ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΖΙΚΩΦ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Το Σάββατο 7 Μαρτίου και ώρα 11.00 θα γίνει συνάντηση για το μάθημα ενδυματολογίας στα σκαλοπάτια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην οδό Πατησίων. Το μάθημα θα γίνει στα πλαίσια των πολιτιστικών περιπάτων της σχολής μας και θα υπάρξει διδασκαλία πάνω στην αρχαία ένδυση έτσι όπως φτάνει στις μέρες μας μέσα από την αγαλματοποιία. Επίσης, η διδασκαλία θα επεκταθεί στην μυκηναϊκή κοσμηματοτεχνία που θα βασίζεται στην επίσκεψη στην αίθουσα των μυκηναϊκών θησαυρών. Τον πολιτιστικό περίπατο οργανώνει ο καθηγητής μας και διεθνούς φήμης ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ. Στο μάθημα της σχολής μας θα παρευρεθεί τιμητικά η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη.

Στον περίπατο θα συμμετάσχουν αυστηρά 50 μαθητές της σχολής. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Το μάθημα αφορά μαθητές απ όλα τα έτη της σχολής.

Μετά την πραγματοποίηση του πολιτιστικού περίπατου ρωτήσαμε λοιπόν τον Γιάννη Μετζικώφ σε σχέση με αυτό και ήταν αναλυτικότατος: “Το Σάββατο 7 Μαρτίου πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο και με την παρουσία του επιμελητή του Μουσείου κ. Πασχαλίδη είχαμε μια σοβαρή ξενάγηση μέσα από γλυπτά, ανάγλυφα και αγγεία πάνω στην ένδυση των Ελληνων από τη Γεωμετρική περίοδο μέχρι τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους. Το μεγάλο ενδιαφέρον είναι ακριβώς στο οτι η αρχαία φιλοσοφία που έκανε το κάλλος και το πνεύμα , διαμορφώνει ένα είδος ένδυσης και κομψότητας που σκοπό έχει να αναδείξει απόλυτα την ιερότητα του ανθρώπινου σώματος , και να θεοποιήσει την ομορφιά. Έτσι τα υφάσματα μέσα από τις μαρμάρινες γλυφές μοιάζουν βρεγμένα, κολλημένα στη σάρκα και στολίζουν το σώμα με ιδανικές καμπύλες. Στη συνέχεια ο κ. Πασχαλίδης μας ξενάγησε με μοναδικό τρόπο στους μυκηναϊκούς θησαυρούς και συγκεκριμένα στις μυκηναϊκές τοιχογραφίες και την πληθώρα των χρυσών κοσμημάτων”…

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής