοτυπία του απολυτηρίου Λυκείου

3. Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΗΣ:

1. στην ερμηνεία ενός μονολόγου της επιλογής τους

2. στην απαγγελία ενός ποιήματος της επιλογής τους

3. στην ερμηνεία ενός τραγουδιού σε ελληνικούς στίχους της επιλογής τους χωρίς συνοδεία μουσικού οργάνου

4. σε αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα τους δοθεί εκείνη τη στιγμή

5. σε στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας θεάτρου

Όταν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων, τότε ειδοποιείται ο υποψήφιος προκειμένου να δηλώσει την επιθυμητή ημερομηνία εξέτασής του.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ Τη φορμα