Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ

Θεατρική και ποιητική μουσική. Το μάθημα της θεατρικής και ποιητικής μουσικής περιλαμβάνει: (1) Φωνητική. Προετοιμασία του σπουδαστή σε ο,τι αφορά την τεχνική της αναπνοής και της παραγωγής ήχου. Μια σειρά ασκήσεων που βοηθούν να γνωρίσει το σώμα μας πώς να διαχειρίζεται την εισπνοή και την εκπνοή στον λόγο και το τραγούδι. (2) Θεωρία. Το θεωρητικό σκέλος της μουσικής στο οποίο ο σπουδαστής μαθαίνει την ιστορία της θεατρικής μουσικής από την αρχαιότητα ως σήμερα, τις φόρμες και την εξέλιξη της θεατρικής και ποιητικής μουσικής, ανάλογα με το είδος του θεάτρου (π.χ. αρχαίο θέατρο-κωμωδία, τραγωδία-μπρεχτικό θέατρο, κλασσικό θέατρο κ.λπ.). Επίσης, μαθαίνουμε τη βασική σημειολογική και ρυθμική γραφή της μουσικής (ανάγνωση παρτιτούρας, ανάπτυξη εσωτερικού ρυθμού, ρυθμό και ήχο στο θεατρικό λόγο). (3) Ρεπερτόριο-Θεατρικό τραγούδι. Τη γνώση που παίρνουμε στα δύο προηγούμενα σκέλη της δουλειάς μας την εφαρμόζουμε μέσα στο σκέλος αυτό που είναι το θεατρικό τραγούδι αυτό καθ΄εαυτό. Δηλαδή, ρεπερτόριο χρήσιμο στην αναζήτηση εργασίας στο θέατρο και στην τηλεόραση. Ρεπερτόριο που καλύπτει όλα τα είδη της θεατρικής μουσικής όπως: ελληνικό τραγούδι (δημοτικό,ρεμπέτικο,λαϊκό,σύνγχρονη μουσική σκηνή) musical,το τραγούδι στο μπρεχτικό θέατρο, χορικά από αρχαίες  κωμωδίες – τραγωδίες, μπαλάντες,τραγούδια που αφορούν το ποιητικό θέατρο (μελοποιημένη ποίηση), rock, pop,κ.λπ. Όλα αυτά επιμερίζονται αναλογικά σε όλη τη διάρκεια  της τριετούς φοίτησης του σπουδαστή, ώστε, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή, να έχει αρκετά εφόδια να ξεχωρίσει μέσα από τον πλούτο των επιλογών του (π.χ. στις οντισιόν) και να μπορεί να ελέγχει τα εφραστικά του μέσα στη σκηνή.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής