Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Περιγραφή μαθήματος

Θεατρική και ποιητική μουσική. Το μάθημα της θεατρικής και ποιητικής μουσικής περιλαμβάνει: (1) Φωνητική. Προετοιμασία του σπουδαστή σε ο,τι αφορά την τεχνική της αναπνοής και της παραγωγής ήχου. Μια σειρά ασκήσεων που βοηθούν να γνωρίσει το σώμα μας πώς να διαχειρίζεται την εισπνοή και την εκπνοή στον λόγο και το τραγούδι. (2) Θεωρία. Το θεωρητικό σκέλος της μουσικής στο οποίο ο σπουδαστής μαθαίνει την ιστορία της θεατρικής μουσικής από την αρχαιότητα ως σήμερα, τις φόρμες και την εξέλιξη της θεατρικής και ποιητικής μουσικής, ανάλογα με το είδος του θεάτρου (π.χ. αρχαίο θέατρο-κωμωδία, τραγωδία-μπρεχτικό θέατρο, κλασσικό θέατρο κ.λπ.). Επίσης, μαθαίνουμε τη βασική σημειολογική και ρυθμική γραφή της μουσικής (ανάγνωση παρτιτούρας, ανάπτυξη εσωτερικού ρυθμού, ρυθμό και ήχο στο θεατρικό λόγο). (3) Ρεπερτόριο-Θεατρικό τραγούδι. Τη γνώση που παίρνουμε στα δύο προηγούμενα σκέλη της δουλειάς μας την εφαρμόζουμε μέσα στο σκέλος αυτό που είναι το θεατρικό τραγούδι αυτό καθ΄εαυτό. Δηλαδή, ρεπερτόριο χρήσιμο στην αναζήτηση εργασίας στο θέατρο και στην τηλεόραση. Ρεπερτόριο που καλύπτει όλα τα είδη της θεατρικής μουσικής όπως: ελληνικό τραγούδι (δημοτικό,ρεμπέτικο,λαϊκό,σύνγχρονη μουσική σκηνή) musical,το τραγούδι στο μπρεχτικό θέατρο, χορικά από αρχαίες  κωμωδίες – τραγωδίες, μπαλάντες,τραγούδια που αφορούν το ποιητικό θέατρο (μελοποιημένη ποίηση), rock, pop,κ.λπ. Όλα αυτά επιμερίζονται αναλογικά σε όλη τη διάρκεια  της τριετούς φοίτησης του σπουδαστή, ώστε, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή, να έχει αρκετά εφόδια να ξεχωρίσει μέσα από τον πλούτο των επιλογών του (π.χ. στις οντισιόν) και να μπορεί να ελέγχει τα εφραστικά του μέσα στη σκηνή.

 

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λαμία το Μάρτη του 1953. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας με τον Αλέξανδρο Αινιάν και στη συνέχεια σπούδασε πιάνο, φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Αθηνών με καθηγητές τον Θεόδωρο Βαβαγιάννη, τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη και τον Μενέλαο Παλλάντιο. Μαθήματα Ενορχήστρωσης και Σύνθεσης έκανε με τον Νίκο Μαμαγκάκη. Πήρε το Δίπλωμα Σύνθεσης με Άριστα και Πρώτο Βραβείο. Διδάσκει Φωνητική και Τραγούδι (Δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα με την Αλεξάνδρα Καμπουροπούλου).
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Αντιστοιχία Ποίησης και Μουσικής - Ποίηση και Μουσική στη Νεοελληνική Τέχνη». Έγραψε μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις όπως : «Το πορτραίτο του καλλιτέχνη ως σαλτιμπάγκου» σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς (Α' Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας), «Ο Σμιλευτής των Μασκών» του Φερνάντ Κρόμελενκ σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς,στις Βρυξέλλες, «Αίσχος» του Μανώλη Κορρέ σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, «Λεόντιος και Λένα» του Γκέορκ Μπύχνερ σε σκηνοθεσία Στέλιου Παυλίδη, «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σοφοκλή Πέππα, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, «Νύχτα Ξανά» (μουσική παράσταση με την Πέμη Ζούνη) σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά κ.ά.
Συνέθεσε τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία του Δημήτρη Μακρή «Το φράγμα» μαζί με τον Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς και για την κινηματογραφική ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου «Οι ιππείς της Πύλου». Για το χορογραφικό έργο «Ανάταση», ύστερα από παραγγελία της Monette Lausa, που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, καθώς και τη συμφωνική σουΐτα σε πέντε μέρη «Ακροβασίες Ψυχής», ύστερα από παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Επίσης το πολυσύνθετο έργο «Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο» που παρουσιάστηκε στα Γ' Ρίτσεια στη Μονεμβασιά. Έχει γράψει έργα για Σύνολο Κρουστών και σόλο Σαξόφωνο, για Κουαρτέτο εγχόρδων, για Σύνολα Πνευστών, για Σόλο Φλάουτο και Πιάνο, για Σόλο Πιάνο και πολλά άλλα.
Έχει συνεργαστεί ως διευθυντής ορχήστρας, ενορχηστρωτής και υπεύθυνος μουσικής διδασκαλίας με τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, κ.ά. Με πολλούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων, οι Ζυλ Ντασέν, Λεωνίδας Τριβιζάς, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιώργος Ρεμούνδος, Σταμάτης Φασουλής, Λάκης Λαζόπουλος, καθώς και με τους ηθοποιούς Μελίνα Μερκούρη, Μάνο Κατράκη, Θύμιο Καρακατσάνη και πολλούς άλλους. Συμμετείχε ως σολίστ- πιανίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης στο Congress Hall με έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών και στη Συμφωνική Ορχήστρα της Γλασκώβης με έργα του Θ. Μικρούτσικου (1984).
Έχει διδάξει μουσική και θεατρικό τραγούδι στις Δραματικές Σχολές Κώστα Καζάκου, Θέατρο τέχνης του Καρόλου Κουν και τώρα διδάσκει στα Θεατρικά Δρώμενα «Ίασμος» και στο θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου