Η ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

Το μάθημα του χορού-κίνησης στοχεύει στην ανάπτυξη, εξέλιξη και διεύρυνση της κινησιολογικής γλώσσας του ηθοποιού. Χρησιμοποιώντας τεχνικές σύγχρονου χορού (Limon & Release technique), τεχνικές για την κινησιολογία και την σκηνοθεσία κίνησης του ηθοποιού (Laban Movement Analysis for actors, Biomechanics, Jacques Lecoq technique, Alexander technique to actor preparation κ.α) καθώς και δημιουργικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, οι ηθοποιοί μαθαίνουν να εκφράζονται, να συνχορεύουν-συνεργάζονται, και να αντιλαμβάνονται το όρια της κίνησης τους σε σχέση με το χώρο και τον χρόνο. Ο στόχος του μαθήματος είναι διπλός. Αφενός να ενδυναμώσει και να εκγυμνάσει το σώμα του ηθοποιού μέσω τεχνικών ασκήσεων-χορογραφιών που αποβλέπουν σε μια πιο ουσιαστική εμβάθυνση στη φύση του χορού. Αφετέρου, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας όπου μέσω ελεύθερων αυτοσχεδιασμών και λιγότερο οδηγημένων ασκήσεων ο ηθοποιός εξερευνά, ανακαλύπτει και σαφέστατα υποστηρίζει την υποκριτική του ιδιότητα.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής