ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 2020-21

Την φετινή χρονιά τα παιδιά του ΙΑΣΜΟΥ στην Αθήνα έχουν την τύχη να διδάσκονται τα θεωρητικά μαθήματα από την γνωστή θεατρολόγο και καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής Κατερίνα Διακουμοπούλου. Τα περασμένα 6 χρόνια δίδαξε στη σχολή μας στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει ιστορία θεάτρου, δραματολογία και νεοελληνική λογοτεχνία τα παιδιά της σχολής και μας περιγράφει τα μαθήματα της:

Ιστορία Θεάτρου: Διδάσκεται η ιστορία του Θεάτρου, από την αρχαιότητα έως τον 21ο αι. Δίνεται έμφαση στη παραστασιολογία, τους κύριους εκπροσώπους της δραματουργίας και τους συντελεστές της νεοελληνικής, της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής σκηνής. Η διδασκαλία εστιάζεται στη διάκριση των θεατρικών ειδών, των υποκριτικών τρόπων και στη σημειολογία του Θεάτρου.

Δραματολογία: Συνολική εξέταση δραματολογικών ζητημάτων, τα οποία προκύπτουν από την επισκόπηση των θεατρικών κειμένων. Η προσέγγιση της δραματουργίας εντάσσεται στο εκάστοτε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και βεβαίως τα υπό εξέταση κείμενα αντλούνται απ’ όλες τις περιόδους δημιουργίας του Δυτικού Θεάτρου: Θέατρο της Αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού. Σύγχρονο θέατρο: νεοελληνικό, ευρωπαϊκό και αμερικανικό.

Λογοτεχνία: Στο μάθημα της Λογοτεχνίας εξετάζονται ποιήματα και αποσπάσματα κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Δίνεται έμφαση στη λογοτεχνική παραγωγή του 19ου και κυρίως του 20ου αι. Η ερμηνευτική προσέγγιση επικεντρώνεται στις ιδεολογικές και αισθητικές ζυμώσεις ανάμεσα σε τάσεις και ρεύματα.

Της ευχόμαστε καλή αρχή και καλή διδακτική χρονιά!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κατερίνα Διακουμοπούλου είναι Θεατρολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Αθηνών, κάτοχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ιδίου Τμήματος και Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Παντείου Παν. με θέμα: «Το ελληνικό θέατρο στη Νέα Υόρκη: από τα τέλη του 19ου αι. έως το 1940». Επίσης με Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. ολοκλήρωσε μεταδιδακτορικής έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν. Αθηνών, με θέμα: «Έλληνες ηθοποιοί στη Διασπορά: 1900-1922».  Από το 2007 διδάσκει Θεατρολογία στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο παρελθόν έχει διδάξει  αντίστοιχα μαθήματα στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Αριστοτέλειο και Πελοποννήσου καθώς και σε ιδιωτικούς φορείς, όπως στην Δραματική Σχολή «Βασίλης Διαμαντόπουλος», στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στο Θέατρο Πόρτα, στο Προσχολικό Κέντρο της Τράπεζας της Ελλάδας, στη Λεόντειο Σχολή, στο Χωριό S.O.S. κ.α. Από το 2012 είναι εξωτερικός συνεργάτης στο πρόγραμμα Θαλής-Χρυσαλλίς: «Πολιτισμικές διαμεσολαβήσεις και διαμόρφωση του εθνικού χαρακτήρα στον περιοδικό τύπο του 19ου αιώνα» (Υπεύθυνη: Άννα Ταμπάκη, Καθηγήτρια Θεατρολογίας, ΤΘΣ, ΕΚΠΑ). Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε 20 επιστημονικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή. Παράλληλα αρθρογραφεί στην Κυριακάτικη Μακεδονία, με θεατρική κριτική, ενώ παλαιότερα (2009-2012) έγραφε στην Αυγή. Τέλος ως θεατρικός συγγραφέας βραβεύθηκε το 2007 με Κρατικό Θεατρικό Βραβείο του ΥΠΠΟ και το 2008 τιμήθηκε με έπαινο από την UNESCO.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής