ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 2016/ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ/ ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το φετινό χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο με τον «Ριχάρδο Γ’» και με την «Όπερα της Πεντάρας» στο Παλλάς, ο Γιάννης Χουβαρδάς επανέρχεται στη σκηνή, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης θα κατηφορίσει 8 και 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για να ανεβάσει την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική αρχαία σωζόμενη τριλογία -«Αγαμέμνων», «Χοηφόροι», «Ευμενίδες»- που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 458 π.Χ. στη γιορτή των Διονυσίων. Πρωταγωνιστής στην παράσταση ο καθηγητής υποκριτικής του ΙΑΣΜΟΥ Νίκος Κουρής. Ένα μεγάλο Μπράβο! Είμαστε περήφανοι που διδάσκει υποκριτική στα παιδιά μας.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Ένας θίασος αξιώσεων να δημιουργεί επί σκηνής μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Να μοιράζεται όλους τους ρόλους της τριλογίας -συμπεριλαμβανομένου του Χορού- και στα τρία έργα και να αφηγείται τον στυγερό κύκλο αίματος των Ατρειδών ως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί. «Όμως η αναγέννηση που βασίζεται σε πολιτικοκοινωνικά οράματα χωρίς την γονιμοποιητική ευλογία της οικογενειακής αγάπης δεν φέρνει απαραίτητα την λύτρωση», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι συντελεστές στο σημείωμα της παράστασης.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://tospirto.net/theater/news/26448

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής