Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ

Η διδασκαλία της τέχνης του κινηματογράφου στις δραματικές σχολές, αποτελεί σημαντικότατη εκπαίδευση για την λειτουργία του  ηθοποιού μπροστά στην κάμερα. Οι συμπυκνωμένες (μιας και δε πρόκειται να αναφέρομαι σε μέλλοντες σκηνοθέτες και τεχνικούς αλλά σε ηθοποιούς) γνώσεις της οικοδόμησης μιας κινηματογραφικής ταινίας, το γοητευτικό πέρασμα από την ιστορία του κινηματογράφου, η γνωριμία με τις διάφορες σχολές και τις τεχνοτροπίες που διαδέχθηκαν η μία την άλλη στην πάροδο του χρόνου, δίνουν, αθροιστικά, την έμπνευση και το πάθος που χρειάζεται ο ηθοποιός για να βουτήξει στην κινηματογραφική του εμπειρία. Πέρα από την θεωρητική προσέγγιση όμως και τα επιμέρους τμήματα στην πορεία της κινηματογραφικής κατασκευής, εστίαση και κύρια σημασία θα δοθεί στην τέχνη του ηθοποιού μπροστά στην κάμερα, τις διαφορές που προκύπτουν από την ερμηνεία του στη σκηνή και η εν γένει ψυχολογία που αφορά σε μια τέχνη εκ διαμέτρου διαφορετική από την τέχνη του θεάτρου. Ασκήσεις και προσωπικές ερμηνευτικές καταθέσεις με άξονα τα πλάνα συνόλου, τα διπλά πλάνα και φυσικά το πολυπόθητο gro-plan θα είναι βασικό στοιχείο ενεργούς συμμετοχής μέσα στο μάθημα. Φυσικά προβολές και αναλύσεις ταινιών και σκηνών από το εγχώριο και παγκόσμιο σινεμά, αναλύσεις κινηματογραφικών πλάνων που θα μείνουν αξεπέραστα στο πέρασμα του χρόνου και φυσικά γνωριμία με κινηματογραφικές ερμηνείες σπουδαίων ηθοποιών που πέρα από την εκπαιδευτική διάσταση δίνουν έμφαση και προσθέτουν σε όλο το μεγαλείο του σινεμά.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής