ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΥΡΙΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Οι ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων της κωμωδίας του Georges Feydau “Un Fil A La Patte” στο λόγο και την κίνηση, από την ανάγνωση, μέχρι και την παράσταση τους. Η διαχείριση της ενέργειας των συγκεκριμένων ρόλων, ο ρυθμός του λόγου, η κινησιολογική τους συμπεριφορά, είναι το αντικείμενο μελέτης μας, για τη διαδικασία παραγωγής του έργου από την πρώτη ανάγνωση, μέχρι και την πρεμιέρα του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 26 Μαίου 1965. Έχει σπουδάσει θέατρο στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και του Πειραϊκού Συνδέσμου, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια του Richard Cislac και της Σχολής Le Coq, έχει μαθητεύσει στο εργαστήριο ζωγραφικής του Γιώργου Μπουρναζάκη και έχει σπουδάσει χορό με τους Ζουζού Νικολούδη, Γιάννη Μέτση και Konrad Bukes.

Εργάζεται ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορευτής, χορογράφος, στιχουργός και συγγραφέας και στόχος του πάντα είναι ένα θέατρο που έχει σχέση με το σώμα, το ρυθμό και την κίνηση.

Από το 1992 μέχρι σήμερα, έχει σκηνοθετήσει έργα για θέατρο, μιούζικαλ, θεατροχορευτικές ομάδες, παιδικές παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις και ταινίες μεγάλου μήκους. Έχει παραδώσει σεμινάρια για την κίνηση στην Ικαρία, Μάνη, Αθήνα. Το 2010 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Backstage Theatre Festival του θεάτρου Badminton. Από το 1995 μέχρι και σήμερα ασχολείται με θέατρο με παιδιά, στο Λεόντειο Λύκειο και στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Το 1997 ίδρυσε την Ομάδα “Δράσις”, όπου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι και σήμερα και έχει ανεβάσει από το 1998 έως το 2015 τα έργα, Αδαμ + Εύα = For Ever, Μόλις Χώρισα, Μπλε, Ο Κόσμος Της Πάττυ, Black Out, O Tαλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ, Δείπνο Εκ Προμελέτης, Τρεις Κόρες Εν Καμίνω, Η Τύχη Του Οινοποιού, Un Fil Ά La Patte, πάντα με έντονο το κινησιολογικό και το εικαστικό στοιχείο.

Έχει συνεργαστεί με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Ρόδου, Βορείου Αιγαίου, Ρούμελης, Λάρισας, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Κολλέγιο Αθηνών, θέατρα Λαμπέτη, Μελίνα, Βεάκη, Ορφέας, Πειραιώς 131, Αποθήκη, Βρετάνια, Αθηνών, Badminton, Πόρτα, Βέμπο, Μουσούρη, Παρκ, Τζένη Καρέζη, Ιλίσια, Στούντιο Ιλίσια, Ριάλτο, Αθηνά, Μπρόντγουαιη, White Elephant, μουσικές σκηνές Συρμός, Αυλαία, Shamone, +SODA, Βαριετέ, Half Note, Άγκυρα. Με τον Θεατρικό Οργανισκό Κύπρου είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται, μετά την παράσταση «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα το 2013.

Από το 2008 ασχολείται και με τον κινηματογράφο, όπου έχει σκηνοθετήσει τις κωμωδίες Μόλις Χώρισα (2008), Σούλα Έλα Ξανά (2009), Απόψε Τρώμε Στης Ιοκάστης (2015).

Αγαπημένοι μας σπουδαστές,

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:

  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος της Αθήνας
  • την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης
  • το Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος
  • τη Σχολή Υποκριτικής στην Κάμερα του Μανούσου Μανουσάκη
  • τη Μουσικοθεατρική Σκηνή για παιδιά και εφήβους
  • τα επιμορφωτικά σεμινάρια
  • το Θερινό Θέατρο Λαμπέτη.

 

Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).

Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.

Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.

Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής