ΡΑΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

Η Ράνια Οικονομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με το οποίο και συνεργάστηκε αρκετά χρόνια.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας θεάτρου «Η Σκηνή», αργότερα του θεατρικού οργανισμού «Μορφές», στο θέατρο Εμπρός, και συνεργάστηκε με τον θεατρικό οργανισμό «Φάσμα» στο Απλό Θέατρο.

Έχει συμμετάσχει και πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.

Έχει βραβευθεί  στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο Α ́ γυναικείου ρόλου (2005) και με το βραβείο Β ́ γυναικείου ρόλου (1998).

Επίσης με το πρώτο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας του περιοδικού “Αθηνόραμα” (1990 και 2005). Ακόμα, έχει τιμηθεί με το έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η Ρένη Πιττάκη είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στα Εξάρχεια και ζει στην Πλάκα. Υπήρξε πιστή μαθήτρια του Καρόλου Κουν και μεγάλο κεφάλαιο στο θέατρο Τέχνης.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις καθώς βρίσκεται πάνω από τρεις δεκαετίες στη σκηνή, με πρώτη εμφάνιση στον Χορό της ιστορικής παράστασης των «Ορνίθων» του Θεάτρου Τέχνης και πρώτο ρόλο πρωταγωνιστικό αυτόν της Ρουθ στον «Γυρισμό» του Χάρολντ Πίντερ που κατέβηκε εν ριπή οφθαλμού λογοκριμένος από τη δικτατορία.

Αρκετές και οι κινηματογραφικές της επιτυχίες , κάποιες από αυτές είναι η «Miss Violence» που απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα, Βραβείο σκηνοθεσίας στον Α. Αβρανά, στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπως και η «Η σκόνη του χρόνου» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Λιγότερο συχνές οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις με την «Αίθουσα του θρόνου» και «Το δέκα» να ξεχωρίζουν.

Το ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη συστήνει στο κοινό ένα νέο ελληνικό έργο, τον ΑΕΡΑ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε μια μοναδική θεατρική συνάντηση δύο σημαντικών πρωταγωνιστριών του θεάτρου μας, της Ράνιας Οικονομίδου με τη Ρένη Πιττακή σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλιου.

Μετά το θάνατο της μητέρας τους δύο αδερφές, η Έντα και η Νόρα συναντιούνται ξανά μετά από καιρό. Μέρα κακοκαιρίας, με τον αέρα να λυσσομανά. Ξεχασμένα μίση και περιουσιακές διεκδικήσεις τίθενται στο επίκεντρο αλλά κυρίως μια συλλογή ζωγραφικών πινάκων μεγάλης χρηματικής αξίας  δηλητηριάζουν όλο και περισσότερο τη μεταξύ τους ατμόσφαιρα. Διαφορετικές και όμοιες σκιαγραφούνται καθηλωμένες στους αλλεπάλληλους γύρους  μιας παρτίδας αναμέτρησης. Οι δυο ισάξιες αντίπαλοι άλλα λένε και άλλα εννοούν, ελίσσονται και στρεψοδικούν αναδεικνύοντας τη βιογραφία μιας ασυνήθιστης οικογένειας. Το αλλόκοτο, το θρίλερ και το κωμικό παντρεύονται αρμονικά καθώς οι λέξεις που ξεστομίζονται λειτουργούν ως προσχήματα και γίνονται αέρας.

Η Ρένη Πιτακή και η Ράνια Οικονομίδου, δυο απόλυτα ιδιοσυγρασιακές ηθοποιοί, ικανές να διαπερνούν την επιφάνεια του λόγου και να δηλώνουν το άρρητο, συναντιούνται για πρώτη φορά σκηνικά με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της νεώτερης Σύλβιας Λιούλιου σε μια «κωμωδία», που εκκινώντας από ένα φαινομενικά παραδοσιακό υλικό θεατρικής γραφής διαρκώς αυτοανατρέπεται και εκπλήσσει, δίνοντας χώρο στο παράλογο, το αντισυμβατικό και το ανοίκειο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ                                                                

Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Στελλάτου

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Παίζουν:  Ράνια Οικονομίδου,  Ρένη Πιτακή

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής