Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΩΝΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το Afro είναι χορός από την Κούβα του οποίου η ρίζες ξεκινούν από την Αφρική. Από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, μεταφέρθηκαν από την Αφρική στην Κούβα χιλιάδες σκλάβοι και μαζί τους οι κουλτούρες τους και τα έθιμα τους, μεγάλο μέρος των οποίων σχετίζονται με το χορό και τη μουσική. Υπάρχουν 4 είδη Afro: Οι Bailes Haitianos (Gaga, Vodun), οι Bailes Congo (Makuta, Yuka, Garabato, Palo), οι χοροί Arará και το Folklore Yorubá (Santería). Ο τελευταίος ειναι ο πιο δημοφιλής, διότι πολλές από τις χαρακτηριστικές του κινήσεις χρησιμοποιούνται συχνά και στη Salsa. Η Santería πρόκειται για μία θρησκεία πολυθεϊστική, προέλευσης από περιοχή της Αφρικής που λέγεται Yorubá (η σημερινή Νιγηρία). Σε πολλά στοιχεία μοιάζει με το ελληνικό δωδεκάθεο, από την άποψη ότι η κάθε θεότητα αντιπροσωπεύει κάποιο στοιχείο (θάλασσα, ομορφιά, κυνήγι, κλπ). Οι Orishas, όπως ονομάζονται οι θεότητες αυτές, έχουν ο κάθενας χαρακτηριστική μουσική, ρυθμό (toques) και βήματα, τα οποία πάντοτε συμβολίζουν κάποια πράξη ή κάποιο μέρος μίας ιστορίας σε μορφή τελετής. Μερικοί από τους πιο γνωστούς είναι ο Elegguá, ο Changó, ο Oggún, η Yemayá, η Oyá, η Ochún, ο Obatalá και ο Ochosi.

Μαθαίνοντας λοιπόν Afro, ο χορευτής προσωποποιεί τις θεότητες αυτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο το θεατρικό στοιχείο. Η έκφραση του προσώπου και του σώματος πρέπει να αντιπροσωπεύει την ουσία της θεότητας με κάθε τρόπο. Η τεχνική, η ένταση και η θεατρικότητα είναι αυτά που σε συνδυασμό με τη μουσική αποτελούν έναν ολοκληρωμένο Afro χορό. Η Afro μουσική παίζεται συνήθως με τρία κρούστα που ονομάζονται Batá. Τα Batá ονομάζονται και talking drums, διότι o τόνος των τυμπάνων μεταβάλλεται ώστε να μιμείται τα μοτίβα της ομιλίας.

Η Rumba είναι χορός γεννημένος στην Κούβα περίπου την εποχή που καταργήθηκε η δουλεία στη χώρα, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Πρόκειται  για μία συγχώνευση αφρικάνικων χορών και μουσικής με ισπανικές επιρροές. Χορεύοταν κυρίως από ομάδες ανθώπων που είχαν δεχτεί καταπίεση, εξού και η κοινωνική και φυλετική ταυτότητα της Rumba. Υπάρχουν πολλά είδη Rumba, τα βασικότερα των οποίων ειναι το Columbia, το Guaguancó και το Yambú. Το Columbia χορεύεται κυρίως από άντρες και είναι η πιο γρήγορη μορφή της Rumba. Έχει χαρακτήρα ανταγωνιστικό για το ποιος θα δείξει την περισσότερη ευκινησία, δύναμη και αυτοπεποίθηση. Το Guanguancó, το πιο δημοφιλές, χορεύεται από άντρες και γυναίκες μαζί και συμβολίζει ένα ερωτικό παιχνίδι. Χαρακτηρίζεται από την κίνηση "vacunao", η οποια γίνεται από τους άντρες με κάποια απότομη κίνηση με τους γοφούς, το χέρι η το πόδι. Το "vacunao" συμβολίζει την προσπάθεια του άντρα να "ενωθεί" σεξουαλικά με τη γυναίκα. Η γυναίκα από τη μεριά της, πρέπει καθ' όλη τη διάρκεια του χορού να έχει στον νου της να αποφύγει το "vacunao", είτε "διώχνοντας" το με τη φούστα της, είτε καλύπτωντας το επίμαχο σημείο της με το χέρι. Τέλος, το Yambú είναι η πιο αργή μορφή της Rumba και χαρακτηρίζεται ως η Rumba των ηλικιωμένων. Οι κινήσεις συμβολίζουν την αδυναμία του γέρου άντρα και την προσπάθεια της γυναίκας να του υπενθυμίσει ότι είναι ακόμη θυληκό. Σήμερα, το Afro και η Rumba πολλές φορές παρουσιάζονται ως ένας χορός, το "Afro-Rumba". Αυτό συμβαίνει διότι συχνά οι rumberos για να εμπλουτίσουν το χορό τους συμπεριλάμβαναν στοιχεία Afro. Η Ευκινησία και η Ικανότητα να ξεχωρίζεις τα διάφορα μέλη του σώματος σε συνδιασμό με το θεατρικό στοιχείο αυτού του χορού ειναι που τον κάνουν τοσο ξεχωριστό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου από ηλικία 5 ετών εκπαιδεύτηκε σε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, τους οποίους σε ηλικία 18 ετών δίδασκε στα ελληνικά σχολεία της πόλης. Το 2009, μετακομίζει στην Θεσσαλονίκη, όπου ανακαλύπτει το πάθος του για την κουβανέζικη κουλτούρα.  Έτσι, ξεκινάει η πορεία του με την Salsa , όπου αμέσως τον προσελκύουν οι ρίζες του χορού αυτού: το Afro και η Rumba. Έκτοτε, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό με σκοπό να αναπτύξει τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο με γνωστούς δασκάλους όπως το Seo Fernandez, τον Danger Rodriguez, Yeny Molinet  και τον Alfredo Garcia.  Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με άλλους χορούς όπως το hip hop και το house . Το 2012  μετακομίζοντας στην Αθήνα αποφασίζει να ασχοληθεί κυρίως με την αφρο κουβανέζικη ρούμπα λαμβάνωντας μαθήματα αφρο-κουβανέζικων κρουστών (Bata) από τον Σταύρο Dadoush.Τέλος,γνώστης πλέον της ιστορίας της μουσικής και του χορού εδραιώνει τη θέση του στην Ελλάδα. Σήμερα ως δάσκαλος και χορογράφος παραδίδει μαθήματα και παρουσιάζει την δουλειά του οχι μονο στην Ελλάδα αλλα και στο εξωτερικό(Ιταλία,Τουρκία,Ρουμανία,Γερμανία και Ολλανδία)

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου