ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22/01/2013

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απαντώντας στις φωνές αμφισβήτησης της συνεισφοράς των θεατρικών σχολών «ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΙΑΣΜΟΣ» και «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ» στον πολιτισμό και στην δραματουργική κατάρτιση των νέων μας, σας παραθέτουμε και αφήνουμε στη κρίση σας τα ακόλουθα παραγματικά περιστατικά:
Την 12/09/2012 συζητήθηκε ενώπιον του κ. Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η από 10/09/2012 αίτηση των Δραματικών Σχολών «Γιώργος Θεοδοσιάδης», «Αρχή», «Θεατρική Τέχνη», «Η Πρόβα», «Κεντρική Σκηνή», «Πρώτη Πράξη», «Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο», «Ανδρέας Βουτσινάς», κατά των Δραματικών μας Σχολών, με την οποία αιτούνταν όπως δια προσωρινής διαταγής (α) διαταχθεί η παύση των διαφημίσεών μας σχετικά με την παροχή δωρεάν σπουδών σε ανέργους νέους στον έντυπο τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα μας, (β) απαγορευθεί στο μέλλον κάθε αντίστοιχη διαφήμιση ή /και πρακτική μας περί παροχής δυνατότητος δωρεάν φοιτήσεως σε ανέργους νέους και (γ) χορηγηθεί άδεια δημοσίευσης της εκδοθείσας απόφασης στον έντυπο τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα μας. Με απόφαση του κ. Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία εξεδόθη την 13/09/2012 η σχετική αίτησή τους περί χορήγησης των ως άνω προσωρινών διαταγών απορρίφθηκε στο σύνολό της.
Εμμένουσες στα ως άνω αιτήματά τους,  οι ως άνω εννέα σχολές, την 8/01/2013 μας κάλεσαν εκ νέου να παραστούμε την 21/1/2013 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά την διαδικασία εκδίκασης Ασφαλιστικών Μέτρων, όπου προς μεγάλη μας έκπληξη εμφανίστηκαν μόνο οι τρείς εξ αυτών και ειδικότερα οι σχολές «Θεατρική Τέχνη», «Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο» και «Ανδρέας Βουτσινάς» και μάλιστα αιτούμενες την αναβολή της υπόθεσης.
Γιατί, τί άλλαξε; Δεν ενδιαφέρονται πλέον να δικαιωθούν; Δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα δικαιώματα των  σπουδαστών της δραματικής τέχνης; Δεν υπάρχει κίνδυνος για αυτές πλέον, όπως ισχυρίστηκαν; Δεν ενδιαφέρονται για τους άνεργους νέους;
Προφανώς όχι.
Απώτερος σκοπός της ανωτέρω, κατα τα άλλα, «ιερής συμμαχίας» ήταν η δημιουργία και μόνο εντυπώσεων εις βάρος μας, προκειμένου να αμαυρώσουν την εικόνα μας και το κοινωνικό έργο που παρέχουμε σε άνεργους νέους, και μάλιστα επί 20 συναπτά έτη μέσω του προγράμματος Δραματουργικών Σπουδών  που πρώτοι εμείς κατοχυρώσαμε  και μόνο εμείς προσφέρουμε. 
Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που το Εθνικο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενέκρινε την προβολή των κοινωνικών μηνυμάτων προσφοράς δωρεάν φοίτησης στις Σχολές μας ενάντια στην ανεργία των νέων. 
Οι «ιερές συμμαχιες» διαλύθηκαν.  Οι μάσκες έπεσαν!
Για τις Δραματικές Σχολές
«Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος» και «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ»

σεμιναρια

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής