ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

05/12/2011

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 5.12.2011, συνάντηση μεταξύ των καλλιτεχνικών διευθυντών της σχολής μας και της βουλευτή κας Πέμης Ζούνη αφενός και αφετέρου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και δη του Υπουργού κου Κουτρουμάνη και της Γενικής Γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων κας Δελαπόρτα.


Ο Υπουργός δεσμεύθηκε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος και στο Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος της Θεσσαλονίκης  ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός προκηρύξεως προγράμματος κατάρτισης ανέργων νέων που σπουδάζουν την υποκριτική τέχνη ,με τη διαδικασία του εκπαιδευτικού κουπονιού (voucher), με ποσό κουπονιού 8 ευρώ/ ώρα κατάρτισης, αναλυόμενου σε 4 ευρώ παρεχόμενα ως επιδότηση σε κάθε εκπαιδευόμενο άνεργο και 4 ευρώ αναλισκόμενα ως αμοιβή των εκπαιδευτών. Η επιλογή των ανέργων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Υπουργός εκδήλωσε παράλληλα το ενδιαφέρον του και για την υλοποίηση προγραμμάτων μεταπτυχιακού επιπέδου για ανέργους ηθοποιούς και ευρύτερα για την παροχή κοινωφελούς εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.

Υπό τις ανωτέρω προυποθέσεις και με γνώμονα τη δέσμευση του Υπουργού ότι αυτές θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, ότι δηλ. τα κονδύλια αυτών των προγραμμάτων θα αναλωθούν αποκλειστικά για την επιδότηση των ανέργων και την αμοιβή των εκπαιδευτών και όχι για την κάλυψη άλλων λειτουργικών δαπανών φορέων σχετικών ή μη προς τις δραματικές σχολές ή την επίτευξη κέρδους των φορέων υλοποίησης, θεωρούμε ότι η σημερινή δέσμευση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της θεατρικής παιδείας, κλάδος ο οποίος πλήττεται διαρκώς τον τελευταίο καιρό.    


Οι ανώτερες δραματικές Σχολές,
ΙΑΣΜΟΣ & Βασίλης Διαμαντόπουλος

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής