ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ (13-15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 13 Μαρτίου, πρώτης ημέρας της εκπαιδευτικής μας εκδρομής στο Λονδίνο, περιελάμβανε για τους μαθητές της σχολής περίπατο και ψώνια στο Harrods και την Oxford Street, φαγητό και ποτό στο Covent Garden καθώς και περιήγηση στο Shakespeare’s Globe. Τους μαθητές συνόδευσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής Αλέξανδρος Κοεν και η υπεύθυνη της σχολής Αποστολία.

Το Σάββατο 14 Μαρτίου ξεκίνησε με περιήγηση των σπουδαστών μας στα παρασκήνια και στα εργαστήρια κατασκευής σκηνικών του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου. Μετά την περιήγηση οι μαθητές παρακολούθησαν ομιλία με θέμα «Η θεατρική πράξη στα θέατρα της Βρετανίας» από τον Υπεύθυνο Μάρκετινγκ του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου Θανάση Γκόφα, ο οποίος είναι απόφοιτος της σχολής μας! Εν συνεχεία ακολούθησε επίσκεψη στα πιο γνωστά αξιοθέατα του Λονδίνου: το Κοινοβούλιο, το Μπιγκ Μπεν, το Αβαείο του Γουέστμινστερ και την Πινακοθήκη Τέιτ Μόντερν. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας οι μαθητές μας παρακολούθησαν το θρυλικό μιούζικαλ του Άντριου Λόυντ Γουέμπερ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του Λονδίνου. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Her Majesty Theatre το 1986, και έκτοτε εξακολουθεί να μαγεύει τους θεατές που συρρέουν να το παρακολουθήσουν. Εκτός από το Φάντασμα της Όπερας μαθητές του ΙΑΣΜΟΥ που βρέθηκαν στο Λονδίνο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πολυβραβευμένη παράσταση και παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας WAR HORSE στην οποία ηθοποιοί και μαριονέτες φυσικού μεγέθους σε συνδυασμό με τη μαγική σκηνοθεσία, φωτισμό και ήχο συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα πέντε αστέρων. Πατήστε https://www.youtube.com/watch?v=wujNwkObgN4 για να δείτε το trailer της παράστασης.

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας των μαθητών μας στο Λονδίνο (Κυριακή 15 Μαρτίου) περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και περίπατο στο περίφημο Ηyde Park. Εν συνεχεία… πλούσιοι εμπειριών οι εκδρομείς μας άρχισαν να ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη. Θεωρούμε πως οι εμπειρίες που αποκόμισαν αυτές τις τρεις ημέρες θα είναι πολύτιμες για το σχηματισμό μιας ακόμη πιο ολοκληρωμένης και πολύπλευρης καλλιτεχνικής προσωπικότητας.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής