ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2016 - 2017

Από εδώ και πέρα σταδιακά θα σας ανακοινώνουμε τους καθηγητές με τους οποίους ανανεώνουμε τη συνεργασία αλλά και τις μεταγραφές μας. Έχουμε την πιο πλήρη ομάδα καθηγητών και να είστε σίγουροι πως και φέτος δεν θα σας απογοητεύσουμε!

Ο Κώστας Φιλίππογλου είναι επί χρόνια συνεργάτης του ΙΑΣΜΟΥ και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εξασφαλίσαμε για μια ακόμη χρονιά την παρουσία στον ΙΑΣΜΟ ενός διεθνούς εμβέλειας ηθοποιού και σκηνοθέτη!

Περιγραφή μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τις τεχνικές του σωματικού – δημιουργικού θεάτρου και με το “Devised Theatre”- Θέατρο της επινόησης, που δίνει έμφαση στην θεατρική δημιουργία, μέσα από ένα συλλογικό τρόπο δουλειάς. Στόχος μας είναι, η εξοικείωση των συμμετεχόντων με αυτές τις τεχνικές, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν στην σκηνή ή/και τις θεατρικές τους ομάδες. Κάθε μέρα θα επικεντρώνεται σε ένα θέμα για δουλειά και ανάλυση και θα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου (αυτοσχεδιαστικού ή από σκηνή θεατρικού έργου), από τους συμμετέχοντες. Κάθε μάθημα θα περιλαμβάνει: 1) σωματικές και θεατρικές ασκήσεις, 2) «εργαλεία» για να παράγονται αυτοσχεδιασμοί εύκολα και αβίαστα και 3) την παρουσίαση της δουλειάς των γκρουπ, των θεατρικών δρώμενων που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες μόνοι τους, με τις προτάσεις του εμψυχωτή όπου χρειάζεται. Μετά θα ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των όσων προηγήθηκαν. Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε ένα κλίμα χαράς και παιγνιδιού, που είναι βασικά στοιχεία του δημιουργικού θεάτρου.Το όνειρο όλων μας είναι να δημιουργήσουμε ένα θέατρο λιγότερο ανιαρό, μη κατεστημένο, μη θνησιμαίο. Ένα θέατρο που στηρίζεται στο παιγνίδι, στη διαθεσιμότητα των ατόμων και στην εμπιστοσύνη στην ομάδα. Στοιχεία απαραίτητα για την θεατρική τέχνη.

Πατήστε https://www.youtube.com/watch?v=n61LZ06U8Tw για να τον δείτε να διδάσκει!

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής