Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΠΕΓΚΥ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Εκφραστική ανάγνωση κι απόδοση κειμένων
Η  σπουδή στην Τέχνη δεν μπορεί παρά να είναι μια διεργασία και κυρίως μια εμπειρία ενδιαφέρουσα, διεγερτική και ιδιαίτερα συγκινητική. Προετοιμάζω και δοκιμάζομαι σημαίνει αναζητώ και προχωρώ, ερευνώ αδιάκοπα.
Γι’ αυτό άλλωστε και η διδασκαλία δεν μπορεί παρά να είναι ένα τοπίο πλατύ και αόριστο. Ο δάσκαλος οφείλει, πιστεύω, να ενθαρρύνει τον σπουδαστή να ξεπερνά τον εαυτό του αναζητώντας την ΑΛΗΘΕΙΑ των κειμένων, των ρόλων, των έργων.
Οι μεγάλοι σκηνοθέτες και δάσκαλοι του Θεάτρου επιμένουν ότι υπάρχει ένας χρυσός κανόνας. Ο ηθοποιός δεν πρέπει  ποτέ να ξεχνά ότι το ΚΕΙΜΕΝΟ είναι πάντα ΑΝΩΤΕΡΟ από αυτόν. Εκεί κρύβονται όλα τα μυστήρια, όλα τα συναισθήματα, όλα τα συγκρουόμενα ρεύματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει και να ανακαλύψει. Στο κείμενο και μόνο εκεί βρίσκονται όλα τα πρωταρχικά υλικά με τα οποία μπορεί ένας ηθοποιός να δημιουργήσει και να υποστηρίξει έναν ρόλο.
Στόχος, λοιπόν, του μαθήματος «Εκφραστική ανάγνωση κι απόδοση κειμένων» είναι να ταξιδέψουμε μαζί –δάσκαλος και σπουδαστές– μέσα από το λόγο και τα κείμενα της λογοτεχνίας, της ποίησης και του θεάτρου. Θα προσπαθήσουμε  κυρίως να αντιμετωπίσουμε το πυκνό σώμα του λόγου σαν το απόλυτα κυρίαρχο στοιχείο. Θα μάθουμε να ακούμε και να διαβάζουμε ακούραστα μέχρι το ίδιο το κείμενο να μας αποκαλύψει τον πολυδιάστατο κόσμο που κρύβει.
Μια άλλη αλήθεια που με τα χρόνια ανακάλυψα μέσα στο Θέατρο είναι ότι ένας ηθοποιός, πολύ πριν βρεθεί μπροστά σ’ έναν ρόλο η σε μια συνεργασία μ’ έναν μεγάλο σκηνοθέτη, αξίζει να έχει έρθει αντιμέτωπος με όλα εκείνα τα εμπόδια που ο ίδιος του ο εαυτός συχνά θα του δημιουργήσει.
Δουλεύοντας, λοιπόν, πάνω σε κείμενα που μαζί θα διαλέξουμε και προσπαθώντας να αποκαλύψουμε τις προθέσεις ή τις εμμονές ενός συγγραφέα μέσα από το λόγο του θα αναζητήσουμε παρέα την διαφορετικότητα του καθενός δοκιμάζοντας να την μετατρέψουμε σε εργαλείο αποτελεσματικό μέσα στην θεατρική διαδικασία.
Με πολλούς τρόπους θα διερευνήσουμε πως μπορούμε μέσα από τις συναισθηματικές μεταβολές ενός ήρωα ή ενός ρόλου να σκιαγραφήσουμε ένα χαρακτήρα με ακρίβεια αλλά και οικονομία. Θα μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη διαίσθηση μας χωρίς να παραδινόμαστε απόλυτα σ’ αυτήν και κυρίως να ψηλαφούμε τα συναισθηματικά γεγονότα του κειμένου που συνήθως είναι και το πιο επικίνδυνο κομμάτι μιας ερμηνείας.
Ονειρεύομαι πολλά που θα ήθελα να μοιραστώ με όλους αυτούς τους νέους καταπληκτικούς ανθρώπους που διάλεξαν τη Σχολή μας για να αρχίσουν το ταξίδι τους μέσα στον κόσμο της ψευδαίσθησης και της μαγείας του Θεάτρου. Κι είναι πολλά αυτά που κι εγώ ξέρω ότι έχω να μάθω κοντά τους.
Με λαχτάρα τους  περιμένω στο πρώτο μας μάθημα!

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα ξένες γλώσσες. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου χορού jazz-stage στη Σχολή της Kay Holden στην Αθήνα καθώς και μαθήματα κλασικού τραγουδιού. Έχει μελετήσει Ιστορία της Φιλοσοφίας στα μεταπτυχιακά τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ασκεί το επάγγελμα της ηθοποιού. Έχει συνεργαστεί με πολλές κεντρικές θεατρικές σκηνές. Έχει δουλέψει για την Ελληνική Τηλεόραση συμμετέχοντας ως ηθοποιός σε θεατρικά έργα προσαρμοσμένα για την τηλεόραση κι έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Έχει παρουσιάσει δύο τηλεοπτικά παιχνίδια στην κρατική τηλεόραση, έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικές παραγωγές γνωστών θεατρικών έργων και υπήρξε παραγωγός και παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου και μουσικής.

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το θίασο του Κ. Καρρά στο έργο του Μπράιαν Κλάρκ «Σε ποιον ανήκει η ζωή μου» και στην συνέχεια στην «Εύθυμη Χήρα» του Λέχαρ με το θίασο της Α. Βουγιουκλάκη. Πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Μ. Κατράκη στο έργο του Ν. Μαντζάρι «Ταμπού» και στο έργο του Ντ. Φο «Ούνα φάτσα, άλλη ράτσα», καθώς και στο «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Ά. Μίλλερ με το θίασο του Α. Αλεξανδράκη. Πρωταγωνίστησε στα έργα: «Το κορίτσι της γειτονιάς» του Γ. Αρμένη, «Λοκαντιέρα» του Κ. Γκολντόνι, «Ηθοποιός Κην» του Ζ. Π. Σαρτρ, «Θυμήσου το Σεπτέμβρη» του Ν. Κάουαρντ, «Το κορίτσι της καμπίνας 15» του Ζ. Ντυβάλ, «Πυξ-Λαξ» του Λ. Σου, «Με το ίδιο νόμισμα» του Ν. Κράσνα. Το 1996  συνεργάστηκε με τον Νικήτα Τσακίρογλου στο «Ψηλά από την γέφυρα» του Ά. Μίλλερ και την επόμενη χρονιά με το Εθνικό Θέατο στο «Ρινόκερο» του Ιονέσκο. Στη συνέχεια πρωταγωνιστεί στο έργο του Ζ. Ανούιγ «Ευριδίκη» και στον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ε. Ίψεν με τον Ν. Τσακίρογλου. Το 2002 συνεργάζεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στον «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Ε. Ροστάν και το  2005  με τον Λευτέρη Βογιατζή στο «Bella Venezia» του Γ. Διαλεγμένου. Δύο χρόνια μετά βρίσκεται στο Θέατρο Τέχνης με την «Επιστροφή» του Τ. Κόνραντ με τον Γιάννη Φέρτη. Με τον Γ. Βαλτινό βρίσκονται στο έργο του Ν. Κάουαρντ «Μη γελάτε, είναι σοβαρό». «Τερέζα Ρακέν» του Ε. Ζολά στο Θέατρο Τέχνης και "Vincent River" στο Θέατρο Αθηνών..

Πρωταγωνίστησε  στις τηλεοπτικές σειρές: «Κάθοδος», «Μινόρε της αυγής», «Οι άποικοι», «Εκτέλεση», «Ταύρος με Τοξότη», «Μιά ζωή για την Έλσα», «Αντίστροφη μέτρηση», «Que sera, sera».

Συμμετέχει ενεργά σε Διεθνείς Ανθρωπιστικές οργανώσεις  (Διεθνής Αμνηστεία, Actionaid, Χαμόγελο του Παιδιού).

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου