Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΜΑΡΙΛΙΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Περιγραφή μαθήματος 

Το μάθημα, αφ’ ενός εισάγει τους σπουδαστές δραστικά στην κατανόηση ενός βασικού λεξιλογίου της σύγχρονης θεατρικής πράξης (όπως: δράση, αντίδραση, στόχος, εμπόδιο, σχέσεις, εξάρτηση από τον συμπαίκτη, συγκεκριμένο αντί του γενικού, επείγον, ισχυροποίηση σκηνικού ερεθίσματος, βαθμοί ενέργειας, λειτουργία της υποκατάστασης, κείμενο κάτω από το κείμενο κ.α.). Αφ’ ετέρου,  μέσα από μια γκάμα ασκήσεων και αυτοσχεδιασμών, εξασκεί την συγκέντρωση, την σωματική και ψυχική ευελιξία και δύναμη, τη σύνδεση του ατόμου με την ομάδα και ιδιαίτερα οδηγεί στην αναγνώριση και απελευθέρωση του προσωπικού στοιχείου του καθενός σε σχέση με κάθε ρόλο και με κάθε σκηνική πραγματικότητα. Στην πορεία του μαθήματος, θα καταπιαστούμε με θεατρικά κείμενα, θα προσπαθήσουμε να τα κατανοήσουμε (ως προς τη διάνοια, τις σχέσεις, τη δομή τους) και να τα προσεγγίσουμε σκηνικά με ειλικρίνεια. Ο κάθε σπουδαστής θα βοηθηθεί να ανακαλύψει εκφραστικές περιοχές του εαυτού του που θα τον εκπλήξουν και να θελήσει να τις μοιραστεί με τους συμπαίκτες του και με τους θεατές.

 

Βιογραφικό

Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, έχει κάνει σπουδές πιάνου, θεωρητικής μουσικής και σύγχρονου χορού.

Κατά τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο,  ξεκίνησε τη μαθητεία της στη σκηνοθεσία και στην υποκριτική με καθηγητές τους Μιχαήλ Μαρμαρινό και Αμαλία Μουτούση, με τους οποίους συνέχισε αργότερα τόσο σεμιναριακά, όσο και συνεργαζόμενη μαζί τους, στην ομάδα τους, για τρία χρόνια. (Διπλούς Έρως, Θησείον Ensemble, στις παραγωγές Ρομαντισμός, Άμλετ (το δάγκωμα του φιδιού), Ηλέκτρα και στη συμπαραγωγή Εργοτάξιο Σλήμαν του Χ. Γκέμπελς.). Επίσης, παρακολούθησε  σεμινάρια της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου.

Μετά τις σπουδές της, παίζει στο θέατρο (σκηνοθεσίες Μ. Μαρμαρινού, Θ. Παπαγεωργίου, Γ. Χουβαρδά, Σ. Τζουμέρκα, Σ. Ουνκόφσκι, Στ. Τσακίρη κ.α.), σκηνοθετεί (θέατρο Αμόρε, Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, Φεστιβάλ Αθηνών, κείμενα Ροϊδη, Πίντερ, Τσβάιχ, κ.α.), πρωταγωνιστεί στον κινηματογράφο (Μια Μέρα τη Νύχτα του Γ. Πανουσόπουλου, Ο Βασιλιάς του Ν. Γραμματικού –απονομή βραβείου Shooting Stars-, Ένας Ήρωας στη Ρώμη του Π. Αγγελόπουλου, Ο Παραμυθάς του Σ. Ετεμάντι,  Λάθος Αιώνας του Σ. Νιζήρη κ.α.) και στην τηλεόραση  (Τρεις Ευχές, Περί Ανέμων και Υδάτων, Έρωτας Όπως Έρημος, Εραστής Δυτικών Προαστίων, Έρωτας με Επιδότηση ΟΓΑ, Ίχνη, Φάρος, ο Τελευταίος Άρχοντας των Βαλκανίων, Επτά Θανάσιμες Πεθερές κ.α.).

Έχει μεταφράσει για το θέατρο (Όχι Εγώ του Σ. Μπέκετ, Ο Επιστάτης  του Χ. Πίντερ, Σκακιστική Νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, Ο Αόρατος Ηθοποιός του  Γιόσι Όιντα, κ.α.)

Φέτος παίζει στην παράσταση Η Μητέρα Του Σκύλου του Π. Μάτεσι, στο Σύγχρονο Θέατρο.

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου