Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τις τεχνικές του σωματικού - δημιουργικού θεάτρου και με το "Devised Theatre"- Θέατρο της επινόησης, που δίνει έμφαση στην θεατρική δημιουργία, μέσα από ένα συλλογικό τρόπο δουλειάς. Στόχος μας είναι, η εξοικείωση των συμμετεχόντων με αυτές τις τεχνικές, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν στην σκηνή ή/και τις θεατρικές τους ομάδες. Κάθε μέρα θα επικεντρώνεται σε ένα θέμα για δουλειά και ανάλυση και θα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου (αυτοσχεδιαστικού ή από σκηνή θεατρικού έργου), από τους συμμετέχοντες. Κάθε μάθημα θα περιλαμβάνει: 1) σωματικές και θεατρικές ασκήσεις, 2) «εργαλεία» για να παράγονται αυτοσχεδιασμοί εύκολα και αβίαστα και 3) την παρουσίαση της δουλειάς των γκρουπ, των θεατρικών δρώμενων που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες μόνοι τους, με τις προτάσεις του εμψυχωτή όπου χρειάζεται. Μετά θα ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των όσων προηγήθηκαν. Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε ένα κλίμα χαράς και παιγνιδιού, που είναι βασικά στοιχεία του δημιουργικού θεάτρου.Το όνειρο όλων μας  είναι να δημιουργήσουμε ένα θέατρο λιγότερο ανιαρό, μη κατεστημένο, μη θνησιμαίο. Ένα θέατρο που στηρίζεται στο παιγνίδι, στη διαθεσιμότητα των ατόμων και στην εμπιστοσύνη στην ομάδα. Στοιχεία απαραίτητα για την θεατρική τέχνη.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ηθοποιός, σκηνοθέτης του θεάτρου και καθηγητής υποκριτικής. Ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς-δασκάλους τον Πήτερ Μπρουκ, την Αριάν Μνουσκίν και την Théâtre de Complicité. Από το 1985 εργάζεται στην Ελλάδα ως ηθοποιός έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές. Έχει δουλέψει στο θέατρο Τεχνοχώρος, με την ομάδα Θέαμα του Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο Αμόρε με το Θέατρο του Νότου, στο θέατρο Πόρτα, για το φεστιβάλ Αθηνών και σε πολλά άλλα. Από το 1999 δουλεύει κυρίως στο εξωτερικό ξεκινώντας τη συνεργασία του με τη θεατρική ομάδα Complicité και παίρνει μέρος στις παραστάσεις και τα εργαστήρια που δίνει η ομάδα στην Αγγλία, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Complicité έχει παίξει από το 1999 μέχρι το 2003 στο έργο «Μnemonic» που παρουσιάστηκε στο National Theatre του Λονδίνου και σε θέατρα της Αγγλίας, της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης. Από το 2004 έως το 2006 έπαιζε στο έργο «Με το ίδιο μέτρο» του Σαίξπηρ για το National Theatre του Λονδίνου, καθώς και σε θέατρα της Ευρώπης και της Ινδίας. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά workshops της ομάδας για άλλες της παραγωγές.


Το 2005 έπαιξε στην παράσταση «Η πεντάμορφη και το τέρας» σε σκηνοθεσία John Wright στον Καθεδρικό ναό του Κόβεντρι. Τη σεζόν 2007-2008 έπαιζε στην Ελβετία και στη Γαλλία (Théâtre de la Ville του Παρισιού) την παράσταση «Fish love» βασισμένη σε κείμενα του Τσέχωφ. Τη σεζόν 2008-2009 (αλλά και την άνοιξη του 2011) έπαιξε στο Παρίσι (και σε περιοδεία σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία) το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ (ερμηνεύοντας τον Λεόντιο). Το φθινόπωρο του 2012 έπαιξε στο Παρίσι στο Théâtre des Bouffes du Nord στη συλλογική δημιουργία. Η έκτη ήπειρος με δραματουργό τον Ντανιέλ Πενάκ σκηνοθεσία της Λίλο Μπάουρ και παραγωγό τον Πήτερ Μπρουκ.


Μετά το 2010 έπαιξε στην Ελλάδα στα δικής του σύλληψης έργα Πολιτική ανυπακοή (2011) και «Ορέστης-Ηλέκτρα 0-1» (2012), στο «Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια» (2013) του Θ. Τριαρίδη  και στην διάρκειας 24 ωρών παράσταση «Μερσιέ και Καμιέ» του Σ. Μπέκετ σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα (2013, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών).


Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει  στην Ελλάδα την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ σε δική του διασκευή (2003), τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου (2006) τα δικής σύλληψης έργα «Πολιτική ανυπακοή» και «Ορέστης- Ηλέκτρα 0-1» (2011-2012), τα «Χάρτινα λουλούδια» του Έγκον Βόλφ (2012-2013), το «Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια» του Θανάση Τριαρίδη (με συν-σκηνοθέτη την Πέμη Ζούνη, 2012-2013), την «Τίρζα» του Άρνον Γκρούνμπεργκ (2013-2014), το «Λευτεριά στη Μήδεια» του Χάρη Μπόσινα (2013-2014), τον «Μέγκελε» του Θανάση Τριαρίδη (2014), τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή για την Επίδαυρο (2014).


Επίσης έχει παίξει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους και σε τέσσερις μεγάλου μήκους (η πιο πρόσφατη είναι το «Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, όπου συμπρωταγωνιστεί με την Άννα Μάσχα).


Παράλληλα με τη δουλειά του στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης από το 1997 εργάζεται και ως δάσκαλος θεάτρου. Με αυτήν την ιδιότητα έχει διδάξει θέατρο σε πολλές δραματικές σχολές στην Ελλάδα, στο Λονδίνο (σε σχολεία, δραματικές σχολές και στα εργαστήρια που διοργανώνει η Complicité), στο Ισραήλ (στο ΜΑΤΑΝ, ειδική Σχολή Καλών Τεχνών), στη Νέα Υόρκη (ως καλεσμένος καθηγητής στο Lee Strasberg Institute, στο Actor's Studio και στο Actor's Center, καθώς και στο ανοιχτό εργαστήρι που διοργάνωσε η Complicité την άνοιξη του 2001). Από το 2010 έχει ιδρύσει στην Αθήνα μαζί με τη συνεργάτιδά του Φρόσω Κορρού, το δικό του στούντιο υποκριτικής, όπου διδάσκονται οι τεχνικές του σωματικού δημιουργικού θεάτρου σε ηθοποιούς και σπουδαστές με προϋπάρχουσα θεατρική εμπειρία.

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου