ΚΑΛΑ ΝΕΑ

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΘΟΚ

Τα καλά νέα σας τα είπαμε; Ο κορυφαίος δραματολόγος και επί πολλά πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής δραματολογίας της σχολής μας Σάββας Κυριακίδης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Νιώθουμε κάτι παραπάνω από περήφανοι και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Περισσότερες πληροφορίες σε ουκ ολίγα ενημερωτικά sites που από το πρωί αναπαράγουν την είδηση. http://cyprustimes.com/2017/03/18/neos-kallitechnikos-diefthyntis-tou-thok-o-savvas-kyriakidis/

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Θεατρολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (DEA) στις «Τέχνες του Θεάματος» (Paris III) και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο από το 1999 και είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Δραματολογίου, Αρχείου και Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα διδάσκει Ιστορία Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σε ιδιωτικές δραματικές σχολές της Αθήνας καθώς και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Έχει δημοσιεύσει κείμενα και μεταφράσεις σε προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου και σε άλλα έντυπα.  Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό προγραμμάτων των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου, από το 1999 έως σήμερα. Υπήρξε ο υπεύθυνος του έργου της ψηφιοποίησης του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (www.nt-archive.gr). Συνυπέγραψε τη δραματουργική προσαρμογή του μυθιστορήματος «Ο ηλίθιος» του Φιόντορ Ντοστογέφσκι (Εθνικό Θέατρο 2007) και τη δραματοποίηση του μυθιστορήματος «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη (Εθνικό Θέατρο 2011). Αυτήν την περίοδο διασκευάζει για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή.  Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ανάγνωσης του Διαγωνισμού του Υπουργείου Πολιτισμού για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στα μαθήματα της Ιστορίας Θεάτρου, στόχος είναι να έρθουν σε επαφή οι σπουδαστές με την πορεία του θεατρικού φαινομένου γνωρίζοντας τα σημαντικότερα πρόσωπα, τα αισθητικά ρεύματα και τους θεατρικούς οργανισμούς που αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς της τέχνης του θεάτρου από τη γέννησή του έως τις μέρες μας. Στα μαθήματα της Δραματολογίας, δίνουμε βάση στην ανάλυση των θεατρικών έργων, στην τεχνική της γραφής τους, στην ουσία και το πνεύμα τους καθώς και στην σημασία που έχουν αυτά για το σημερινό αναγνώστη, θεατή και ερμηνευτή. Οι σπουδαστές διδάσκονται μια συγκεκριμένη μέθοδο δουλειάς, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν πάνω σε θεατρικά έργα όλης της γκάμας του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής