ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 18-29 ΕΤΩΝ

20/09/2011

Αθήνα
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011
Δελτίο Τύπου

Είναι τάχα κάποιοι σε αυτόν τον τόπο, αυτήν ακριβώς την δύσκολη για την κοινωνία μας στιγμή, που για ανεξήγητους λόγους εμποδίζουν εκατοντάδες ανέργους να σπουδάσουν δωρεάν – και συνάμα επιδοτούμενοι – την υποκριτική από κορυφαίους έλληνες θεωρητικούς και πρακτικούς της σκηνικής τέχνης στην Ελλάδα;
Παρότι εμφανίζεται σχεδόν παράλογο ένα τέτοιο γεγονός, φαίνεται πως υπάρχουν, όταν σκεφτεί κανείς πως τα ποσά που διατίθενται από τα κοινοτικά προγράμματα καλύπτουν το 95% του κόστους των σπουδών και της επιδότησης.
Και είναι παράλογο γιατί, αν αυτά τα προγράμματα δεν ευοδωθούν, τα κονδύλια θα επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία.  Αδιανόητο; Νομίζουμε ναι.
Για πληρέστερη και πειστική τεκμηρίωση των ανωτέρω, επισυνάπτουμε εξώδικη δήλωση, πρόσκληση, διαμαρτυρία, προς την Ειδική Υπηρεσία ΕΠΕ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας.
Ενώπιον αυτών των αδιανόητων προσκομμάτων, η νόμιμα πιστοποιημένη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος», με 18ετή πείρα άμεμπτης διαχείρισης ανάλογων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αποφάσισε να υλοποιήσει αυτοτελές κύκλο σπουδών δωρεάν κατάρτισης ανέργων στις δραματουργικές σπουδές με ίδιους πόρους,  αδυνατώντας μόνο να συμπληρώσει την δωρεάν φοίτηση με το επίδομα ανεργίας.
Έτσι προχωρεί στις εισαγωγικές εξετάσεις 140 ανέργων νέων 18-29 ετών για τα τμήματα των Αθηνών. (Επισημαίνουμε πάντως ότι πριν από την έναρξη των εξετάσεων 3 Οκτωβρίου, η εταιρεία θα εξηγήσει δημόσια, σε συνέντευξη τύπου,  τους λόγους της διαμαρτυρίας της, των πρωτοβουλιών της και των προσκομμάτων που συνάντησε.)
Ο Σύλλογος των Καθηγητών
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να φοιτήσουν στο Α’ έτος και πληρούν τις προϋποθέσεις (έχουν κάρτα ανεργίας & είναι μεταξύ 18-29), συμπληρώνουν την αίτηση εγγραφής (στο site της σχολή https://www.iasmos.net/athina/applications.php) και την στέλνουν μαζί με μια φωτοτυπία της κάρτας ανεργίας στο ath@iasmos.net ή καταθέτουν τα χαρτιά τους στην γραμματεία της σχολής.

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής