ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα τελευταία χρόνια έχουμε θεσπίσει το πρόγραμμα «Ο ΙΑΣΜΟΣ επισκέπτεται την Ευρώπη των μεγάλων συγγραφέων», με εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό, όπου οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, να επισκεφτούν ιδρύματα θεατρικής εκπαίδευσης και χώρους συναφείς με την καλλιτεχνική δημιουργία (όπως μουσεία, βιβλιοθήκες και τα παρόμοια). Το Λονδίνο του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ, το Βερολίνο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το Παρίσι του Μολιέρου κ.ο.κ.

Στην τελευταία μας εκπαιδευτική εκδρομή (2022-23) ο ΙΑΣΜΟΣ βρέθηκε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει παραστάσεις, να γνωρίσει σκηνοθέτες και ηθοποιούς που ζουν και εργάζονται εκεί, να επισκεφθεί ιστορικούς χώρους συναφείς με το θέατρο… και βέβαια, να περπατήσει στους γοητευτικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Ευρώπης, να ζήσει για λίγο στους ρυθμούς της και να ζήσει μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στους σπουδαστές μας.

Ο διοργανωτής της εκπαιδευτικής μας εκδρομής στο Λονδίνο είναι πάντα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΙΑΣΜΟΥ, Αλέξανδρος Κοέν, απόφοιτός μας, ταλαντούχος σκηνοθέτης και προικισμένος δάσκαλος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (RADA)

Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Βασιλική Θεατρική Ακαδημία. Η RADA, η ιστορική σχολή που ιδρύθηκε το 1904, αναμόρφωσε πανευρωπαϊκά την αντίληψή μας για την υποκριτική τέχνη, θεωρείται ως μια από τις πιο φημισμένες Δραματικές Ακαδημίες, και τροφοδοτεί το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση με διεθνούς φήμης σπουδαίους καλλιτέχνες. Η εμπειρία των σπουδαστών του ΙΑΣΜΟΥ στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο (RADA) υπήρξε μοναδική. Οι εξειδικευμένοι καθηγητές της μας μίλησαν για την ιστορία της Ακαδημίας – από το ξεκίνημά της στη σοφίτα του Θεάτρου His Majesty’s έως τη σημερινή λαμπερή παρουσία της στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της οδού Γκόουερ.

Τυχεροί οι σπουδαστές μας που βρέθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας κι έζησαν από κοντά τον παλμό της κορυφαίας (σε παγκόσμιο επίπεδο) σχολής επαγγελματικής κατάρτισης ηθοποιών, που ιδρύθηκε το 1904 και εξελίχθηκε σε επίκεντρο της θεατρικής εκπαίδευσης τροφοδοτώντας με καλλιτέχνες τη βαριά «βιομηχανία» του θεάματος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ

Εκτός από την επίσκεψη στη Βασιλική Θεατρική Ακαδημία, ο ΙΑΣΜΟΣ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ξακουστού Θεάτρου Σφαίρα (Globe Theatre) του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το Θέατρο Σφαίρα είναι μια πιστή ανακατασκευή του υπαίθριου θεάτρου που πρωτοχτίστηκε το 1599. Εκεί εργάστηκε ο Σαίξπηρ και έγραψε πολλά από τα μεγαλύτερα έργα του. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται εκεί παραγωγές έργων του Σαίξπηρ και των σύγχρονών του. Κοντά τετρακόσιες χιλιάδες θεατές απολαμβάνουν την εμπειρία των παραστάσεων στο ξύλινο θέατρο. Καθισμένοι σε μια από τις εξέδρες του ή όρθιοι στο μέσον του θεάτρου – όπως ακριβώς συνέβαινε πριν από τετρακόσια χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως κι άλλα αντίγραφα του θεάτρου βρίσκονται σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

«…αν είναι η μουσική του έρωτα η τροφή,
συνέχεια να παίζετε…»

Επισκεφτήκαμε (εκτός όλων των άλλων) το Εθνικό Θέατρο, όπου στη Σκηνή Ολιβιέ θα παίζεται το αριστούργημα του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ «Δωδέκατη νύχτα».

Μια κωμωδία παρεξηγήσεων με έντονο το στοιχείο της τραγικότητας. Ο Σαίξπηρ έγραψε αναμφισβήτητα ακόμη έναν ύμνο για τον Έρωτα. Μέσα από τη μεταμφίεση της αρχοντοπούλας Βιόλας ως Σεζάριο και την εκπληκτική της ομοιότητα με τον αδερφό της ονόματι Σεμπάστιαν, ο ποιητής δημιουργεί μια κατάσταση παρανοήσεων και υπογραμμίζει το υποβόσκον χάσμα ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι.

Ο ΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ»

Εκτός από τη ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ στο Εθνικό Θέατρο παρακολουθήσαμε ένα από τα μακροβιότερα μιούζικαλ στην ιστορία του Γουέστ Εντ.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές θεατρικές επιτυχίες στο Λονδίνο αλλά και παγκοσμίως. Το φημισμένο μιούζικαλ πρωτοπαίχτηκε στο Her Majesty’s Theatre στο Λονδίνο το 1986. Το πιο θεαματικό σκηνικό που χρησιμοποιήθηκε και που χρησιμοποιείται ακόμα στο ανέβασμα του μιούζικαλ στο Her Majesty’s Theatre είναι η αναπαράσταση του πολυελαίου της Όπερας του Παρισιού, που ζυγίζει έναν τόνο, έχει πλάτος τρία μέτρα και έξι χιλιάδες χάντρες. Η σκηνή της πτώσης του πολυελαίου βασίζεται σε αληθινό περιστατικό που συνέβη στην Όπερα του Παρισιού το 1896 όταν ένα αντίβαρο οκτακοσίων κιλών έπεσε κατά λάθος καταπλακώνοντας μια γυναίκα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία και ταυτόχρονα ένα από τα πιο αξιόλογα του κόσμου, καθώς φιλοξενεί περισσότερα από δύο χιλιάδες έργα τέχνης. Ιδρύθηκε το 1824 και αρχικά φιλοξένησε μία συλλογή 38 πινάκων που αγοράστηκε από τον τραπεζίτη Τζων Τζούλιους Ανγκερστάιν. Η συλλογή εκτέθηκε αρχικά στο σπίτι του τραπεζίτη, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο κτίριο για τη στέγασή της. Τελικά το 1831 αποφασίστηκε η κατασκευή κτιρίου στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη. Αν και αρχικά το κτίριο καταλάμβανε πολύ μικρότερη έκταση, με διάφορες προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν, πλέον οι αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου καταλαμβάνουν συνολικά 46.396 τ.μ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 18 αίθουσες, όπου εκτίθενται έργα χρονολογούμενα από το δέκατο τρίτο έως και τον εικοστό αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από μεγάλους ζωγράφους του δυτικού πολιτισμού, πολλών διαφορετικών καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι μέρες στο Λονδίνο για τους σπουδαστές του ΙΑΣΜΟΥ κύλησαν το ίδιο συναρπαστικά με τις νύχτες. Γι’ αυτό οι περίπατοι στο Σόχο, στο Κόβεντ Γκάρντεν και στο Πικαντίλλυ είχαν την τιμητική τους. Οι πολυσύχναστες αυτές περιοχές είναι γεμάτες καταστήματα, εστιατόρια, παμπ και μπαρ κάθε γούστου. Σε κάθε μέρος και γωνιά η νυχτερινή ζωή συνεχίζει να ακούγεται δυνατά όσο ποτέ πριν.

Η επόμενη εκδρομή σχεδιάζεται ήδη για το Μάρτιο 2023.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής