Η ΠΕΓΚΥ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

Ζητήσαμε από τη νέα μας καθηγήτρια Πέγκυ Σταθακοπούλου να μας περιγράψει το μάθημα της και ήταν αναλυτικότατη!

Εκφραστική ανάγνωση κι απόδοση κειμένων
Η  σπουδή στην Τέχνη δεν μπορεί παρά να είναι μια διεργασία και κυρίως μια εμπειρία ενδιαφέρουσα, διεγερτική και ιδιαίτερα συγκινητική. Προετοιμάζω και δοκιμάζομαι σημαίνει αναζητώ και προχωρώ, ερευνώ αδιάκοπα.
Γι’ αυτό άλλωστε και η διδασκαλία δεν μπορεί παρά να είναι ένα τοπίο πλατύ και αόριστο. Ο δάσκαλος οφείλει, πιστεύω, να ενθαρρύνει τον σπουδαστή να ξεπερνά τον εαυτό του αναζητώντας την ΑΛΗΘΕΙΑ των κειμένων, των ρόλων, των έργων.
Οι μεγάλοι σκηνοθέτες και δάσκαλοι του Θεάτρου επιμένουν ότι υπάρχει ένας χρυσός κανόνας. Ο ηθοποιός δεν πρέπει  ποτέ να ξεχνά ότι το ΚΕΙΜΕΝΟ είναι πάντα ΑΝΩΤΕΡΟ από αυτόν. Εκεί κρύβονται όλα τα μυστήρια, όλα τα συναισθήματα, όλα τα συγκρουόμενα ρεύματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει και να ανακαλύψει. Στο κείμενο και μόνο εκεί βρίσκονται όλα τα πρωταρχικά υλικά με τα οποία μπορεί ένας ηθοποιός να δημιουργήσει και να υποστηρίξει έναν ρόλο.
Στόχος, λοιπόν, του μαθήματος «Εκφραστική ανάγνωση κι απόδοση κειμένων» είναι να ταξιδέψουμε μαζί –δάσκαλος και σπουδαστές– μέσα από το λόγο και τα κείμενα της λογοτεχνίας, της ποίησης και του θεάτρου. Θα προσπαθήσουμε  κυρίως να αντιμετωπίσουμε το πυκνό σώμα του λόγου σαν το απόλυτα κυρίαρχο στοιχείο. Θα μάθουμε να ακούμε και να διαβάζουμε ακούραστα μέχρι το ίδιο το κείμενο να μας αποκαλύψει τον πολυδιάστατο κόσμο που κρύβει.
Μια άλλη αλήθεια που με τα χρόνια ανακάλυψα μέσα στο Θέατρο είναι ότι ένας ηθοποιός, πολύ πριν βρεθεί μπροστά σ’ έναν ρόλο η σε μια συνεργασία μ’ έναν μεγάλο σκηνοθέτη, αξίζει να έχει έρθει αντιμέτωπος με όλα εκείνα τα εμπόδια που ο ίδιος του ο εαυτός συχνά θα του δημιουργήσει.
Δουλεύοντας, λοιπόν, πάνω σε κείμενα που μαζί θα διαλέξουμε και προσπαθώντας να αποκαλύψουμε τις προθέσεις ή τις εμμονές ενός συγγραφέα μέσα από το λόγο του θα αναζητήσουμε παρέα την διαφορετικότητα του καθενός δοκιμάζοντας να την μετατρέψουμε σε εργαλείο αποτελεσματικό μέσα στην θεατρική διαδικασία.
Με πολλούς τρόπους θα διερευνήσουμε πως μπορούμε μέσα από τις συναισθηματικές μεταβολές ενός ήρωα ή ενός ρόλου να σκιαγραφήσουμε ένα χαρακτήρα με ακρίβεια αλλά και οικονομία. Θα μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη διαίσθηση μας χωρίς να παραδινόμαστε απόλυτα σ’ αυτήν και κυρίως να ψηλαφούμε τα συναισθηματικά γεγονότα του κειμένου που συνήθως είναι και το πιο επικίνδυνο κομμάτι μιας ερμηνείας.
Ονειρεύομαι πολλά που θα ήθελα να μοιραστώ με όλους αυτούς τους νέους καταπληκτικούς ανθρώπους που διάλεξαν τη Σχολή μας για να αρχίσουν το ταξίδι τους μέσα στον κόσμο της ψευδαίσθησης και της μαγείας του Θεάτρου. Κι είναι πολλά αυτά που κι εγώ ξέρω ότι έχω να μάθω κοντά τους.
Με λαχτάρα τους  περιμένω στο πρώτο μας μάθημα!

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής