ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ετοιμάζουμε μια παράσταση στην οποία παίρνει μέρος όλη η τάξη. Στην παράσταση αυτή οι μαθητές θα μάθουν υποκριτική, τραγούδι, χορό κι επίσης θα μάθουν να δουλεύουν συλλογικά. Τα έργα που διαλέγω είναι πάντοτε από τις παραστάσεις για παιδιά που έχω ηδη ανεβάσει, έργα που έχουν πολλούς ρόλους. Εδώ θα ήθελα να τονίσω οτι είτε υπηρετούμε ένα θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά είτε ένα θέατρο που απευθύνεται σε μεγάλους, υποκριτικά το αντιμετωπίζουμε το ίδιο. Η μόνη διαφορά, μπορώ να πω, είναι οτι στο θέατρο για παιδιά οι ηθοποιοί πρέπει να είναι πολύ καλύτεροι απ΄ ο, τι σε μια παράσταση για μεγάλους. Δεν υποτιμούμε ποτέ τους θεατές μας, τα παδιά. Απλώς καταθέτουμε τη ψυχή μας αν θέλουμε να τα κερδίσουμε και σ’ αυτό επικεντρώνω τη διδασκαλία μου. Έχω πάντοτε μαζί μου δυο βοηθούς, έναν μουσικό (Στέφανος Βαρελάς) και μια τραγουδίστρια ηθοποιό/ πρωταηωνίστρια στην όπερα (Ελένη Ζιώγα) οι οποίοι αναλαμβάνουν να συντηρού την παράσταση εκτελώντας χρέη βοηθού. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης και Πειραϊκού Συνδέσμου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έκανε ειδικές σπουδές πάνω στην όπερα στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια. Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής , του Εθνικού και το Ελευθέρου Θεάτρου. Πήρε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους όπως «Συμπεθέρα» στους «Δέκα μικρούς Μήτσους», «Κικίτσα» στο «10 λεπτά κήρυγμα», «Ερμιόνη» στο «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», «Πίτσα» στο «Η ώρα η καλή», «Ισμήνη» στο «Μπαμπά μην τρέχεις». Το 1985 δημιούργησε τη θεατρική ομάδα «Ρακοσυλλέκτες», στην οποία σκηνοθετούσε, γράφοντας η ίδια τα κείμενα. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται θεατρικά έργα για παιδιά, (εκδόσεις Λιβάνη, Πατάκη, Ψύχαλου και Ζαχαρόπουλου), μια σειρά έξη επεισοδίων για την τηλεόραση και πέντε μεταφράσεις όπερας. Το 1993 ίδρυσε την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και το 1996 την παιδική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει για την Όπερα Δωματίου Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή τις όπερες: Βαστιανός και Βαστιανή, Υπηρέτρια Κυρά , Φιλόσοφος της εποχής, Συμβόλαιο γάμου, Έτσι κάνουν όλες, Kiss me Kate, Σταχτοπούτα, Χένσελ και Γκρέτελ, Μαγικός Αυλός, Ο Ελεύθερος Σκοπευτής, Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Ελιξίριο της αγάπης, Ορφέας και Ευρυδίκη, Σταχτοπούτα, Ο Τσάρος Σαλτάν. Έχει γράψει, διασκευάσει και σκηνοθετήσει για το Εθνικό Θέατρο, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας και Ρούμελης, τα θέατρα Χορν, Κιβωτός, Πειραιώς 131, Εγνατία, Θέατρον, Αναλυτή, ΑΛΦΑ, ΑΛΜΑ, Θέατρο Κολεγίου Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα έργα: Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Κοππέλια, Εκκλησιάζουσες… σαν παραμύθι , Η αγάπη και τα τρία πορτοκάλια, Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα, Ομήρου Οδύσσεια , Ο κουρέας της Σεβίλλης, Ο μάγος στου Οζ, Περσέας και Ανδρομέδα, Η Χιονάτη και οι εφτά …ψηλοί νάνοι, Έρχεσαι μαζί μου, Ηρακλής Ο ιδρυτής των ολυμπιακών αγώνων, Πινόκιο δεν είναι απλό παραμύθι, Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι, Οι 3 Σωματοφύλακες και τα διαμάντια της βασίλισσας, Ρομπέν των Δασών, Αίσωπος κάτι θέλει να μας πει, Η κοκκινοσκουφίτσα, η μαμά, ο μπαμπάς, η γιαγιά και ο λύκος μ’ όλο του το σόι- μια αστυνομική κωμωδία, Ομήρου Ιλιάδα, Το παιδί και το όνειρο. Με τα περισσότερα έργα της έχει περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα. Από το 1997 έως το 2006 τα έργα και οι όπερές της παρουσιάζονταν στο Ωδείο Ηρώδη Αττικού. Πολλά έργα της ανεβαίνουν σε σχολικές παραστάσεις. Από το 1996 μέχρι το 2000 στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου και από το 2000 μέχρι το 2006 στο θέατρο Κιβωτός, δίδαξε Θεατρικό παιχνίδι.

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής