ΡΕΙΝΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΚΑΜΕΡΑ 2020-21

Περιγραφή μαθήματος

Διδάσκει ιστορία κινηματογράφου με προβολή ταινιών αρχειακού υλικού και επικεντρώνεται στην εξοικείωση των μαθητών στην κάμερα κάνοντας πρακτική υποκριτική στην κάμερα σε κάθε μάθημα της. Με βάση τις “επιδόσεις” των μαθητών στην κάμερα προκύπτουν και οι αντίστοιχες διορθώσεις (feedback). “Αναλύουμε τα λάθη μας και διορθώνουμε την υποκριτική μας στην κάμερα”…

Βιογραφικό

Ασχολείται με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση από το 1982, οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Έκανε δύο ταινίες μικρού μήκους 35mm το 1982 και το 1984 που απέσπασαν το Κρατικό Βραβείο και την Υποτροφία Βελλίδη αντίστοιχα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης. Από το 1982 έως το 1992 εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτης σε ταινίες με τους: Γ. Πανουσόπουλο, Γ. Τσεμπερόπουλο, Ν. Βεργίτση, Α. Δοξιάδη, Λ. Παπαστάθη, Α. Θωμόπουλο, Δ. Παναγιωτάτο, Ν. Κορνήλιο, σε διαφημιστικά με τον Ν. Νικολαϊδη και στο ΒΒC.
Από το 1992 σκηνοθετεί τηλεοπτικές σειρές, ντοκυμαντερ και εκπομπες για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως: «Θες τη Νίκη» (ΕΤ3), «Ο Μελίκης της παράδοσης» (ΕΤ3), «Κάρμα» (ΑΝΤ1), «Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας» (ΕΤ3), «Έχω ένα μυστικό» (ALPHA), «Κλεμμένη ζωή» (ΑΝΤ1), «Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα» (ΑLPHA), «Τελευταία παράσταση – Έλλη Λαμπέτη»  (ALPHA),  «Μείνε δίπλα  μου» (ΑLPHA), «Σαν γλυκό του κουταλιού» (ΑΝΤ1), « Έρωτας όπως έρημος» (ΝΕΤ), «Περί ανέμων και υδάτων» (ΜΕGA), «Η ζωή μας μια βόλτα» (ΜΕGA), «Βίος ανθόσπαρτος» (ΜΕGA), «Έκπτωτος άγγελος» (ΑΝΤ1), «Μια νύχτα σαν κι αυτή» (ΑΝΤ1), «Βαμμένος ήλιος» (ΑΝΤ1), «Ανατομία ενός εγκλήματος» (ΑΝΤ1), σειρά ντοκυμανταίρ για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Δίον, Έδεσσα, Βέροια, Βεργίνα), «Στρας» (ΑΝΤ1), «Γόβα στιλέτο» (ΑΝΤ1) και «Γυναίκες» (ΜΕGA).
Στο θέατρο σκηνοθέτησε δύο παραστάσεις: «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» (Θέατρο Αμιράλ) και «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» (Θέατρο Άνεσις).

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής