Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΓΚΑΣ

Περιγραφή θεωρητικού μαθήματος

Εξετάζουμε την ιστορική πορεία της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης από την ύστερη αναγέννηση έως και τους νεότερους χρόνους και παράλληλα με αφορμή κείμενα διαφορετικών περιόδων και αισθητικής διερευνούμε πρακτικά πως αποτυπώνεται το status των ποιητικών και λογοτεχνικών χαρακτήρων.

 

Περιγραφή μαθήματος υποκριτικής

Στόχος του μαθήματος είναι να προσεγγίσει ο μαθητής πλευρές της υποκριτικής έκφρασης μέσα από σαφή και ξεκάθαρα μεθοδολογικά εργαλεία όπως περιγράφονται στα παρακάτω σημεία: (1) Θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας ώστε όλοι στην ομάδα να νιώσουν αποδοχή , ασφάλεια και εμπιστοσύνη , απαραίτητα στοιχεία για την απελευθέρωση της δημιουργικής έκφρασης. (2) Υποκριτικοί άξονες ως υποθέσεις εργασίας και η εφαρμογή τους σε αυτοσχεδιαστικά παραδείγματα είναι το μεθοδολογικό εργαλείο που ο μαθητής θα χρησιμοποιήσει ώστε να κτίσει τα θεμέλια στην προσέγγιση ενός θεατρικού ρόλου. (3) Οι λέξεις του συγγραφέα σε συνεργασία με τη φαντασία του μαθητή αλλά και την κοινή λογική στην ερμηνεία των συνθηκών του έργου θέτουν το δημιουργικό περίγραμμα στην άσκησή μας. (4) Το κέντρο της προσοχής μου είναι ο συμπαίκτης, όχι ο εαυτός μου. Όπως με φυσικό τρόπο στη ζωή, έτσι και στο θέατρο, ξεδιπλώνουμε την συμπεριφορά και τα κίνητρά μας μέσα από την αλληλεπίδραση με τον άλλο. Έτσι τα συναισθήματα δεν προϋπάρχουν εγκλωβισμένα μέσα μας αλλά προκύπτουν σε δεύτερο χρόνο μέσα από την απόπειρα πραγματοποίησης των κινήτρων μας. (5) Παραδείγματα έργων από το παγκόσμιο σύγχρονο και κλασσικό θέατρο θα αποτελέσουν το υλικό του μαθήματος.

 

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. Σπούδασε στο Ιστορικό Αρχαιολογικό τμήμα του Α.Π.Θ. (ειδίκευση στην Ιστορία Τέχνης) και παρακολούθησε  μαθήματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας στο H.B. Studio της Νέας Υόρκης, καθώς και σειρά σεμιναρίων με τη σκηνοθέτη Αν. Ρεβή και το Theatre Lab στο Λονδίνο πάνω στην μέθοδο του αγγλικού ερευνητικού θιάσου Theatre de Complicite, τη Μίρκα Γεμεντζάκη πάνω στην αρχιτεκτονική του σώματος και της φωνής, τον σκηνοθέτη Α. Μανωλικάκη πάνω στη μέθοδο του Actors’ Studio, και τον σκηνοθέτη Μ. Μαρμαρινό πάνω σε τεχνικές βιοενέργειας.  Τέλος συμμετείχε σε σεμινάριο πάνω στη μέθοδο του Ιάπωνα σκηνοθέτη Tandashi Suzuki.
Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως οι Α. Βουτσινάς, Γ. Ιορδανίδης, Π. Βούλγαρης, Σ. Καρακάντζας, Κ. Ρήγος, Γ. Παρασκευόπουλος,  Θ. Τερζόπουλος, Μ. Βολανάκης, Ά. Μπρούσκου. Ιδρύει με τους Γ. Κοντραφούρη, Δ. Γεωργαλά, Ί. Χατζηαντωνίου, Φ. Τάκο τον επιχορηγούμενο από το ΥΠ.ΠΟ. θεατρικό οργανισμό «Ομάδα Υψηλού Κινδύνου» και παίρνει μέρος στις παραγωγές: «Τα παιδιά πενθούν» και «Το γεφύρι της Άρτας». Τέλος με το θεατρικό οργανισμό «Πρώτες Ύλες (του οποίου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση) και τις Ελ. Μουτάφη και Φ. Γέμτου στον ιδρυτικό πυρήνα παρουσίασε στο Studio «Πρώτες Ύλες» τις παραστάσεις «Μικρή ερωτική ιστορία» του ντε Μυσσέ, «Εξόριστοι» του Τζόυς, «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, «Τα πουλιά» της Λώρενς, «Death Valley Junction» του Όστερμάιερ και «Αθωότητα» της Λόχερ.
Εμφανίστηκε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, και από το 2005 διδάσκει Υποκριτική και Αυτοσχεδιασμό στο Θέατρο των Αλλαγών.

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου