ΡΑΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

Η Ράνια Οικονομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με το οποίο και συνεργάστηκε αρκετά χρόνια.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας θεάτρου «Η Σκηνή», αργότερα του θεατρικού οργανισμού «Μορφές», στο θέατρο Εμπρός, και συνεργάστηκε με τον θεατρικό οργανισμό «Φάσμα» στο Απλό Θέατρο.

Έχει συμμετάσχει και πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.

Έχει βραβευθεί  στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο Α ́ γυναικείου ρόλου (2005) και με το βραβείο Β ́ γυναικείου ρόλου (1998).

Επίσης με το πρώτο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας του περιοδικού “Αθηνόραμα” (1990 και 2005). Ακόμα, έχει τιμηθεί με το έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η Ρένη Πιττάκη είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στα Εξάρχεια και ζει στην Πλάκα. Υπήρξε πιστή μαθήτρια του Καρόλου Κουν και μεγάλο κεφάλαιο στο θέατρο Τέχνης.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις καθώς βρίσκεται πάνω από τρεις δεκαετίες στη σκηνή, με πρώτη εμφάνιση στον Χορό της ιστορικής παράστασης των «Ορνίθων» του Θεάτρου Τέχνης και πρώτο ρόλο πρωταγωνιστικό αυτόν της Ρουθ στον «Γυρισμό» του Χάρολντ Πίντερ που κατέβηκε εν ριπή οφθαλμού λογοκριμένος από τη δικτατορία.

Αρκετές και οι κινηματογραφικές της επιτυχίες , κάποιες από αυτές είναι η «Miss Violence» που απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα, Βραβείο σκηνοθεσίας στον Α. Αβρανά, στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπως και η «Η σκόνη του χρόνου» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Λιγότερο συχνές οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις με την «Αίθουσα του θρόνου» και «Το δέκα» να ξεχωρίζουν.

Το ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη συστήνει στο κοινό ένα νέο ελληνικό έργο, τον ΑΕΡΑ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε μια μοναδική θεατρική συνάντηση δύο σημαντικών πρωταγωνιστριών του θεάτρου μας, της Ράνιας Οικονομίδου με τη Ρένη Πιττακή σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλιου.

Μετά το θάνατο της μητέρας τους δύο αδερφές, η Έντα και η Νόρα συναντιούνται ξανά μετά από καιρό. Μέρα κακοκαιρίας, με τον αέρα να λυσσομανά. Ξεχασμένα μίση και περιουσιακές διεκδικήσεις τίθενται στο επίκεντρο αλλά κυρίως μια συλλογή ζωγραφικών πινάκων μεγάλης χρηματικής αξίας  δηλητηριάζουν όλο και περισσότερο τη μεταξύ τους ατμόσφαιρα. Διαφορετικές και όμοιες σκιαγραφούνται καθηλωμένες στους αλλεπάλληλους γύρους  μιας παρτίδας αναμέτρησης. Οι δυο ισάξιες αντίπαλοι άλλα λένε και άλλα εννοούν, ελίσσονται και στρεψοδικούν αναδεικνύοντας τη βιογραφία μιας ασυνήθιστης οικογένειας. Το αλλόκοτο, το θρίλερ και το κωμικό παντρεύονται αρμονικά καθώς οι λέξεις που ξεστομίζονται λειτουργούν ως προσχήματα και γίνονται αέρας.

Η Ρένη Πιτακή και η Ράνια Οικονομίδου, δυο απόλυτα ιδιοσυγρασιακές ηθοποιοί, ικανές να διαπερνούν την επιφάνεια του λόγου και να δηλώνουν το άρρητο, συναντιούνται για πρώτη φορά σκηνικά με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της νεώτερης Σύλβιας Λιούλιου σε μια «κωμωδία», που εκκινώντας από ένα φαινομενικά παραδοσιακό υλικό θεατρικής γραφής διαρκώς αυτοανατρέπεται και εκπλήσσει, δίνοντας χώρο στο παράλογο, το αντισυμβατικό και το ανοίκειο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ                                                                

Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Στελλάτου

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Παίζουν:  Ράνια Οικονομίδου,  Ρένη Πιτακή

ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Α ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΣΜΟΣ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ!

Καθώς έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» για τη νέα χρονιά 2023 – 2024 σας ενημερώνουμε πως οι αιτήσεις γίνονται είτε δια ζώσης στη γραμματεία της Σχολής είτε μέσω αποστολής email στο ath@iasmos.net

καταθέτοντας τα εξής δικαιολογητικά:

1. Συμπληρωμένη η αίτηση που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας

2. Φωτοτυπία του απολυτηρίου Λυκείου

3. Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΗΣ:

1. στην ερμηνεία ενός μονολόγου της επιλογής τους

2. στην απαγγελία ενός ποιήματος της επιλογής τους

3. στην ερμηνεία ενός τραγουδιού σε ελληνικούς στίχους της επιλογής τους χωρίς συνοδεία μουσικού οργάνου

4. σε αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα τους δοθεί εκείνη τη στιγμή

5. σε στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας θεάτρου

Όταν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων, τότε ειδοποιείται ο υποψήφιος προκειμένου να δηλώσει την επιθυμητή ημερομηνία εξέτασής του.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ Τη φορμα