Η Σχολή της “Υποκριτικής στην κάμερα” είναι η πρώτη σχολή διετούς φοίτησης στα Βαλκάνια, υπό την αιγίδα του θεατρικού εργαστηρίου «Βασίλης Διαμαντόπουλος» και του Ιάσμου.
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν απόφοιτοι και σπουδαστές Δραματικών σχολών, Θεατρικών εργαστηρίων, Κιν/κων σχολών, Ανώτατων ή Ανωτέρων Σχολών Δημόσιας ή Ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς και σε όσους δεν έχουν κατάρτιση σε αυτό το αντικείμενο σπουδών.
Μοιραζόμαστε ισότιμα τον αυθορμητισμό, από την μία, και την πείρα, από την άλλη, δημιουργώντας έτσι μια εκρηκτική χημική ένωση .
Το σχέδιό μας πλαισιώνουν εξαιρετικοί δημιουργοί από κάθε τομέα της μαγικής διαδικασίας της κινηματογράφησης έτσι ώστε οι νέοι ηθοποιοί να «συνομιλήσουν» και με πεπειραμένους ηθοποιούς και με όλες τις ειδικότητες του κινηματογραφικού – τηλεοπτικού συνεργείου, να αποκτήσουν ουσιαστική, «από μέσα», γνώση του αντικειμένου που, από εδώ και εμπρός, θα είναι ο τρόπος ζωής τους, η καθημερινότητά τους, η έμπνευσή τους, ο έρωτάς τους.
Αυτόν το έρωτα στον ανεξάντλητο κόσμο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης θα προσπαθήσουμε να εμφυσήσουμε μέσω μιας «ολιστικής» προσέγγισης του μέσου που θα δώσει την δυνατότητα στους σπουδαστές να ανακαλύψουν και να ενισχύσουν την δημιουργικότητά τους.
Βέβαια ο καλλίτερος τρόπος για να μάθεις πώς να «συμπεριφέρεσαι» μπροστά σε μια κινηματογραφική μηχανή είναι…. να βρεθείς μπροστά σε μια κινηματογραφική μηχανή:
«Μαθαίνω κάνοντας»
Έτσι από τις πρώτες στιγμές του προγράμματος θα βρεθούμε όλοι μπροστά σε μια κινηματογραφική μηχανή που θα καταγράφει τις ασκήσεις μας, τις προσπάθειές μας, την εξέλιξή μας και τα υπέροχα επιτεύγματά μας.
Σαν επιστέγασμα της προσπάθειάς μας θα είναι η δημιουργία μικρών ταινιών που τα σενάριά τους θα παραχθούν από τους σπουδαστές ώστε να εξασκηθούν στην ανάγνωση σεναρίου και την συγγραφή σεναρίου για ηθοποιούς.
Θα παρακολουθήσουμε την διαδικασία του μοντάζ, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ασυνέπειά μας, αλλά, και τις υπέροχες μικρές στιγμές που μπορεί να παράγει αυτή η ασυνέπεια που πολλές φορές είναι πηγή έμπνευσης φτάνει να γνωρίζουμε πώς να την χειραγωγήσουμε.
Για να είμαστε, όμως, έτοιμοι να βγούμε στο «παζάρι» θα πρέπει να ξέρουμε κάποιους κανόνες, είτε για να τους τηρήσουμε είτε για να τους ανατρέψουμε:
Πώς παρουσιαζόμαστε σε μια ακρόαση, τι περιέχει ο φάκελός μας, πώς προάγουμε τον εαυτό μας. Καλό είναι να ξέρουμε τους κανόνες για να τους ανατρέπουμε και να δημιουργούμε….
Ελπίζω όλη αυτή η διάδραση να είναι ένα υπέροχο, διασκεδαστικό και ουσιαστικό ταξίδι για όλους μας
Η σπουδή πάνω στην τέχνη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έχει διαφορά με εκείνη του θεάτρου.Ο ηθοποιός χειρίζεται διαφορετικά τα εκφραστικά του μέσα,το βλέμα,το σώμα και την φωνή και η απεύθυνση του έχει μέσο τον φακό και αποδέκτη τον θεατή.Η διαδικασία της προετοιμασίας του και τα τεχνικά μέρη του γυρίσματος είναι επίσης κάτι που διαφέρει σε σχέση με εκείνη που υπάρχει στο θέατρο.Σκοπός αυτής της σχολής είναι διδάξει στον ηθοποιό όλα εκείνα που έχει να αντιμετωπίσει στο επάγγελμα και επιπλέον να μπορέσει να δουλέψει μέσα από τεχνική την ερμηνεία του μπροστά την κάμερα.
Από την πρώτη ημέρα οι σπουδαστές εκτίθενται στην κάμερα και όλες οι ασκήσεις καταγράφονται, αναλύονται, κουβεντιάζονται και συγκρίνονται με μεταγενέστερες παρακολουθώντας την εξέλιξη του σπουδαστή.
Γνωριμία, επαφή, συνειδητοποίηση του ποιος κάθεται δεξιά – αριστερά – πίσω – μπροστά σου.
Ηθοποιός ετυμολογία και χρήση στην σημερινή κοινωνία. Αξιακό και απαξιωτικό φορτίο.
Μπροστά στην κάμερα:
Ο τρόπος του μαθήματος θα έχει σαν στόχο την κατανόηση του μέσου, όχι την απομνημόνευση της ιστορίας. Ανάλυση της Αισθητικής – Τεχνικής εξέλιξης με προβολή αποσπασμάτων ή και πλήρων ταινιών
Πρακτικά: Ανάλυση σπουδαίων ταινιών
Μελέτη – ανάλυση σκηνών των ταινιών που παρακολουθούμε. Μελέτη των χαρακτήρων, του τρόπου που αναπτύσσονται μέσω της δράσης και του λόγου. Κατάτμηση μιας σκηνής σε μέρη (πλάνα).
Τα διάφορα μεγέθη των πλάνων και η συναισθηματική και διηγηματική σημασία τους.
Μονόπλανο και η λειτουργικότητά του. Ο λόγος που αποφασίζουμε να κινηματογραφήσουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο (τίποτα δεν είναι τυχαίο). Η συναισθηματική φόρτιση της σκηνής και οι σχέσεις των χαρακτήρων.
Γνωριμία με το συνεργείο και τους συντελεστές της παραγωγής. Διδασκαλία του ρόλου του καθενός και την σημασία του στην κινηματο-τηλεοπτική παραγωγή (κύκλοι εικόνας-ήχου) :
Οι σπουδαστές όταν δεν συμμετέχουν στο γύρισμα σαν ηθοποιοί συγκροτούν «το συνεργείο» με επιβλέποντες ειδικούς.
Υλοποίηση κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους είτε από σενάρια σπουδαστών είτε όχι.
Παρακολούθηση διαδικασίας μοντάζ. Παρακολούθηση δημιουργίας ψηφιακών εφέ.
Ανάλυση και Κριτική και των ταινιών που παράγουμε.
Παρουσίαση κινηματογραφικών σκηνών ή ολοκληρωμένων ταινιών σε θεατές.
Επαφή, μέσω μαθημάτων, των μαθητών, με παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, casting directors κλπ. και κατά συνέπεια διευκόλυνση διοχέτευσης σπουδαστών σε τηλεόρασης – κινηματογράφο
Δημιουργία πτυχιακής εργασίας (σενάριο και ταινία) με επιβλέποντα καθηγητή για κάθε μαθητή. Οι ταινίες αυτές ενδεχομένως να αποτελέσουν και το πρώτο «show reel» των σπουδαστών.
"Ο καλλίτερος τρόπος για να μάθεις πώς να «συμπεριφέρεσαι» μπροστά σε μια κινηματογραφική μηχανή είναι…. να βρεθείς μπροστά σε μια κινηματογραφική μηχανή: «Μαθαίνω κάνοντας» Έτσι από τις πρώτες στιγμές του προγράμματος θα βρεθούμε όλοι μπροστά σε μια κινηματογραφική μηχανή που θα καταγράφει τις ασκήσεις μας, τις προσπάθειές μας, την εξέλιξή μας και τα υπέροχα επιτεύγματά μας. Σαν επιστέγασμα της προσπάθειάς μας θα είναι η δημιουργία μικρών ταινιών που τα σενάριά τους θα παραχθούν από τους σπουδαστές ώστε να εξασκηθούν στην ανάγνωση σεναρίου και την συγγραφή σεναρίου για ηθοποιούς. Θα παρακολουθήσουμε την διαδικασία του μοντάζ, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ασυνέπειά μας, αλλά, και τις υπέροχες μικρές στιγμές που μπορεί να παράγει αυτή η ασυνέπεια που πολλές φορές είναι πηγή έμπνευσης φτάνει να γνωρίζουμε πώς να την χειραγωγήσουμε".
TO MEΓAΛΟ ΣTOIXHMA TOY KINHMAΤΟΓΡΑΦOY KAI THΣ THΛΕΟPAΣHΣ EINAΙ H ΛΕYΚH OΘONH NA ZΩNTANEΨEI AΠΟ ENA ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΘΕΩΡΩ OTΙ TA ΒΛΕMMATA ΔΙΗΓOYNTAI AYTO ΠΟΥ ONOMAZOYME IΣTOPIA ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣMOY. ΣTH MAKPOXPONH ΠOPEIA MOY, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ NA THN EKΦPAΣOYN HΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ME ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΚAI TOYΣ ΑΓΑΠΗΣΑ, ΠΟΥ Μ΄EΜΠΙΣΤΕΥΤΗKAN KAI TOYΣ EΜΠΙΣΤΕΥTHKA. ΤΩΡΑ ME THN ΣYNEPΓAΣIA TOY IAΣMOY, THΣ ΣXOΛHΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ O MEΓAΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 36 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ, ΣΤΟ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑBΙΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. XAΙPOMAI NA ΔΟYΛΕYΩ MΕ NEOYΣ, NA MOIPAZOMAI MAZΙ TOYΣ THN ΠEPIEPΓEIA, TO ENΔIAΦEPON, THN AΓΩNIA ΓIA THN KAΛΛΙTEXNIKH ΔHMIOYPΓΙA KAI THN EΛΠΙΔA ΓIA ΣHMANTIKEΣ EIKONEΣ KAI ΣHMANTIKEΣ EPMHNEIEΣ. “ΔEN APKOYMAI ΣE ENA BIOΓPAΦIKO KAI MIA ΦΩTOΓΡAΦΙA. ΘEΛΩ NA ΣYNANTHΣΩ TOYΣ HΘOΠOIOYΣ, NA AKOYΣΩ TlΣ ΙΣΤOPIEΣ TOYΣ, TA ONEΙPA KAI TΙΣ AΔΥNAMIEΣ TOYΣ KAI NA MAΘOYN TlΣ ΔIKEΣ MOY’’
"Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που είναι μπροστά από την κάμερα λειτούργησε καταλυτικά για τα παιδιά που προσπαθούν να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Μια καλή ταινία είναι πάνω απ' όλα αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας των συντελεστών της".
"Με βάση τις "επιδόσεις" των μαθητών στην κάμερα προκύπτουν και οι αντίστοιχες διορθώσεις (feedback). "Αναλύουμε τα λάθη μας και διορθώνουμε την υποκριτική μας στην κάμερα"...
Δευτέρα -Τετάρτη- Παρασκευή
Ώρες διδασκαλίας : Πρωϊνό τμήμα : 12:00 – 16:00
Aπογευματινό τμήμα : 16:00 – 20:00
Αγαπημένοι μας σπουδαστές,
Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της∙ μια χρονιά που στιγματίστηκε από την απειλή της πανδημίας, αλλά και από το δημιουργικό πυρετό της κατάρτισης που εξασφαλίζει ο Φορέας μας, και η οποία αναπτύσσεται σε επτά επιμέρους πυλώνες:
Εντούτοις παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τόσο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα (με το κορυφαίο καθηγητικό δυναμικό της χώρας) όσο και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (πολυάριθμες παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν αποκλειστικά οι απόφοιτοί μας).
Τα 38 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης μάς επιβεβαίωσαν αυτό που με φανατισμό υποστήριζε ο συνιδρυτής μου, Βασίλης Διαμαντόπουλος: πως, αν κάτι μας δίνει κουράγιο κι ελπίδα να εξακολουθήσουμε, είναι το βλέμμα των νέων ανθρώπων που το μάτι τους δεν έχει ακόμη παγώσει.
Με το βλέμμα και την έγνοια, λοιπόν, στους νέους καλλιτέχνες σάς περιμένουμε το Σεπτέμβριο για να στήσουμε μια νέα χρονιά γεμάτη σχέδια που θα ευνοήσουν ποικιλοτρόπως τους σπουδαστές μας.
Καλή αντάμωση,
Σταύρος Δελλής