Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

Τα πρώτα βήματα στην σκηνή.

– Αναζητώντας τα εργαλεία της υποκριτικής τέχνης.
– Η λειτουργία του ηθοποιού και η πρακτική χρήση των εργαλείων του στην προσέγγιση ενός ρόλου και ενός έργου.

Κατά την διάρκεια του έτους το μάθημα θα χωριστεί σε δύο μέρη: από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα  Φεβρουαρίου, καθώς θα εστιάσουμε στην γνωριμία και την συνειδητοποίηση των βασικών εργαλείων του ηθοποιού, το μάθημα θα περιλαμβάνει  σωματικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς (π.χ. δουλεύοντας τις πέντε αισθήσεις, το σώμα του ηθοποιού στον χώρο, σχέσεις εμπιστοσύνης),  ασκήσεις συναισθηματικής μνήμης και ασκήσεις λόγου. Επίσης, θα έρθουμε σε επαφή με κείμενα  σημαντικών δασκάλων του θεάτρου, όπως ο Ντιντερό,  ο Στανισλάφσκι,  ο Γ. Σεβαστίκογλου, ο Κ. Κουν, η Γ. Χάγκεν, ο Π. Μπρουκ  Ντ. Μάμετ κ.α., αποσκοπώντας στη καλίτερη κατανόηση της πρακτικής φύσης και διάστασης της δουλειάς του ηθοποιού.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και τη λήξη των μαθημάτων, θα δουλέψουμε πάνω σε σκηνές  από έργα του σύγχρονου ρεαλιστικού θεάτρου, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Η επιλογή των έργων και των σκηνών θα γίνει μαζί με τους μαθητές.


“To ταλέντο είναι ένα κράμα ιδιαίτερης ευαισθησίας∙ ευάλωτης ιδιοσυστασίας∙ ισχυρού αισθητηριακού εξοπλισμού (να βλέπεις, να ακούς, να αγγίζεις, να οσφραίνεσαι, να γεύεσαι – έντονα)∙ ζωηρής φαντασίας αλλά και στενής επαφής με την πραγματικότητα∙ επιθυμίας να εκφράσεις την εμπειρία και τα αισθήματά σου, να κάνεις τους άλλους να σε ακούσουν και να σε δουν. Δεν αρκεί όμως μόνο το ταλέντο. Μπορείς και, επίσης, πρέπει να αποκτήσεις και να αναπτύξεις χαρακτήρα, ηθικές αρχές, άποψη για τον κόσμο στον οποίο ζεις, αλλά και παιδεία” (Uta Hagen, Respecting for acting).

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής