ΙΑΣΜΟΣ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

10/7/2014

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι καθηγητές μας συνοδεύουν τους σπουδαστές σε εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις που τους ανοίγουν τους ορίζοντες, αναπτύσσουν τα ερεθίσματα τους και βοηθούν στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης θεατρικής και πολιτισμικής προσωπικότητας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περσινή χρονιά είναι ο περίπατος των μαθητών υπό τη συνοδεία του καθηγητή μας Γιάννη Μετζικώφ στην Πλάκα για μια γνωριμία με τη λαϊκή Τέχνη και τον Νεοκλασσικισμό, ένα πολύ αγαπημένο αρχιτεκτονικό στυλ που δεσπόζει στα θεατρικά έργα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Η επίσκεψη περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, στη συνέχεια επίσκεψη για καφέ σε ένα Νεοκλασσικό λαϊκό σπίτι στην οδό Τριπόδων και στα Τουρκικά λουτρά (Χαμάμ) στην οδο Λυσίου, προκειμένου οι σπουδαστές να δουν την προνεοκλασσική αρχιτεκτονική των κτισμάτων της Αθήνας.

Ο καταξιωμένος σκηνογράφος, ζωγράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ συνόδευσε τα παιδιά μας και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο απ’ όπου και η φωτογραφία. Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν η ολοκλήρωση του μαθήματος του γύρω από την αρχαία ελληνική ένδυση βάσει των μαρμάρινων γλυπτών της συλλογής του μουσείου.

Ο ίδιος καθηγητής συνόδευσε τους σπουδαστές μας και στην Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη στο Γουδί προκειμένου να μιλήσουν για την επίδραση της Θεατρικότητας στην Τέχνη, τη Γλυπτική και τη Ζωγραφική από τον 17ο αιώνα μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής