Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΠΑΝΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας & Νεοελληνική ποίηση.
Κύριος σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος είναι η ουσιαστική επαφή των σπουδαστών με την ιστορία, τις περιόδους και τα αντιπροσωπευτικά έργα της λογοτεχνικής μας κληρονομιάς από τον 10ο αιώνα μέχρι σήμερα. Με την επιλογή και διδασκαλία αξιόλογων ποιημάτων επιδιώκεται η διέγερση του ενδιαφέροντος των σπουδαστών για την ποίηση, ώστε με σταδιακή και μεθοδική άσκηση α) να οδηγούνται σε αισθητική απόλαυση, β) να διευρύνουν την προσωπική εμπειρία τους με δημιουργική και ελεύθερη απαγγελία, ερμηνεία και κριτική, γ) να αποκομίζουν πληροφορίες για σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά και άλλα ζητήματα που θίγονται στα ποιήματα και δ) να σχολιάζουν τις απόψεις που εκτίθενται σ’ αυτά, να εκφράζουν τις δικές τους και να ευαισθητοποιούνται. Η μέθοδος που χρησιμοποιώ είναι ερμηνευτική με αφετηρία και κατάληξη το κείμενο –στη συγκεκριμένη περίπτωση το ποίημα- που είναι και το μορφωτικό αγαθό. Για να επιτευχθεί όμως η κατανόηση του κειμένου απαιτούνται γνώσεις γραμματολογικές (ιστορία της λογοτεχνίας, τάσεις, ρεύματα, συγγραφείς, ποιητές) και θεωρητικές (θεωρία της λογοτεχνίας). Σε ένα ποίημα οι σπουδαστές θα πρέπει να διακρίνουν τον τόνο, τον τρόπο της ποιητικής ομιλίας και, κατά περίπτωση, την ελλειπτικότητα και την οικονομία του λόγου και του αισθήματος, την πύκνωση της φράσης, τη θερμοκρασία των λέξεων και τη συναισθηματική φόρτιση, τα αντιθετικά σχήματα και τα σημασιολογικά πεδία, την εικονοποιία, την τεχνική ποιότητα του λόγου σε σχέση με το ρυθμό, τις αποκλίσεις από τη γλωσσική νόρμα και τέλος τη δημιουργία νέων δομών που συνιστούν την ποιητική διαφορά πάντα σε σχέση με τον ποιητή, την εποχή του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομιλίας του.    

Θεατρολογία & Ιστορία του Θεάτρου.
(«Από τη λατρευτική όρχηση και το Δράμα στο Αστικό Δράμα των αρχών του 20ου αιώνα» για το Α’ ΕΤΟΣ και «Από το Αστικό Δράμα των αρχών του 20ου αιώνα στο Αμερικάνικο θέατρο, το “παράλογο” και τις νεότερες τάσεις στο παγκόσμιο θέατρο» για τα Β’ και Γ’ ΕΤΗ)

Διδασκαλία της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου καθώς και αντιπροσωπευτικών συγγραφέων και έργων κάθε περιόδου. Οι σπουδαστές καλούνται να γνωρίσουν το θέατρο στη διττή φύση του, τη θεωρία και την πράξη. 
Διδάσκω επίσης
Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία.
Συγκριτική Γραμματολογία. (λογοτεχνικές ανταλλαγές, θεματική και θεματολογία)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αρχαιολογίας και Τέχνης). Παρακολούθησε σεμινάρια «Ανάπτυξης και τεχνικής σεναρίου» (John Truby, Διοργάνωση Ε.Σ.Ε. - υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού) και «Μυθοπλασίας και θεατρικού λόγου (Magica, Διοργάνωση Ε.Σ.Ε. - επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Έγραψε το σενάριο των τηλεοπτικών σειρών: «Εμείς κι εμείς», «Με δυο μαμάδες», «Οι θειο…σεβούμενοι», «Άκρως οικογενειακόν» (Βραβείο καλύτερης κωμωδίας, Πρόσωπα 2003), «Η ώρα η καλή» (Βραβείο καλύτερου σεναρίου κωμικής σειράς, Πρόσωπα 2005), «Λατρεμένοι μου γείτονες» (α’ κύκλος), «Σ’ αγαπάω… πάρκαρε» (πρώτη διαδικτυακή σειρά στην Ελλάδα) και «Ελεύθερος κι ωραίος». Δημιούργησε και επιμελήθηκε σκηνοθετικά και καλλιτεχνικά τις μουσικές παραστάσεις: «Κόντρα» και «Encore… μιούζικαλ και όχι μόνο. Είναι καθηγητής Φιλόλογος με 28 χρόνια υπηρεσίας στη Δημόσια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο Λύκειο. Διδάσκει «Θεωρητικά» (Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας & Νεοελληνική Ποίηση, Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, Συγκριτική Γραμματολογία, Ιστορία του Θεάτρου και Θεατρολογία) σε Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Έχει δημοσιεύσει σατιρικά άρθρα και κριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά. Μέλος της Ε.Σ.Ε. (Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας), της  F.S.E. (Federation des Sceraristes d’ Europe) και της Ε.Λ.Μ.Ε. (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Πειραιά.

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου