Ο ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ

Ο ταλαντούχος και ανερχόμενος Μάκης Παπαδημητρίου διδάσκει από φέτος Υποκριτική δευτεροετείς και τριτοετείς μαθητές μας. Του ζητήσαμε να μας περιγράψει το μάθημα του και ήταν διαφωτιστικότατος: “Σκοπός του μαθήματος είναι η προσπάθεια κατανόησης της λειτουργίας, της συμπεριφοράς και της επικοινωνίας στη σκηνή -και όχι μόνο- έχοντας σαν αφετηρία τη συνθήκη ενός αυτοσχεδιασμού ή ενός θεατρικού κειμένου. Πιο συγκεκριμένα, η κατανόηση των στιγμών της αμηχανίας και της ανασφάλειας όταν αυτές συμβαίνουν και η προσπάθεια διαχείρησής τους, όπως αντιστοίχως και η κατανόηση της κατάχρησης των εκφραστικών μέσων όταν νιώθουμε υπερβολικά “ασφαλείς”, δουλεύοντας με κείμενα και ρόλους που επιλέγουν οι μαθητές. Στόχος δεν είναι η “απόλυτη” επίδοση – πράγμα εξ άλλου τελείως υποκειμενικό- αλλά η προσωπική και συλλογική -ως σύνολο- βελτίωση και εξέλιξη του καθενός ξεχωριστά και του συνόλου ως τμήμα”…

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής