Ιστορική Αναδρομή

ΑΠΟ ΤΟ 1983

ΕΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Πριν από 38 χρόνια ο μεγάλος θεατράνθρωπος Βασίλης Διαμαντόπουλος διαπιστώνοντας την έλλειψη επαρκούς θεατρικής παιδείας στον τόπο μας αποφάσισε μαζί με τον στενό του φίλο και συνεργάτη Σταύρο Δελλή, να ιδρύσουν στο υπόγειο της οδού Μπούσγου, στο Πεδίον του Άρεως, το πρώτο «Θεατρικό Εργαστήρι» με την επωνυμία «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος». Ένας χώρος εκπαίδευσης στην δραματική τέχνη, σύμφωνα με πρότυπα ξένων εργαστηρίων και σκοπό την επιμόρφωση επαγγελματιών αλλά και νέων ηθοποιών. Αφιερώνεται ολόψυχα στη θεατρική παιδεία με καινοτόμες ιδέες και κινείται στο κλίμα της αλήθειας, της αμεσότητας και της ευαισθησίας. Θέτει ως μοναδικό στόχο του να βοηθήσει τα παιδιά ν’ αναπτυχθούν και ν’ ανθίσουν, άλλωστε «εκείνα έχουν τη γενετήσια επιθυμία να αλλάξουν τον κόσμο, να τον κάνουν πιο ζωντανό».

Το πρώτο «Θεατρικό Εργαστήρι» της Ελλάδας κλείνει 11 χρόνια ζωής, μιας ζωής δημιουργικής και ελπιδοφόρας για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Την ίδια χρονιά, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος συνιδρύει με τον Σταύρο Δελλή, την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος», με σκοπό να εκπαιδεύσει άρτια νέους που έχουν θέληση για δουλειά και αγάπη για την τέχνη της υποκριτικής, με τη συνεργασία καταξιωμένων Ελλήνων ηθοποιών, κινησιολόγων και θεωρητικών.

 

«Εμείς που λάβαμε ήδη και θα λαμβάνουμε την επιδότηση μας μέχρι την αποφοίτηση μας, ευχαριστούμε απ’ τα βάθη της ψυχής μας τη ψυχής μας τη Σχολή μας, γιατί χωρίς αυτήν την οικονομική στήριξη θα ήταν σχεδόν αδύνατον να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και ελπίζουμε η Πολιτεία να στηρίξει τους συναδέλφους μας που σπουδάζουν στις άλλες Δραματικές Σχολές.»

 

«Σας περιμένω να βαδίσουμε μαζί, βήμα-βήμα το δρόμο της καλλιτεχνικής σας εκπαίδευσης»

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος έφυγε από κοντά μας. Καλλιτέχνης, δάσκαλος, άνθρωπος με ήθος, σεβασμό και πάθος για την τέχνη του. ΄Εσκυβε πάνω από τους μαθητές του με ειλικρίνεια, χιούμορ, βαθιά γνώση του αντικειμένου του, με αυστηρότητα, με οξύνοια, με τη σοφία του έμπειρου και τη φρεσκάδα του νέου επαναστάτη. Μεγάλη η κληρονομιά αλλά και μεγάλη η ευθύνη για τους συνεχιστές του. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο, μια συγκεκριμένη «σχολή υποκριτικής», κληρονομιά στους νέους ηθοποιούς.

«Τρυφερέ μου δάσκαλε, σ’ ευχαριστώ που βρέθηκες στο δρόμο μου. Σ’ ευχαριστώ που πίστεψες σε μένα, που με βοήθησες να βρω τον εαυτό μου. Πάντα θα σε ψάχνω και θα ανατρέχω σε σένα για ένα σου χαμόγελο…» είχε πει μια από τις μαθήτριές του.

Αποχαιρετισμός από την Πέμη Ζούνη

«Αγαπημένε μας Δάσκαλε,

Αν σου λέγαμε τώρα αυτά που πραγματικά θέλουμε, αν προσπαθούσαμε να διατυπώσουμε σε λέξεις τον αποχαιρετισμό, θα μας σταματούσες αυστηρά. Θα μας κοροϊδεύεις. Θα μας θύμιζες αυτό που κάποτε είχες πει: Το πένθος δε λέγεται. Με τη σιωπή τιμά κανείς τα μεγάλα μεγέθη. Και τη σιωπή την αγαπούσες. Όπως και τις παύσεις. Εκεί μόνο χωράει η σκέψη, η ψυχή.
Προτιμούσες να ζεις και όχι να σχολιάζεις τη ζωή. Ο έρωτας και τα ταξίδια. Αυτό έλεγες είναι η ζωή. Έρωτας και ταξίδι ήταν και στη σκηνή. Έρωτας και ταξίδι ήταν και οι ώρες που δίδασκες. Όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να σε συναντήσουμε πάνω στο σανίδι ή σε μια αίθουσα διδασκαλίας, κρατάμε πάντα το πάθος σου για την αλήθεια, την απαίτηση σου για το ξεκλείδωμα της ψυχής μας, την πεισματικά εφηβική σου σκέψη, το υπέροχο ανατρεπτικό σου χιούμορ, και πριν απ’ όλα το ήθος σου.
Αγαπημένε μας Δάσκαλε,

Είμαστε εδώ για να αποχαιρετίσουμε ένα μόνο μέρος της ύπαρξης, την υλική σου υπόσταση. Την μορφή σου. Που θα μας λείψει. Που ποτέ δεν θα καταλάβουμε γιατί πρέπει να γίνεται έτσι. Το πνεύμα σου όμως δεν θα το αποχωριστούμε ποτέ. Αυτή η κληρονομιά είναι δική μας. Θα μας συντροφεύει και θα μας οδηγεί στο δρόμο που ήθελες. Στο δρόμο που θα σ’ έκανε να καμαρώνεις χαμογελώντας.
Ξέρουμε πως θα ήθελες να σε ξεπροβοδίσουν ήχοι καλοί, χαρούμενες νότες, τα γέλια που τόσο αγάπησες
Συγχώρεσε μας αν για μια φορά γίνουμε όλοι κακοί ηθοποιοί….»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Πετύχαμε να είμαστε:

– Πρώτοι στις επίσημες εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού από όλες τις Ανώτερες Δραματικές Σχολές

– Η συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των σπουδαστών όλων των δραματικών σχολών εμπιστεύτηκε τον Ίασμο για την θεατρική του εκπαίδευση

– Πρώτοι σε ώρες διδασκαλίας από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10π.μ. έως 10μ.μ.

– Πρώτοι στο καλλιτεχνικό και διδακτικό δυναμικό που εκτός από τους καθηγητές που στήριξαν και στηρίζουν τη σχολή μας από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, μόνο στο μάθημα Υποκριτικής -Αυτοσχεδιασμού δίδαξαν και διδάσκουν οι κάτωθι: ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ, ΜΙΝΑ ΑΔΑΜΑΚΗ, ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑ-ΚΗ, ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ, ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΣΩΝΟΣ ΚΩΣΤΗΣ, ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑ, ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΛΚΗΣ, ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ ΤΑΚΗΣ, ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝ, ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ, ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ, ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ.

– Πρώτοι στα σεμινάρια με καθηγητές του εξωτερικού:
ΤΑΠΑ ΣΟΥΝΤΑΝΑ, βασικός συνεργάτης του Πήτερ Μπρουκ και της Αριάν Μνουσκιν “Η Αφύπνιση των Τριών Κόσμων”. Βασίζεται στην εξερεύνηση και την αρμονική άσκηση του σώματος, του μυαλού και της ψυχής, κυρίως μέσα από το παιχνίδι και του θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΖΕΪ ΒΑΪΝΤΑ, αφιέρωμα στο έργο του. CINEMATHEQUE, ταινιοθήκη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής “ΙΑΣΜΟΣ” σε συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ, σεμινάριο υποκριτικής πάνω στην μέθοδο που ακολουθούσε στην δική του Δραματική Σχολή, στο Παρίσι.

– Πρώτοι στα οικονομικά:
α) επιδοτούμενα προγράμματα
β) πριμοδότηση σπουδαστών
γ) φοιτητικά δάνεια.2001-2002

«Μετά από 22 χρόνια λειτουργίας αυτής της Σχολής, με χρόνια αγωνίας, χαράς, σκληρής προσπάθειας, απογοητεύσεων αλλά και μεγάλων επιτυχιών, μπορώ να είμαι σίγουρος ότι καταφέραμε να στεριώσουμε το όνειρο του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Του αγαπημένου μας Δάσκαλου. Του μεγάλου αυτού θεατράνθρωπου που ήξερε να νοιάζεται για την Τέχνη και την Θεατρική Παιδεία.

Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια πήραμε πολλές ικανοποιήσεις, βγάλαμε σπουδαίους ηθοποιούς αλλά κάναμε και λάθη. Ευτυχώς, από τα λάθη μας μαθαίνουμε! Ξέρουμε πια πως η επιείκεια πρέπει να γίνει αυστηρότητα. Γιατί σ αυτήν την δουλειά δεν χωράνε οι τουρίστες. Συνέπεια και σεβασμός θα είναι τα πρώτα που θα πρέπει να ισχύουν.
Είμαι χαρούμενος γιατί με τιμούν με την παρουσία τους συνεργάτες καταξιωμένοι που καλύπτουν όλο το φάσμα των ρευμάτων της Υποκριτικής, των Θεωρητικών, της Κινησιολογίας και της Μουσικής.
Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω την καλλιτεχνική μας Διευθύντρια Πέμη Ζούνη για την στήριξη της και για το πείσμα της να συνεχίζει το όνειρο του Βασίλη Διαμαντόπουλου.
Μέσα απ’ την καρδιά μου ,
Καλή χρονιά!»
Ο Διευθυντής Σπουδών
ΔΕΛΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μετά από 23 χρόνια πετυχημένης πορείας στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2Ο «Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος» σε συνεργασία με τον πολυχώρο τέχνης Villarte που λειτούργησε τον Οκτώβριο του 2006.
Την επόμενη χρονιά Οκτώβριος του 2007 ιδρύθηκε η Ανωτέρα Δραματική σχολή «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Εγνατίας 45. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε η Πέμη Ζούνη.

Το 2006 δημιουργήθηκε το Διεθνές τμήμα δραματικής τέχνης,( δίγλωσσο πρόγραμμα – bilingual). Ανταποκρινόμενη λοιπόν στις σύγχρονες απαιτήσεις η Ανωτέρα Δραματική σχολή ίασμος πρωτοπορεί και πάλι στην θεατρική εκπαίδευση ιδρύοντας το πρώτο στην Μεσόγειο «ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (International Branch of Dramatic Art) που θα λειτουργήσει ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το Διεθνές Τμήμα Δραματικής Τέχνης του Ιάσμου, έθεσε υπό την Αιγίδα του το ΚΕΝΤΡΟ UNESCO των Βαλκανίων.

Οι σπουδαστές πρέπει να γνωρίζουν Αγγλικά προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Δημιουργείται το Εργαστήρι Θεάτρου για παιδιά και εφήβους στην Θεσσαλονίκη.
Το θέατρο αναπαριστά τη ζωή και καθρεπτίζει όλες τις τέχνες. Η ιδιότητά του αυτή προσδιορίζει και την τεράστια παιδευτική του αξία, καθώς προϋποθέτει και ταυτόχρονα καλλιεργεί την καλλιτεχνική ομαδικότητα, την αλληλεπίδραση και την αυτογνωσία. Έτσι η πολυμορφία του θεάτρου οδηγεί σε βιώματα εικαστικά, μουσικά, χορευτικά, λογοτεχνικά και προάγει την εκφραστικότητα και την αμεσότητα στην επικοινωνία. Μ’ αυτό το στόχο, το παιδικό θεατρικό εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος», προσκαλεί παιδιά και εφήβους στον υπέροχο κόσμο των τεχνών.

Επίσης, δημιουργείται το « Τμήμα Γνωριμίας με το Θέατρο ».
Αφορά ανθρώπους, καταξιωμένους σε άλλα επαγγέλματα, που αγαπούν το Θέατρο, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το πλησιάσουν περισσότερο από τη θέση του θεατή. Δίδαξε η Πέμη Ζούνη και ο Αλέξανδρος Μούντι.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων έγινε σε βραδινό τμήμα δύο ώρες κάθε εβδομάδα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του παρουσιάστηκε σε θέατρο της συμπρωτεύουσας.

Η Πέμη Ζούνη αναφέρει σχετικά: « Η εμπειρία μου μαζί τους, εντελώς πρωτόγνωρη στην καριέρα μου ως δασκάλα, ήταν από τις πιο πλούσιες και συγκινητικές. Έχω πολλά να πω, αλλά δεν θα το κάνω. Όποιος θέλει να μυηθεί, είναι ευπρόσδεκτος.»

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξαιρετικές εξετάσεις των σπουδαστών μας, υπό την αιγίδα του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Πολιτισμού.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Μια επιπλέον επιτυχία των σπουδαστών μας, ήταν η συμμετοχή τους στην παράσταση «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλλιαμς, με πρωταγωνίστρια την Πέμη Ζούνη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Έκτακτα θερινά σεμινάρια με Στάθη Λιβαθινό, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Φερνάντο Αραμπάλ, Γιώργο Κιμούλη, Θέμις Μπαζάκα κ.α.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ , ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΕΣ Οι εξετάσεις των
απόφοιτων και των μαθητών της σχολής μας , στέφθηκαν με επιτυχία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012. Μαθητές της σχολής μας συμμετείχαν στην Αφή και Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στο Λονδίνο. Με την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του τμήματος χορού της σχολής μας και χορογράφο των Ολυμπιακών Αγώνων για την Αφή και Παράδοση, Άρτεμις Ιγνατίου. Επισκεφτήκαμε την Αρχαία Ολυμπία (υπάρχουν σχετικά βίντεο στο you tube, Ancient Olympia Iasmos 1,2,3 ) καθώς και η Παράδοση της φλόγας στην Επιτροπή του Λονδίνου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, παρουσία των αντιπροσώπων της Βασιλικής οικογένειας του Λονδίνου και σημαντικών ξένων και ελλήνων αθλητών, αποτέλεσε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός.

Παραστάσεις μαθητών μας μπροστά στο κοινό της Θεσσαλονίκης. 3.000 θεατές παρακολούθησαν εντός σχολής στη αίθουσα θεάτρου, παραστάσεις εντελώς δωρεάν, μια πρωτοβουλία του Διευθυντή σπουδών Σταύρου Δελλή.

Η συνεργασία των Δραματικών σχολών μας Ίασμος και Βασίλης Διαμαντόπουλος με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ως καλλιτεχνικό διευθυντή του ομίλου μας. Καλωσορίσαμε στην οικογένεια μας, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, την Λυδία Κονιόρδου, τον Γιώργο Μιχαηλίδη , τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και άλλους εξαίρετους συνεργάτες, στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε τον τομέα της θεατρικής εκπαίδευσης.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΙΑΣΜΟΥ, ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΛΕΩΡΑΣΗΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Αξιοποιούμε τους απόφοιτους μας καλώντας τους να ενταχθούν στο διδακτικό προσωπικό της σχολής μας.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ Η ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.

ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ-ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Μετά την λήξη συνεργασίας του καλλιτεχνικού διευθυντή της σχολής μας Κώστα Γεωργουσόπουλο, τα ηνία ανέλαβαν ο Αλέξανδρος Μούντι για την καλλιτεχνική διευθέτηση του αφιερώματος για τα «δεκαπέντε χρόνια χωρίς τον Δάσκαλό μας» στο θέατρο Ροές και αμέσως μετά ανέλαβαν την καλλιτεχνική διεύθυνση η Στεφανία Γουλιώτη και ο Αλέξανδρος Κοέν.

Η ΠΡΏΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ, KISS THEM KATE ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΜΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ. ΤΗΝ ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΨΥΧΡΑΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΧΟΡΟ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ!

ΕΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 5 Μαΐου 1999: η ημέρα που το ελληνικό θέατρο και φυσικά ο ΙΑΣΜΟΣ έγιναν φτωχότεροι λόγω της απώλειας του μεγάλου θεατράνθρωπου Βασίλη Διαμαντόπουλου – του ανθρώπου που με το πνεύμα και το ταλέντο του στιγμάτισε τόσο την πολιτιστική σκηνή του τόπου μας όσο και της Σχολής που ο ίδιος ίδρυσε με όραμα και αγάπη.

5 Μαΐου 2017: στις 21.00 στο θέατρο Κιβωτός ο ΙΑΣΜΟΣ ανακοινώνει το ΕΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και παρουσιάζει σύντομο αφιέρωμα στον κορυφαίο Δάσκαλο με πτυχές από τη δράση και το έργο του. Το αφιέρωμα αυτό θα λειτουργήσει ως εναρκτήρια εκδήλωση στις τρεις παραστάσεις που οργανώνει και παρουσιάζει ο ΙΑΣΜΟΣ στα θέατρα Γκλόρια και Κιβωτός.
Η δράση που δειλά ξεκίνησε πέρσι, φέτος παγιώνεται και γίνεται θεσμός. Πρώτος ο ΙΑΣΜΟΣ χορηγεί στους σπουδαστές του το πλεονέκτημα των θεατρικών παραστάσεων σε επαγγελματικό επίπεδο. Επαγγελματίες του χώρου αναλαμβάνουν να σκηνοθετήσουν παραστάσεις που στελεχώνονται αποκλειστικά από σπουδαστές της Σχολής. Ο φορέας χορηγεί εξολοκλήρου τα έξοδα παραγωγής, και οι σπουδαστές χορηγούν την παράσταση με το ταλέντο και τη λάμψη τους. Τα έσοδα από τις παραστάσεις πηγαίνουν στους σπουδαστές και στους εκπαιδευτικούς – κάνοντας πραγματικότητα έτσι το όραμα του μεγάλου θεατράνθρωπου.
Συγκεκριμένα ανεβαίνουν οι εξής παραγωγές:
α. ΣΦΙΧΤΑ ΛΟΥΡΙΑ του Ζωρζ Φεντώ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου (Vassilis Myrianthopoulos)
β. ΟΙ ΑΤΙΛΤΟΙ (μια ελεύθερη σύνθεση από ελληνικές ταινίες) σε σκηνοθεσία Μαρίας Σολωμού (Maria Solomou)
γ. Ο ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΣ του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν (Alexandros Cohen)
Οι παραστάσεις αποτελούν μια κοινωνική προσφορά του ΙΑΣΜΟΥ προς τους σπουδαστές του με την ελπίδα πως θα εκμεταλλευτούν αυτή την εμπειρία ως σημείο εκκίνησης μιας λαμπερής καριέρας στο χώρο του Θεάτρου.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε θεσπίσει το πρόγραμμα «Ο ΙΑΣΜΟΣ επισκέπτεται την Ευρώπη των μεγάλων συγγραφέων», με εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό, όπου οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, να επισκεφτούν ιδρύματα θεατρικής εκπαίδευσης και χώρους συναφείς με την καλλιτεχνική δημιουργία (όπως μουσεία, βιβλιοθήκες και τα παρόμοια). Επισκεφθήκαμε το Λονδίνο του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ, ενώ θ’ ακολουθήσει το Βερολίνο του Μπέρτολτ Μπρεχτ και το Παρίσι του Μολιέρου.

Κεντρική φιλοσοφία μας είναι οι καθηγητές που διδάσκουν στον ΙΑΣΜΟ να είναι πάντοτε ενεργοί και δραστήριοι και να εμπλέκονται σε πολλές θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια κάθε χρονιάς. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι καθηγητές μας, πολύ συχνά, να επιλέγουν μαθητές της σχολής αλλά και μαθητές τους στις θεατρικές δουλειές στις οποίες συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν.

Το 2019  στο θεατρικό έργο του Thordon Wilder ” Η μικρή
μας Πόλη” σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, εργάστηκαν μαθητές και απόφοιτοι της σχολής.  Επιπλέον σε συνεργασία με άλλες θεατρικές παραγωγές, μαθητές και απόφοιτοί  συμπρωταγωνίστησαν στο “Έπος της Μαλάμως” – Χειμερινό θέατρο Λαμπέτη, στο “Ζητείται Ψεύτης”- Θέατρο Παλλάς, στο “Χτυποκάρδια στα Θρανία”- Θέατρο Ήβη, κ.α. 

Τη χρονιά 2020, πολλοί μαθητές μας πρωταγωνίστησαν στη θεατρική παράσταση “ΔΙΑΛΕΞΕ” βασισμένη στο θεατρικό έργο “Καφενείο” του Κάρλο Γκολντόνι. Αναφέρονται ονομαστικά οι: Βαγγέλης Κακουριώτης (τριτοετής), Σπυρούλα Κάιζερ ( απόφοιτη), Μάρα Τζίμα (τριτοετής), Τίφανη Δανιήλ (απόφοιτη), Δημήτρης Γούλιος (απόφοιτος), Αλέξανδρος Κουκ (δευτεροετής) , η καθηγήτρια της σχολής Νεκταρία Γιαννουδάκη και η ηθοποιός Έλενα Πιερίδου. Επίσης η παράσταση Σεξ-Λεξικόν του Σ. Δ. Μιχαλόπουλου με πρωταγωνιστές τους απόφοιτους της σχολής μας Γιώργο Αμούτζα και Ήρα Παπακωνσταντίνου.

Το καλοκαίρι του 2021, στο Θερινό Θέατρο Λαμπέτη (που έχει στη διάθεση της η σχολή μας) ανέβηκε η επαγγελματική θεατρική παράσταση “Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ” του Εζέν Λαμπίς
σε σκηνοθεσία του καθηγητή της σχολής, Αλέξανδρου Κοέν, στις χορογραφίες την καθηγήτρια, Άννα Αθανασιάδη και στα κουστούμια τον καθηγητή, Γιάννη Μετζικώφ. Στην παράσταση πρωταγωνίστησαν οι μαθητές μας Μουράτ Αλί Κεχαγιά, Αλμάζα  Ελ Μασρί, Γιώργος Θωμάκος, Κώστας Κλάδης, Μαρία Κοσμάτου, Αντώνης Λουβιτάκης, Αντιγόνη Μακρή, Αλέξανδρος Μικέλης, Μάριος Σακκάς, Νίνα Σωτηροπούλου, Βαλεντίνη Ψεβεδούρου, με βοηθό σκηνοθεσίας την Εύη Γαλάνη. Την ίδια χρονιά, στο θεατρικό έργο “Το καινούργιο σπίτι” του Κάρλο Γκολντόνι, πρωταγωνίστησαν οι μαθητές μας από την σχολή της Θεσσαλονίκης, Βλάχου Δ., Γιαννάκυρης Σ., Θεμελή Ε., Καρλιώτη Χ., Ματζίρης Π., Μπαϊρακταρίδης Θ., Μπαλάρη Σ., Μυτακοπούλου Μ., Νικολαΐδου Σ., Ντοκατζή Φ., Πάπιστα Ο., Παρασκευοπούλου Μ., Πατσακίδη Σ., Ποντσουκτσή Γ., Ταγταλενίδου Σ., Ταχτσίδου Μ., Τόττα Ε., Χριστοδούλου Ν. Επίσης ανέβηκε η stand-up επιθεώρηση “ΑΣΤΡΑ να πάνε” σε σκηνοθεσία του Σταυριανού Κιναλόπουλου, με πρωταγωνιστές τους μαθητές μας, Ειρήνη Αγαθαγγέλου, Νίκος Αγγελάκης, Ελεάννα Αγγέλου, Ελεωνόρα Γιόκοτα, Ξένια Γουρούβα, Αλμάζα Ελ Μασρί, Κωνσταντίνα Καραγιάννη, Μαλίνα Κιναλοπούλου, Τζούλια Κοντογιάννη, Βασιλική Κουρμουλάκη, Παναγιώτης Λιόντος, Αντιγόνη Μακρή, Ελένη Μαρμάρου, Αλέξανδρος Κουκ, Δημήτρης Πνευματικός, Ελένη Σακκά, Αλεξάνδρα Στεργίου, Μάνος Σφυράκης, Δανάη Τούρλα.

 

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής