ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

20/8/2014

Αγαπητοί σπουδαστές

Με την παρότρυνση του Διευθυντή Σπουδών Σταύρου Δελλή αναλαμβάνουμε φέτος την καλλιτεχνική οργάνωση και λειτουργία του Ιάσμου.

Έχοντας επιλέξει ένα επιτελείο καθηγητών εμπνευσμένων, ενεργών και με σύγχρονη αντίληψη για το θέατρο στηρίζουμε μια θεατρική εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών που μέσα από σκληρή εργασία θα βγάλει ηθοποιούς με εφόδια, έτοιμους ν’ αντιμετωπίσουν την τρέχουσα πραγματικότητα και τις απαιτήσεις κάθε μορφής θεατρικής τέχνης.

Πιστεύουμε σ’ ένα σύστημα που έχει σκοπό την επικοινωνία, τη διεύρυνση της αντίληψης του σπουδαστή πάνω στα εργαλεία του, το άνοιγμα της ψυχοσωματικής συνειδητότητας και την απόκτηση βαθιάς εμπειρίας πάνω σε συνθήκες πρωτόγνωρες για τον ψυχισμό. Μέσα από σκληρή προπόνηση στοχεύουμε ώστε το σώμα και η φωνή να γίνουν δημιουργικοί αγωγοί ιστοριών – και όχι ιδιοσυγκρασιακά όπλα με σκοπό την ανάδειξη του Εγώ.
Συνοψίζοντας τους στόχους προτείνουμε ένα πρόγραμμα σπουδών με σκοπό την εμβάθυνση σε όλα τα είδη θεάτρου και το δημιουργικό συνδυασμό όλων των μαθημάτων για ένα ολοκληρωμένο παραστασιακό αποτέλεσμα. Στο πρόγραμμά μας παράλληλα με την Υποκριτική (κλασικό ρεπερτόριο, ποιητικό θέατρο, ρεαλισμός, μεθοδολογία και devised) περιλαμβάνονται τεχνικά και θεωρητικά μαθήματα όπως Κίνηση (τεχνική release και κινησιολογία), Μουσική (Θεωρία, Σολφέζ, Τραγούδι, Φωνητική), Ορθοφωνία, Δραματολογία, Ιστορία Θεάτρου, Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία και Διασκευή Προσώπου μέσα από τα οποία οι σπουδαστές μας θ’ αποκτήσουν ισχυρότατα εργαλεία για να υπηρετήσουν την υποκριτική τέχνη.

Παράλληλα, ενισχύουμε την εκπαίδευση με συμπληρωματικά μαθήματα Ελλήνων και ξένων συνεργατών πάνω στην Τεχνική Alexander, στην Ψυχολογία, στην Ξιφασκία, στο Τάι-Τσι, καθώς και με συμβουλευτικές συναντήσεις με λογοθεραπευτές κ.λπ.

Οι σπουδαστές μας αξιολογούνται με ένα μεθοδικό σύστημα το οποίο περιλαμβάνει αναλυτική βαθμολογία και εκτενείς παρατηρήσεις των διδασκόντων πάνω στην απόδοση, τη συμπεριφορά και την ψυχική διαθεσιμότητά τους. Προβλέπονται ακόμη ατομικές, συμβουλευτικές συναντήσεις με τους επικεφαλής καθηγητές τους. Το σύστημα τήρησης των απουσιών είναι αυστηρό, καθώς δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιμέλεια και τη συνέπεια.

Οι εξετάσεις στο τέλος κάθε περιόδου γίνονται σε συνεργασία με γνωστή αθηναϊκή θεατρική σκηνή, ενώ η παράσταση των τελειοφοίτων προωθείται για ορισμένο κύκλο επαγγελματικών παραστάσεων.

Τέλος ως επιβράβευση η Σχολή οργανώνει σεμινάρια για τους αριστούχους αποφοίτους μας με κορυφαίους σκηνοθέτες με σκοπό τη διοχέτευσή τους σε επαγγελματικές παραστάσεις.

Συμφωνούμε όλοι πως κάθε σπουδαστής –ανεξαρτήτως κοινωνικών καταβολών και παιδείας– μπορεί με τα κατάλληλα ερεθίσματα και την ανάλογη φροντίδα να ξεδιπλώσει την καλλιτεχνική του προσωπικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που στηρίζουμε τον κάθε σπουδαστή ξεχωριστά αναλόγως των δυνατοτήτων και των ελλείψεών του και θέτουμε γερά θεμέλια, ώστε καθένας να μπορεί να λειτουργεί τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Ως αντάλλαγμα από τους σπουδαστές προσδοκούμε συνέπεια, αφοσίωση και λαχτάρα για δημιουργία που θα μας εμπνεύσουν να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι.

Στεφανία Γουλιώτη – Αλέξανδρος Κοέν
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ιάσμου

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής